Anette Weyergang kåret til årets kreftforsker på OUS
Anette Weyergang er prosjektleder ved Institutt for Kreftforskning (OUS), hun har avdekket RAB-proteinets rolle i transporten av antistoff-legemiddelkonjugater (ADC-er) og etablert sitt eget diagnostikkselskap. Nå kan hun også smykke seg med tittelen Årets kreftforsker.
Med utmerkelsen følger også 100 000 kroner, finansiert av Radiumhospitalets Legater.
– Det betyr utrolig mye å få denne anerkjennelsen. Rundt meg har jeg en fantastisk prosjektgruppe med dyktige og engasjerte folk og drar også stor nytte av mye samarbeid både innad på Instituttet og utenfor for gjennomføring av forskningsprosjektene.
Weyergang trekker frem samarbeidet med Oslo Cancer Cluster og SPARK som essensielt for å kunne videreutvikle basal kreftforskning til innovasjon og kommersialisering.
– Dette er veldig gøy, men krever også masse jobb, og det føles veldig bra at Institutt-styret anerkjenner dette arbeidet, sier hun.
Sentral og tidsriktig forskning
Weyergang, som er utdannet farmasøyt, får prisen spesielt for sitt arbeid med å avdekke hvordan det såkalte RAB-proteinet fungerer i transporten av en type legemidler som kalles antistoff-legemiddelkonjugater (ADC-er). Dette er en type kreftmedisin som er spesielt kjent innenfor behandling av brystkreft.
Lurer du på hva ADC-er egentlig er? Se denne informative videoen fra HealthTalk-redaksjonen!
Forskningen ga også grunnlag for at Weyergang opprettet diagnostikk-selskapet RAB Diagnostics sammen med medgründerne Kristian Berg og Olav Engebråten.
Selskapet utvikler diagnostiske tester som kan forutsi hvorvidt kreftpasienter vil respondere på behandling med ADC-er. Selskapet har vunnet flere priser for sitt arbeid.
– For at kreftlegemidler skal virke må de klare å komme seg til det riktige stedet inne i kreftcellene. I vår forskning studerer vi hvordan legemidler transporteres inne i kreftcellene. Denne kunnskapen kan hjelpe oss å forstå hvordan vi kan få legemidlene til å virke bedre, sier prisvinneren i en kommentar.
Viktig ADC-bidrag
De siste årene har Weyergang dedikert sin tid til forskning på ADC-er. Dette er en ny type målrettet kjemoterapi som sørger for at cellegiften blir transportert direkte til pasientens kreftceller, uten å skade friske celler i nærheten.
Hennes forskning var den første som viste at man bør studere legemidlets transport inne i kreftcellen for å vurdere hvilke pasienter som kan være aktuelle for denne typen behandling. I dag vurderes dette hovedsakelig ut fra om legemidlene vil binde seg til pasientens kreftceller eller ikke.