Ahus lykkes med forskningssatsing
– 8 av 10 leger deltar i kliniske studier
De fleste legene ved Akershus universitetssykehus er nå involvert i minst én klinisk studie. – Men vi er fortsatt ikke i mål, sier overlege Mohsan Ali Syed.
Ahus har klart å få 86 prosent av legene med på forskningsløftet – men det er fortsatt en vei å gå.
I regjeringens nasjonale kreftstrategi er målet krystallklart: Norge skal bli best i verden på kreftomsorg innen 2035. På et frokostmøte denne uken i regi av Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og en rekke sentrale legemiddelselskap møttes politikere og helsepersonell for å diskutere hvordan - og om - vi kan nå målene i løpet av de neste ti årene.
Se eksklusivt intervju med Mohsan Ali Syed om Ahus-satsingen på kliniske studier øverst i denne saken eller på HealthTalks YouTube-kanal.
Gjennomføring av flere kliniske legemiddelstudier er sentralt for å bedre pasientbehandlingen i Norge og sikre tidligere tilgang på nye medisiner. Norge har i dag en målsetting om å doble antallet kliniske studier ved norske sykehus, og selv om målet foreløpig er langt borte i horisonten, er det flere enkeltsykehus som går i front for å styrke satsingen på kliniske studier.
86 prosent jobber med kliniske studier
Ett av disse sykehusene er Ahus. Uro-onkolog, overlege og Medical Lead ved Ahus, Mohsan Ali Syed, var invitert til frokostmøtet for å fortelle om hvordan de har økt omfanget av og interessen for arbeid med kliniske studier ved universitetssykehuset.
– Vi startet tidlig med dedikerte studiesykepleiere og en lege som var spesielt engasjert. Nå har vi bygget ut en struktur med 13 studiesykepleiere og har fått på plass et eget klinisk område for studier, fortalte han.
Et av de viktigste grepene har vært å motivere legene og bygge opp støtteapparatet rundt dem.
– Mange sier at «vi ikke har tid». Det forstår jeg godt. Alle leger jobber allerede fullt, og mange gjør også ekstra. Men da må vi gjøre det enklere. Med studiesykepleiere kan legene delegere oppgaver. Det gjør det faktisk lettere å følge opp en studiepasient enn en vanlig poliklinisk pasient, sa Syed.
Han anslår at 86 prosent av legene ved Ahus nå er involvert i minst én klinisk studie.
– Men det er fortsatt ikke nok. Vi er ikke i mål, og vi trenger fortsatt mer tid og flere ressurser.
Jevnlige industrimøter
Ahus har også jobbet målrettet for å etablere et tillitsfullt samarbeid med legemiddelindustrien.
– Vi venter ikke bare på at industrien skal komme til oss. Vi har dørene åpne begge veier. Hver sjette måned har vi såkalte pipelinemøter hvor vi spør: Hva er nytt? Hva passer for våre pasienter? Dette gir oss inngang til både hovedkontor og den globale industrien, fortalte han.
En viktig utfordring er å gjøre kliniske studier tilgjengelig for pasienter også utenfor de store universitetssykehusene.
– Det er ikke nok at kun vi på Ahus eller Oslo universitetssykehus tilbyr studier. Vi må sørge for at også de mindre sykehusene henviser pasienter til oss, og at de etter hvert får mulighet til å være med selv. Alle pasienter fortjener lik tilgang til eksperimentell behandling og kliniske studier, uansett hvor de bor, sa Syed.
Ahus jobber nå for å oppnå status som et sertifisert Cancer Center (CC), altså et EU-sertifisert kreftsykehus.
– Dette arbeidet innebærer klare mål og kontinuerlig måling av kvalitet og forskningsaktivitet, sier Ahus-overlegen.
Tre tips for å lykkes
Avslutningsvis fikk Syed utfordringen: Hva må til for å lykkes med flere kliniske studier?
Legene må avlastes: Det er vanskelig å få flere leger eller mer penger, men man må bruke de man har smartere. Finn personer med motivasjon for forskning, og gi dem tid.
Sørge for struktur: Vi må ta folk litt ut av klinikken og gi dem rom til å jobbe med studier, bygge kontakt med industrien, drive forskningsaktivitet.
Få med de små sykehusene! Hele landet må bidra hvis målene skal nås.
Til slutt minner uro-onkologen om hva som kanskje er det viktigste av alt, og som han allerede har påpekt:
– Pasienter i kliniske studier får ofte bedre oppfølging enn andre pasienter. Derfor handler dette ikke bare om forskning, men også om god pasientbehandling.
Se eksklusivt intervju med Mohsan Ali Syed om Ahus-satsingen på kliniske studier øverst i denne saken eller på HealthTalks YouTube-kanal.