Beslutningsforum 21. oktober:

– Dette er en svært god og viktig nyhet. Natalizumab er et viktig alternativ i verktøykassa i behandlingen av MS, sier Jan Anders Istad, interessepolitisk rådgiver i MS-forbundet.

MS-forbundet: – En veldig god og viktig nyhet

Beslutningsforum har i dag vedtatt at MS-legemidlet Tysabri (natalizumab) kan tilbys til nydiagnostiserte pasienter, noe som markerer et comeback for medikamentet. – Dette er en svært god og viktig nyhet. Natalizumab er et viktig alternativ i verktøykassa i behandlingen av MS, sier Jan Anders Istad, interessepolitisk rådgiver i MS-forbundet.

Publisert Sist oppdatert

Avgjørelsen kommer etter introduksjonen av en ny subkutan formulering av Tysabri til en redusert pris. NOVA-studien til Biogen viser også at forlenget doseringsintervall fra hver fjerde til hver sjette uke opprettholder effektiviteten og reduserer risikoen for alvorlige bivirkninger. Økt behandlingsintervall innebærer omtrent 33 prosent reduksjon i årlig behandlingskostnad, etter første behandlingsår.

SE HELE INTERVJUET MED TERJE ROOTWELT OG ULRICH SPRENG FRA MANDAGENS BESLUTNINGSFORUM:

Vedtaket fra Beslutningsforum betyr at Tysabri nå kan gjøre et comeback som behandlingsalternativ for nydiagnostiserte pasienter med relapserende remitterende multippel sklerose (RRMS). Dette gir klinikere muligheten til å tilby legemidlet til en gruppe pasienter som tidligere ble anbefalt andre alternativer, og markerer i følge MS-forbundet en viktig utvikling i behandlingen av RRMS.

I november 2019 vedtok nemlig forumet at nydiagnostiserte pasienter med RRMS ikke lenger kunne få behandling med Tysabri. Pasientene skulle i stedet tilbys rituksimab - et billig generisk legemiddel som ikke har markedsføringstillatelse for behandling av MS. Vedtaket bidro til at bruken av rituximab økt eksplosjonsartet. Om lag 90 prosent av nydiagnostiserte pasienter får nå behandling med rituximab. Det gjorde også at bruken av Tysabri falt kraftig. 

Pasientene som allerede hadde tatt i bruk Tysabri kunne fortsette behandlingen. – Tross nei-vedtaket i 2019 bruker fortsatt mer enn 700 pasienter natalizumab. Nå er nyoppstart lov, og de som har problemer med det biotilsvarende legemidlet Tyruko får et alternativ, sier Istad. Men han mener det er beklagelig at pasientene må vente minst til 1. mai 2025 før vedtaket er gyldig. – Vi forventer at Sykehusinnkjøp ordner dette innen 1. mai, sier Istad. 

Flere valg 

Ulrich Spreng som er fagdirektør i Helse Sør-Øst og en av de fire medisinske rådgiverne til Beslutningsforum forteller at vedtaket gir klinikere større fleksibilitet ved valg av behandling for pasienter med RRMS. 

– Innføringen gjør at klinikere nå har enda et alternativ til å bruke for pasientene med den typen multippel sklerose, sier han.

– Legemiddelet er jo nå tatt opp på nytt med både en ny type subkutan injeksjon og en ny pris. Er det derfor den nå blir tatt inn i behandlingen

– Ja, det er helt riktig at nå er det både en ny pris og en ny formulering av Tysabri som gjør at man kan gi det subkutant, og det førte til at beslutningen ble positiv, forteller Spreng. 

Powered by Labrador CMS