STØTTER NYVINNING: OUS-overlege og professor Åslaug Helland har tidligere uttalt seg svært positivt til subkutane immunterapier.

Ny immunterapi i sprøyteform: Opdivo kan bli innført denne måneden

Opdivo kan snart bli den andre subkutane immunterapien som innføres for norske kreftpasienter, etter Tecentriq i januar i fjor. Alt ligger snart til rette for at Beslutningsforum sier ja til innføring i sitt mai-møte. – Det å få ned behandlingstiden for den enkelte pasient vil være kjempeviktig, sier kreftlege Åslaug Helland. 

Publisert

I mai kan Beslutningsforum beslutte innføringen av den andre immunterapien i sprøyteform. Da kan nemlig subkutan Opdivo innføres på lik linje med subkutan Tecentriq, som ble tilgjengelig for norske kreftpasienter i starten av 2024.

Formaliteter gjenstår

På sitt siste møte 28. april vedtok Bestillerforum at Sykehusinnkjøp skal utarbeide et prisnotat for den subkutane formuleringen av immunterapien Opdivo (nivolumab). Prisnotatet omfatter bruk av legemidlet i alle godkjente indikasjoner der det i dag benyttes intravenøst. Dette inkluderer bruk som monoterapi, i vedlikeholdsbehandling etter kombinasjon med immunterapien ipilimumab, i kombinasjon med kjemoterapi og i kombinasjon med kabozantinib.

Ettersom legemiddelet er med i den såkalte hurtiginnføringsordningen for immunterapier mot kreft (fast track for PD-1/PD-L1-hemmere), trengs det ikke egen metodevurdering. Dermed ligger alt til rette for at en positiv beslutning kan fattes i Beslutningsforums møte i mai.

En subkutan formulering betyr at legemiddelet settes som sprøyte under huden, i stedet for at det gis intravenøst på sykehus. Dette kan forenkle administrasjon, redusere ressursbruken i helsetjenesten og gjøre behandlingen mer praktisk for pasientene.

En intravenøs infusjon på sykehus tar ofte mellom 30-60 minutter per behandling. Da Tecentriq fra Roche fikk innført sin subkutane injeksjon i fjor, viste selskapet til at behandling med subkutan injeksjon ville ta mellom 4-8 minutter, med gjennomsnittlig tidsbruk på syv minutter. 

I tillegg til kortere administrasjonstid vil den subkutane injeksjonen også kunne settes av helsepersonell utenfor sykehus. Dette kan for eksempel være på et alders- eller sykehjem.

Sparer ressurser i helsevesenet

Da Tecentriq ble innført som subkutan sprøyte i januar 2024, markerte det starten på inntoget av subkutane immunterapi i norsk helsetjeneste. Den anerkjente OUS-onkologen Åslaug Helland uttalte den gangen at det vil bety mye å få implementert og igangsatt behandling med immunterapi i sprøyte.

– Det er i dag stort press på personalet på sykehusene, og vi har det veldig travelt. Heldigvis har vi fått mange terapier og medikamenter som hjelper pasientene, og vi har mange pasienter i behandling. Det å få ned behandlingstiden for den enkelte pasient vil være kjempeviktig. Det er også en stor fordel for pasientene, sa Helland den gangen.

Opdivo gis i dag intravenøst enten hver 2. eller 4. uke, og det er disse administrasjonsfrekvensene som også gjelder for den subkutane formuleringen.

Selv om immunterapi som sprøyte sparer ressursbruk, vil majoriteten av pasientene fortsatt få satt sprøytene på sykehuset. Årsaken er at andre typer immunterapier eller kjemoterapier som gis i kombinasjonsbehandlingene fortsatt kun gis intravenøst.

Hva skjer videre?

Siden saken behandles under hurtiginnføringsordningen, er det kun prisforhandlingene som gjenstår. Når Sykehusinnkjøp har levert sitt prisnotat, går saken videre til Beslutningsforum, som ventes å ta en endelig avgjørelse i mai.

En positiv beslutning vil gjøre det mulig å tilby subkutan Opdivo til pasienter over hele landet – i tråd med allerede godkjente bruksområder.

Powered by Labrador CMS