
Leverte syv forslag til prisavtaler før enighet - LMI krever bedre veiledning fra Sykehusinnkjøp
Legemiddelindustrien (LMI) mener medlemsselskapene må få bedre veiledning fra Sykehusinnkjøp (SHI) om alternative prisavtaler. – Det er grunn til å stille spørsmål om ambisjonsnivået, sier Barbara Suter i LMI.
Suter, som er leder for pasienttilgang i Legemiddelindustrien (LMI), mener det fortsatt tar for lang tid før nye legemidler blir tatt i bruk i Norge.
– I dialogmøtet hos helseminister Jan Christian Vestre var det bred enighet om at prosessen må gå raskere. LMI har hatt god dialog med Direktoratet for medisinske produkter (DMP), og de har også sin supersatsing for å endre dette. Når det gjelder Sykehusinnkjøp (SHI) mener vi det er grunn til å stille spørsmål om ambisjonsnivået, sier Suter, som en kommentar til HealthTalks intervju med Sykehusinnkjøps avdelingsleder for Nye Metoder, Iselin Dahlen Syversen, i forrige uke.
Ba selskapene gjøre «hjemmeleksen»
I forbindelse med Sykehusinnkjøps leverandørseminar uttalte Dahlen Syversen at helseforetaket opplever store forskjeller i hvor godt forberedt de ulike legemiddelselskapene er i prosessene rundt prisforhandlinger på legemidler, og spesielt knyttet til arbeidet med alternative prisavtaler. Dette er avtaler der prisen på legemidler bestemmes ut fra spesifikke kriterier som pasientresultater eller volumer.
– De må sette seg godt inn i rammevilkårene i Norge og systemet for Nye metoder. Det er en stor fordel om man har gjort den hjemmeleksen før man går inn i forhandlingene. Og så skal vi bidra med å veilede tidlig og gi gode råd på veien, sa Syversen til HealthTalk.
– Ingenting har skjedd
Suter sier deres medlemsselskaper ønsker bedre veiledning, og at de flere ganger har etterlyst nettopp dette. Hun mener eksempler fra praksis tydeliggjør utfordringene. Hun trekker frem ett spesifikt tilfelle der et selskap måtte levere hele sju ulike forslag til alternativ prisavtale før partene ble enige.
– Slike eksempler kan tyde på at veiledningen fra SHI har vært mangelfull, eller at målet om lavest mulig pris står i veien for rask tilgang for pasientene, sier Sutter.
Samtidig peker Suter på at LMI tidligere har foreslått å oppdatere rammeverket fra 2022, og gått i bresjen for en tydelig veileder med oversikt over de ulike formene for alternative prisavtaler som kan inngås.
– Vi mener dette ansvaret tillegger fagetaten, men ettersom ingenting har skjedd, har LMI laget forslag til en ny veileder til alternative prisavtaler og et innspill til oppdatering av dagens rammeverk, sier LMIs leder for pasienttilgang.
Positiv til signalene fra Sykehusinnkjøp
Hun forteller at LMI har avtalt et møte med Sykehusinnkjøp i mai for å gjennomgå forslagene.
– Hvis utspillet i HealthTalk betyr at de nå vil forbedre veiledningen, så er det bra.
Suter peker på at det i dialogmøtene i regi av helseminister Jan Christian Vestre var enighet om at det tar for lang tid å ta nye legemidler i bruk, og at økt bruk av alternative prisavtaler var et av punktene på Vestres fempunktsliste.
Suter mener likevel at eksempler fra praksis viser en annen virkelighet.
– LMI har et eksempel der et selskap har levert hele sju forslag til alternativ prisavtale før man kom til enighet. Eksempler som dette kan tyde på at Sykehusinnkjøps veiledning ikke har vært god nok, eller at målet om lavest mulig pris står i veien for rask tilgang, sier hun.
Suter understreker at LMI er mer opptatt av den reelle ventetiden enn selve saksbehandlingstiden.
– Vi er uenige i hvordan Sykehusinnkjøp måler tiden, og dette er de gjort oppmerksom på. Nei-beslutninger gir lenger ventetid, mener Suter.