ORDKRIG: – Deres egentlige mål er å arbeide for høyere legemiddelpriser og mer profitt til seg selv, skriver Nye metoders rådgivende lege Michael Vester på LinkedIn. – Med din kjennskap til systemets begrensninger hadde jeg forventet en annen vurdering, svarer UCB Norge-sjef Fredrik Arneberg.

Nye metoder-lege med krass kritikk mot sjeldenkoalisjon - slik svarer UCB-sjefen

Michael Vester, rådgivende lege i Nye metoder, går hardt ut mot Koalisjonen for sjeldne sykdommer etter koalisjonens klager på ny prioriteringsmelding. – Kjører et aktivt påvirkningsarbeid overfor lettlurte klinikere og politikere, skriver Vester.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 10. april kom den lenge etterlengtede Prioriteringsmeldingen, en stortingsmelding som angir hvordan regjeringen ønsker å fordele penger og ressurser i helsetjenesten

Industri-kritikk

Kritikken har vært solid fra spesielt Legemiddelindustrien (LMI), som har uttalt at meldingen er en falitterklæring fra regjeringen, og fra Koalisjonen for sjeldne sykdommer. 

Nye metoder:

Nye metoder er et felles system for å beslutte hvilke behandlings­metoder som kan tilbys i spesialist­helsetjenesten. De fire regionale helseforetakene i Norge har ansvaret for Nye metoder. Beslutningsforum er Nye metoders organ for beslutninger om hvilke legemidler som skal eller ikke skal innføres i spesialisthelsetjenesten.

Kilde: Nye metoder

Sistnevnte representerer en rekke legemiddelselskaper som forsker på, utvikler og markedsfører og selger legemidler og behandlinger av ulike sjeldne sykdommer. Koalisjonen har blant annet uttalt at regjeringen ikke har forstått sjeldenfeltets behov. PR-byrået Rud Pedersen styrer koalisjonens sekretariat. 

Stiller spørsmål ved koalisjon

Ikke alle deler koalisjonens meninger. Michael Vester, rådgivende lege og en sentral skikkelse i Nye metoder-systemet, går på plattformen LinkedIn hardt ut mot Koalisjonen, som han mener er misfornøyde med mye.

Vester er en uttalt kritiker av legemiddelindustrien på LinkedIn, og påpeker på sin LinkedIn-profil at «alle innlegg er uttrykk for mine personlige meninger». 

«De kjører et aktivt påvirkningsarbeid overfor lettlurte klinikere og politikere», åpner Vester innlegget med, og understreker at koalisjonen i realiteten er et samarbeid mellom flere legemiddelselskaper: Takeda, BioMarin, Italfarmaco, Sanofi og UCB.

«Deres egentlige mål er å arbeide for høyere legemiddelpriser og mer profitt til seg selv, men de prøver å gi et inntrykk av at de jobber for pasientenes interesser. Hvis det faktisk var tilfellet så hadde en åpenbar mulighet vært ikke å kreve uetisk høye priser, som på ingen måte står i et rimelig forhold til hverken prioriteringskriteriene eller utviklings- og produksjonskostnadene.

Avslutningsvis kritiserer Vester koalisjonen for å bruke et bilde av Dame Millicent Fawcett, en britisk forkjemper for kvinners stemmerett og jenter og kvinners utdanning, på sin nettside.

«Det er noe slående upassende over at de bruker en forkjemper i kampen for kvinners stemmerett i sin kampanje for høyere legemiddelpriser og mer profitt» skriver han. 

Vester er informert om at HealthTalk omtaler denne saken, men sier han ikke ønsker å komme med ytterligere kommentarer. 

Får motsvar

Innlegget har ikke fått stå ubesvart. Fredrik Arneberg, daglig leder i UCB Norge og aktivt medlem i Koalisjonen for sjeldne sykdommer, skriver i en kommentar at det er skuffende å se en så unyansert fremstilling av arbeidet som gjøres for pasienter med sjeldne sykdommer. 

«Å redusere Koalisjonen for sjeldne sykdommer til et profittdrevet samarbeid mellom legemiddelselskaper vitner om manglende forståelse for kompleksiteten – og for utfordringene disse pasientene står i», svarer Arneberg. 

UCB-sjefen mener det er særlig overraskende at innlegget kommer fra en som sitter i sekretariatet for Nye metoder, som er sentrale i arbeidet med innføring av nye legemidler i den offentlige helsetjenesten. 

«Med din kjennskap til systemets begrensninger hadde jeg forventet en annen vurdering», skriver UCB-sjefen. 

Arneberg understreker at koalisjonen jobber for at pasienter med sjeldne sykdommer, ofte barn, ikke skal bli oversett av helsevesenet som typisk prioriterer større pasientgrupper.

«Jeg valgte å melde mitt firma inn nettopp fordi jeg, etter mange år i bransjen og som byråkrat, ser hvordan systemet svikter dem», skriver han. 

Arneberg mener arbeidet ikke handler om høyere priser for enhver pris, men om tilgang der standardmodellene ikke strekker til. 

«Og Millicent Fawcett? En forkjemper for dem uten stemme. Ganske treffende, faktisk», avslutter Arneberg. 

Fredrik Arneberg sier til HealthTalk at han ikke ønsker å kommentere saken utover innlegget på LinkedIn.

Powered by Labrador CMS