KRITIKK: Michael Vester, rådgivende lege i Nye Metoder systemet (t.v), kritiserer uttalelser fra Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI).

Michael Vester om LMI-sjefen: – Fremsetter regelmessig alternative sannheter

Michael Vester, rådgivende lege i Nye Metoder, går hardt ut mot LMI-sjef Leif Rune Skymoens uttalelser i et nylig HealthTalk-intervju. På LinkedIn hevder Vester at Skymoen sprer «alternative sannheter for å undergrave tilliten til myndighetssiden» i i beslutningsprosessen for nye legemidler.

Publisert Sist oppdatert

– Det er de uetisk høye priskravene legemiddelindustrien fremsetter, som sammen med altfor dårlig dokumentasjon, er det egentlige problemet, skriver Vester. 

Debatten startet med HealthTalk-podcasten 

Diskusjonen startet med en HealthTalk-podcast  der Trygve Ottersen, direktør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), diskuterte utfordringene knyttet til innføringen av nye legemidler i Norge. Episoden har allerede fått over 2000 nedlastinger og avspillinger.

Se hele podcast-episoden med DMP-direktør Trygve Ottersen her:

Slik reagerte LMI-sjefen

I etterkant av podcasten kritiserte Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Ottersens fremstilling av bransjens rolle. Han mener legemiddelselskapene feilaktig fremstilles som en bremsekloss i godkjenningsprosessen.

– I perioden der DMP og Sykehusinnkjøp «venter på industrien» foregår det ofte intens dialog om nye kliniske data, oppdaterte tilbud, nye priser og betalingsmodeller. Dette fremstilles som at man bare «venter på industrien», men det er i denne perioden snarere veldig mange kontaktpunkter. Men hvis dette ikke fører frem, så tilskrives all tiden industrien, sa Skymoen i HealthTalk-intervjuet.

Se videointervjuet med LMI-direktør Leif Rune Skymoen her:

Vester: – Undergraver myndighetenes troverdighet

Michael Vester, som har en sentral rolle i Nye Metoder-systemet, lot ikke Skymoens uttalelser stå ubesvart. På LinkedIn går han kraftig til angrep på LMI-sjefens argumenter. 

– Skymoen viser en «imponerende manglende evne til å ta inn over seg at bransjen han representerer har et betydelig medansvar for tidsbruken før tilgang til nye legemidler i Norge», skriver Vester.

Han hevder videre at Skymoen «fremsetter regelmessig alternative sannheter» for å svekke tilliten til myndighetenes prioriteringssystem:

«LMI-generalen fremsetter regelmessig alternative sannheter for å undergrave tilliten til myndighetssiden, og han svikter heller ikke denne gangen når han igjen hevder at et mål lavest mulig pris gir senere tilgang i til nye legemidler i Norge», skriver Vester.

Vester avviser at lavest mulig pris er målet for legemiddelbeslutninger. 

«Dette styres av prioriteringskriteriene. Det vet LMI-generalen utmerket godt, men hva som er riktig er ikke så viktig for hans målgruppe, og legemiddelindustriens overordnede mål om høyest mulig pris. Hvis påstandene kan bidra til å svekke tilliten til prioriteringssystemet, så er målet oppnådd». 

– Dårlig dokumentasjon og kyniske vurderinger

Vester hevder videre at legemiddelindustrien bevisst leverer svak dokumentasjon.

«Når legemiddelindustrien ofte leverer elendig dokumentasjon, så er den egentlige grunnen ikke tidsbruken eller kostnadene ved å gjennomføre ordentlige studier, men en kynisk vurdering av at man også kan tjene store penger på dårlige legemidler, og derfor ikke har noe å vinne på å gjennomføre de studiene som hadde vært best for pasientene og samfunnet», skriver han.

Han mener at selskapene spekulerer i å få produkter raskt ut på markedet med minimal dokumentasjon.

«Det er mye bedre å få så mye som mulig i salg uten å bruke for mye tid og penger på dokumentasjon, og skulle det senere vise seg at legemidlene ikke lever opp til forventningene, som vi nå ser at flere studier viser, så har man tjent gode penger likevel», skriver Vester. 

Vester hevder at hovedproblemet ikke er myndighetenes krav, men industrien selv: 

«Det er de uetisk høye priskrav legemiddelindustrien fremsetter, som sammen med altfor dårlig dokumentasjon, er det egentlige problemet. Det løses ikke ved å korte ned saksbehandlingstider eller ved at myndighetene skal akseptere priser som ikke er kostnadseffektive. Det løses ved at legemiddelindustrien flytter seg fra målet om alltid å skulle ha høyest mulig inntjening med minst mulig innsats til å tenke på pasientene og ta samfunnsansvar».

HealthTalk har kontaktet Michael Vester for å utdype kommentarene sine, men han har ikke ønsket å la seg intervjue. Han understreker at alle innleggene på LinkedIn er uttrykk for hans personlige meninger.

LMI-sjefen svarer på kritikken

Etter Vesters innlegg på LinkedIn har LMI-sjef Leif Rune Skymoen kommet med en kommentar til HealthTalk. Han mener Vesters uttalelser bidrar til å svekke tilliten til systemet for innføring av legemidler.

– Jeg registrerer at Mikael Vester har sterke meninger. Men mangel på tillit mellom aktørene ble pekt på som et problem da Nye Metoder ble evaluert. Slike utbrudd på LinkedIn fra Nye Metoder bidrar kun til å bryte ned den tilliten ytterligere. Vi har nok av møteplasser der vi jobber for å forbedre både systemet og samspillet, og Vester er velkommen til å være med der, sier Skymoen.

Powered by Labrador CMS