Nytt om navn:
Eirik Tjønnfjord blir blod-konsulent for Fürst
Hematolog Eirik Tjønnfjord, som til daglig er overlege ved Sykehuset Østfold, vil fra starten av januar også bidra til å tolke blodprøver og blodutstryk for Fürst - Norges største selskap for laboratorietjenester.
I sin nye rolle vil Tjønnfjord tolke blodprøver og blodutstryk, der en bloddråpe spres tynt på en glassflate for mikroskopisk analyse. Dette arbeidet er avgjørende for å identifisere avvik som kan indikere sykdommer som leukemi, myelomatose eller infeksjoner.
HealthTalks lesere kjenner Tjønnfjord fra sin rolle som ekspert i saker på spesielt trombose, MPN og kronisk lymfatisk leukemi (KLL), der han senest uttalte seg om en studie fra ASH-kongressen i desember.
Viktig kontroll
– Fürst utfører og tolker blodprøver for mange fastleger og helsehus, og noen av disse prøvene kan vise avvik som mangel eller for mange hvite blodceller, trombocytter (blodplater) og/eller anemi (mangel på røde blodceller). Sammen med et team av erfarne hematologer skal jeg nå jobbe med å vurdere disse prøvene, forteller Tjønnfjord.
Jobben vil ifølge Tjønnfjord begrense seg til én kveld i uka ved Fürsts lokaler ved Furuset i Oslo, der han må inn for å fysisk vurdere prøvene i mikroskopet. Men hematologen ser ikke bort fra at det på sikt kan bli aktuelt å kunne gjøre noen av arbeidsoppgavene hjemmefra.
Travel hverdag
Blod-legen har fra før flere beskjeftigelser ved siden av sin fulle jobb ved Sykehuset Østfold: I tillegg til Fürst-jobben har han en 10 prosent stilling ved Rikshospitalet som seniorkonsulent, han leder sitt eget selskap NorVue, som skal hjelpe helsepersonell til å ta i bruk ultralyd i sin tjeneste - og han har også det foregående året jobbet for treningskjeden SATS.
– Hvordan har du tid til så mye ekstraarbeid som lege?
– Skal man gjøre slike ting, så må det være på fritiden. Det fine for meg er at jeg stort sett bare har dagarbeid på Kalnes, og Fürst-jobben gjøres stort sett på ettermiddags- og kveldstid. Har man lyst finner man tiden. Det blir mindre tid til TV og lignende.
Kan finne alvorlig sykdom
Gjennom å analysere blodutstrykene og blodprøvene vurderer Tjønnfjord og andre kolleger om prøvene er normale eller unomrale, og om avvikene kan være sykdommer som leukemi og myelomatose eller andre mindre alvorlige tilstander som infeksjonssykdommer.
– Vi kan ikke alltid stille diagnoser basert på disse prøvene, men noen ganger kan prøvene gjøre at potensielle pasienter med utredes fort, sier han.