Podcast: 

TREKKER MEDISIN FRA ANBUD: – Denne praksisen fører til at norske MS-leger har en mindre «verktøykasse» sammenlignet med andre land., sier Veronika Barrabés, daglig leder i Novartis Norge.

Novartis trekker MS-medisin fra norsk anbud: – Deltar ikke på like vilkår

Novartis har besluttet å ikke delta med MS-legemiddelet Kesimpta i det norske offentlige anbudet. Årsaken er systematisk bruk av det ikke-godkjente legemidlet rituksimab. – Konkurransen blir uforutsigbar og vanskelig, sier Novartis-sjef Veronika Barrabés

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig spesielt at et ikke-godkjent legemiddel som rituksimab systematisk innføres som standardbehandling for MS i Norge. Det gjør at vi ikke kan delta på like vilkår, sier Veronica Barrabés, administrerende direktør i Novartis Norge, i en ny episode av HealthTalk-podcasten.

Se hele podcast-episoden med Novartis-sjef Veronika Barrabés her eller på YouTube for å lære mer om markedet for MS-legemidler og hvilke utfordringer legemiddelindustri og pasientene står overfor i dag. Du kan også lytte til episoden der du hører podcast!

Bruker gammel kreftmedisin

Rituksimab, som er et generisk legemiddel og betydelig rimeligere enn Kesimpta, er ikke godkjent av norske eller europeiske legemiddelmyndigheter til behandling av MS. Legemiddelet har i flere år likevel blitt brukt såkalt «off-label», altså utenfor godkjent indikasjon. 

Barrabés mener dette har skapt en konkurransesituasjon som gjør det økonomisk uholdbart å delta i anbudet.

– Det er økonomiske hensyn som gjør at norske myndigheter velger rituksimab. Dette har ført til at 90 prosent av nye MS-pasienter i Norge får dette legemiddelet. Dette er svært uvanlig i europeisk sammenheng, sier Barrabés.

Mindre «verktøykasse»

Novartis-sjefen er bekymret for konsekvensene, både for norske pasienter og for Norges attraktivitet for kliniske studier og innovasjon. 

– Denne praksisen fører til at norske MS-leger har en mindre «verktøykasse» sammenlignet med andre land. Det innebærer at behandlingsmulighetene for norske pasienter er mer begrensede, noe som kan svekke muligheten for individuelt tilpasset behandling, sier hun, og legger til:

– Når systemet blir så uforutsigbart og prisfokusert som nå, blir Norge mindre attraktivt for investeringer i kliniske studier og innovative legemidler.

Kritiserer myndighetene

Hun retter også kritikk direkte mot norske myndigheter, spesielt Sykehusinnkjøp og Beslutningsforum, for det hun opplever som manglende forutsigbarhet, uklare konkurransevilkår og et ensidig prisfokus som hun mener går på bekostning av innovasjon og langsiktig utvikling av den norske helsenæringen.

Novartis-direktøren etterlyser et tydelig signal fra norske helsemyndigheter om at de ønsker innovasjon velkommen. Hun trekker frem at både pasienter og norsk helsenæring taper på dagens system, som hun mener er for kortsiktig.

– Vi heier på at norske politikere ønsker en sterk norsk helsenæring, men da må vi også se på hele økosystemet og legge til rette for innovative behandlinger, sier Barrabés.

Mister ikke tilgang

Barrabés understreker at pasienter på Kesimpta fortsatt vil få tilgang til medisinen. Også nye pasienter som av medisinske årsaker ikke kan bruke andre legemidler i anbudet, vil fortsatt ha tilgang til Kesimpta.

Powered by Labrador CMS