– Jeg skal bruke det jeg lærer på Memorial Sloan Kettering Cancer Center til å gi norske pasienter best mulig behandling, sier Pernille Bjerre Trent.

Unik mulighet: Norsk lege til Memorial Sloan Kettering Cancer Center for kreftkirurgisk spesialisering

– Dette er en fantastisk mulighet til å lære fra de aller beste innen gynekologisk kreftkirurgi, og jeg gleder meg til å ta med den kunnskapen hjem til Norge, sier Pernille Bjerre Trent. Snart reiser hun til New York for et toårig kirurgisk fellowship ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center - et av verdens ledende sykehus innen kreftbehandling og forskning.

Publisert Sist oppdatert

Gynekologisk kirurg og doktorgradskandidat Pernille Bjerre Trent har fått en unik mulighet til å spesialisere seg innen gynekologisk kreftkirurgi ved verdensledende Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) i New York. Dette toårige kirurgiske fellowshipet innenfor gynekologisk kreftkirurgi gir henne verdifull erfaring og kompetanse som hun tar med seg tilbake til Norge.

– Dette er en formell utdanning i USA, og Memorial Sloan Kettering har det eneste internasjonale fellowship-programmet som tar imot utenlandske leger på lik linje med amerikanske fellows. Det betyr at jeg blir ansatt som fellow og får lære fra de aller beste i verden, sier Bjerre Trent.

Inspirert av norsk lege

Bjerre Trent følger i fotsporene til leder for gynekologisk onkologi ved Radiumhospitalet, Ane Gerda Zahl Eriksson, som gjennomførte samme fellowship for ti år siden. Hun er klar over at det blir to krevende år, med arbeidstider estimert til 80 timer per uke, men ser samtidig frem til utfordringene.

– Mange amerikanske leger gjennomfører et fellowship som tilsvarer grenspesialisering i gynekologisk kreftkirurgi. Det finnes ikke en tilsvarende utdanning i Norge. Det nærmeste vi kommer i Norge er ESGO-sertifisering, en godkjenning fra den europeiske gynkreftforeningen, forklarer hun.

Først disputas – så New York

Før hun setter kursen mot New York i juli, skal Bjerre Trent etter planen forsvare sin doktorgrad i april som dreier seg om bruk av vaktpostlymfeknute-teknikk ved livmorkreft. I løpet av tiden som doktorgradskandidat har hun allerede publisert en artikkel sammen med fremtidige kollegaer ved MSK. Dette forskningssamarbeidet er planlagt å fortsette fremover, og deres andre felles artikkel er for tiden til vurdering hos et tidsskrift. 

Etter fullført fellowship vender hun tilbake til Norge og til sin faste overlegestilling ved Radiumhospitalet.

– Jeg skal bruke det jeg lærer på MSK til å gi norske pasienter best mulig behandling. Dette er ikke bare en mulighet for meg, men også for det norske gynkreftmiljøet, sier hun.

En familieutfordring

Det er ikke bare det faglige som skal på plass. Reisen innebærer også store logistiske og økonomiske tilpasninger for Bjerre Trent og hennes familie, som inkluderer ektemann og barn.

Gynekologisk kirurg og doktorgradskandidat Pernille Bjerre Trent

– Jeg får permisjon fra Radiumhospitalet og blir ansatt på MSK med en lønn som tilsvarer omtrent det jeg har som overlege i Norge. Men bokostnadene i New York er høye, og bolig i Oslo skal leies ut. SFO alene er over dobbelt så dyrt som i Norge, og i tillegg kommer helseforsikring og andre utgifter, sier hun.

Familien har også begynt å forberede praktiske løsninger. Ektemannen, som er pilot i Widerøe, tar utdanningspermisjon fra jobben for å bli med til USA. Han må søke arbeidstillatelse og lete etter nye jobbmuligheter der, mens han studerer på si.

En investering i fremtiden

Selv om utfordringene er mange, ser Bjerre Trent på oppholdet som en fantastisk mulighet – både faglig og personlig.

– Jeg får jobbe med verdens beste gynekologiske kreftkirurger og lære av dem. Dette er en unik investering i både min karriere og for norsk helsevesen. Og for familien er det en sjelden sjanse til å oppleve noe helt spesielt sammen, sier hun.

Powered by Labrador CMS