
MS-anbudet: Tysabri gjør comeback - velges foran kopi-medisinen Tyruko
I 2019 ble MS-medisinen Tysabri faset ut grunnet manglende kostnadseffektivitet. Nå gjør legemidlet et bemerkelsesverdig comeback i MS-anbudet, denne gang som en subkutan injeksjon. – Vi har jobbet målrettet for å få Tysabri tilbake, sier Biogen-sjef Morten Tangnes.
Denne uken offentliggjorde Sykehusinnkjøp resultatet av anbudet for MS-legemidler i Norge. Anbudsresultatet gir oversikt over de ulike anbudsvinnerne innenfor ulike legemiddelgrupper som skal brukes i behandlingen av norske pasienter med multippel sklerose (MS).
Seier for Tysabri
Det mest oppsiktsvekkende i anbudet er at originalpreparatet Tysabri (natalizumab) igjen blir foretrukket som førstevalg innen natalizumab-baserte medisiner, fremfor den biotilsvarende varianten Tyruko.
I oktober i fjor godkjente Beslutningsforum bruk av Tysabri i subkutan formulering (sprøyte under huden) til nydiagnostiserte pasienter. Avgjørelsen ble sterkt påvirket av redusert pris og enklere administrasjonsmåte.
Seks år lang prosess
– Vi er utrolig glade for å se at Tysabri igjen er tilgjengelig for norske MS-pasienter. Det har vært en lang prosess, helt siden utfasing i 2019, sier Morten Tangnes, daglig leder i Biogen Norge.
– Siden den gang har vi i Biogen, fagmiljøene og pasientene jobbet målrettet for å få Tysabri tilbake. Nå har vi endelig lyktes med å få legemidlet i subkutan formulering tilbake som et alternativ, og det er vi svært glade for, sier Tangnes til HealthTalk.
At Tysabri igjen blir tilgjengelig som subkutan injeksjon er svært positivt, forteller interessepolitisk rådgiver Jan Anders Istad i MS-forbundet.
– Dette er en veldig god nyhet! Tysabri subkutan blir nå fullt tilgjengelig for alle som har medisinsk behov, og uten økonomiske restriksjoner. Subkutan Tysabri er et viktig alternativ for pasienter som av ulike årsaker ikke kan bruke de medisinske førstevalgene, sier han.
Blir billigere å administrere
Overgangen til subkutan administrering betyr at Tysabri nå settes med et enkelt sprøytestikk under huden hver fjerde uke, fremfor intravenøs infusjon, som brukes ved behandling med Tyruko.
I følge Sykehusinnkjøp gir dette betydelige økonomiske besparelser: Én intravenøs injeksjon koster 3555 kroner, mens én subkutan injeksjon koster omtrent 725 kroner. Dette innebærer en årlig kostnadsreduksjon fra 46 341 kroner per pasient til 9 451 kroner – en reduksjon på nær 80 prosent.
Stor bruk i Danmark og Sverige
Tangnes i Biogen Norge sier subkutan Tysabri er klart det mest brukte alternativet i våre naboland.
– I Danmark benytter tilnærmet alle pasienter som får Tysabri den subkutane varianten, og Sverige er også langt på vei i samme retning. Det henger sammen med et helsevesen som ønsker å bruke ressursene mer effektivt, da dette er en løsning som gir mindre belastning for pasientene og sparer ressurser i sykehusene.
Per i dag må subkutan Tysabri administreres av helsepersonell, men ifølge Tangnes forventes det at selvadministrering hjemme blir godkjent tidlig på høsten.
Novartis ville ikke bli med
Samtidig det klart i forkant av anbudsresultatet at Novartis ikke ville delta i årets anbud med sitt MS-legemiddel Kesimpta.
Årsaken til at selskapet ikke deltar i anbudet, er ifølge Novartis sjef Veronika Barrabés den utstrakte bruken av legemidlet rituksimab, som ikke er godkjent som MS-medisin. Hun og selskapet mener den ekstremt lave prisen på den generiske og gamle kreftmedisinen skaper urettferdige konkurransevilkår for leverandører av MS-medisin i Norge.
Forventer fortsatt tilgang
Jan Anders Istad, fra MS-forbundet, understreker imidlertid at Kesimpta fortsatt er tilgjengelig for både eksisterende og nye pasienter som et andrevalg etter rituksimab.
– En konfidensiell prisrabatt var premiss for innføringen, og det var ikke krav om anbudsdeltagelse. Prisrabatten er fortsatt gjeldende, sier Istad til HealthTalk.
Han sier Kesimpta er en viktig medisin for personer med MS, og at MS-forbundet derfor forventer derfor at alle som står på Kesimpta skal få fortsette med det.
– Kesimpta også er tilgjengelig for nyoppstart dersom medisinske vurderinger tilsier det, sier han.
Kreftmedisin er mest brukte MS-medisin
Anti CD-20-behandlingen rituksimab, en gammel kreftmedisin som ikke er formelt godkjent som MS-behandling, seiler ikke overraskende opp som det soleklare førstevalget som høyeffektiv førstelinjebehandling for nydiagnostiserte MS-pasienter. Det er regnet ut at norske myndigheter har spart nærmere én halv milliard kroner i året på MS-legemidler siden fagmiljøet begynte å ta legemidlet i bruk.
Rituksimab er rangert for seg selv, og det påpekes i anbudsresultatene at pasienter som får behandling med rituksimab skal få informasjon om at legemidlet gis utenfor godkjent indikasjon, årsaken til dette og hva det innebærer.
De andre anti CD-20 behandlingene er rangert slik:
Briumvi (ublituksimab)
Fingolimod/Fingolimod Zentiva (generisk)
Zeposia (osanimod)
Sykehusinnkjøp skriver at de forskjellige S1P-reseptormodulatorene anses som sammenlignbare ved vurdering av valg av medikament for oppstart.
«Fingolimod, ozanimod og ponesimod (som Johnson & Johnson ikke leverte tilbud på i anbudet red.anm.) er imidlertid ikke bioekvivalente og det er derfor ikke aktuelt å bytte mellom disse i apotek», skriver Sykehusinnkjøp.
Mavenclad (kladribin), som er det MS-legemidlet som er brukt mest etter rituksimab, er i anbudet ført opp under kategorien «annen tilgjengelig behandling» sammen med det generiske legemidlet teriflunomid. I praksis er det ingen endringer for Mavenclad i årets anbud.