HealthTalk-podcasten:

«Politikerne må på banen hvis HPV-vaksinene skal vurderes på en annen måte»

I den siste episoden diskuterer HealthTalk-redaksjonen den kontroversielle saken om HPV-vaksineanbudet. De mener at helseministeren må på banen dersom kriteriene og vektingen skal endres. – Politikerne må på banen, sier redaktøren.

Publisert

HealthTalk-podcasten er tilbake med ny episode, der journalist Lars Brock Nilsen og redaktør Hans Anderssen i studio for å diskutere de siste nyhetene innen legemiddelfeltet, etter en periode med utelukkende kongress-podcaster.

I den nyeste episoden diskuterer redaksjonen statsbudsjettet og dets betydning for legemiddelfeltet. ,De tar også opp en metodevurdering av et legemiddel mot flekkvis hårtap (alopecia areata), som har fått kritikk fra hudlegen som selv ble brukt som ekspert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Men det er diskusjonene rundt HPV-vaksineanbudet som redaksjonen fatter mest interesse for i denne episoden. Kort fortalt handler saken om dette: 

  • Nytt vaksineanbud er utlyst - har en verdi på nesten 700 millioner kroner over fire år

  • To vaksiner er aktuelle: GSK-vaksinen Cervarix beskytter mot to HPV-virus, mens MSD-vaksinen Gardasil 9 beskytter mot ni HPV-virus

  • Cervarix har vunnet de to siste anbudene i Norge, men de fleste land i Europa har byttet til Gardasil 9 i sine vaksinasjonsprogram

  • Kliniske fagmiljø har over lengre tid bedt om å få ta i bruk Gardasil 9

  • I det nye anbudet vil kvalitet på vaksinen telle 70 prosent og pris 30 prosent

– Dette handler ikke bare om store pengeverdier over flere år, men også om å beskytte befolkningen mot både alvorlige og mindre alvorlige, men likevel ressurskrevende sykdommer, sier Brock Nilsen. Han peker på at Gardasil 9, i motsetning til Cervarix, også kan beskytte mot kjønnsvorter.

Anderssen påpeker dermed at det er norske stortingspolitikere og helseministeren som har gitt DMP og FHI i mandat å finne den billigste og mest effektive vaksinen som kan beskytte mot HPV-relatert kreft - men ikke kjønnsvorter og andre tilleggsproblemer som kan oppstå ved smitte av HPV-viruset.

– Dersom DNP skal endre kriteriene for anbudsvurderingen, må politikerne engasjere seg. Så lenge dagens føringer gjelder, er det riktig at byråkratene gjør den vektingen de gjør, sier redaktøren.

– Og innenfor de føringene som er lagt, stiller jo fortsatt Cervarix-vaksinen sterkt, hvis GSK kan tilby en lavere pris enn MSD. Nå vet vi jo ikke hva de rabatterte prisene blir, men vi ser jo allerede av Felleskatalogen at det er en tilnærmet dobbel pris på Gardasil9, sier Brock Nilsen. 

Vil du få med deg resten av diskusjonen? Da bør du lytte til siste episode av HealthTalk-podcasten der du hører på podcast, eller se videopodcasten øverst i denne saken eller på vår YouTube-kanal.

Powered by Labrador CMS