ECTRIMS Oppsummert-podcast:

Dette er de viktigste fremskrittene innen forskning på multippel sklerose (MS)

Den europeiske MS-kongressen ECTRIMS i København samlet over 8500 deltakere fra hele verden. Blant de viktigste temaene som ble diskutert, var studier på tidlig MS-behandling, oppdateringer på diagnosekriterier og nye legemidler for progressiv MS.

Publisert Sist oppdatert

Flere norske MS-leger- og forskere deltok på årets ECTRIMS-kongress i den danske hovedstaden, og i etterkant inviterte HealthTalk inn to ledende norske fagpersoner på MS-feltet til en diskusjon om studiene som skilte seg ut på årets ECTRIMS-kongress.

I vår ECTRIMS Oppsummert-podcast har vi nemlig besøk av professor og overlege Trygve Holmøy ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus (Ahus), og forsker og overlege Gro Owren Nygaard ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. 

D-vitamin mot MS?

Holmøy påpeker tidlig at den studien han i år har lagt mest merke til, var den såkalte D-LAY-studien som undersøkte effekten av høydose vitamin D-behandling på pasienter med klinisk isolert syndrom (CIS), ofte ansett som et forstadium til MS. 

Ifølge Holmøy viste studien at pasienter som fikk vitamin D-behandling hadde 34 prosent mindre sykdomsaktivitet sammenlignet med de som ikke fikk det. 

– Studien er viktig, men overføringsverdien til norsk klinisk praksis er begrenset, ettersom norske pasienter ofte får høyeffektive MS-medisiner tidlig i sykdomsforløpet, sier Holmøy, som likevel antyder at norske retningslinjer for D-vitamintilskudd kan trenge en oppdatering.

Muliggjør tidligere diagnose

På årets ECTRIMS ble det også presentert nye diagnosekriterier for MS. Disse inkluderte blant annet muligheten for å diagnostisere pasienter basert på MR-funn alene, selv uten kliniske symptomer. 

– Dette vil være spesielt viktig for pasienter med radiologisk isolert syndrom (RIS), og kan føre til tidligere behandling. De nye radiologiske teknikkene, som QSM-sekvenser og sentrale venetegn, kan også hjelpe med å skille MS fra andre tilstander, særlig hos eldre pasienter, oppsummerer Holmøy. 

Første behandlingsmulighet for noen MS-pasienter?

BTK-hemmere, som er en forkortelse for Brutons Tyrosin Kinase-hemmere, ble et av de store samtaleemnene på årets kongress. 

Gro Owren Nygaard fremhevet spesielt Hercules-studien, som undersøkte effekten av en BTK-hemmer på pasienter med såkalt ikke-relapserende, sekundær-progressiv MS (nrSPMS). Resultatene viste en 32 prosent reduksjon i sykdomsprogresjon hos de som fikk BTK-hemmer sammenlignet med placebo. 

– Dette representerer en betydelig ny utvikling for en pasientgruppe som tradisjonelt har hatt få behandlingsalternativer, sier Nygaard. 

Hvem har best effekt?

Flere viktige norske studier ble også presentert på ECTRIMS i år. Én av disse studiene, som har hatt deltagelse fra både Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus, sammenlignet to høyeffektive MS-behandlinger: kladribin og rituksimab. Dette er de to mest brukte høyeffektive legemidlene som brukes i norsk MS-behandling. Et stort flertall av pasientene får rituksimab, som ikke er offisielt godkjent som MS-behandling, og som derfor brukes såkalt «off label» i Norge.

Studien viste at rituksimab, selv om det er en off-label behandling i Norge, gir bedre resultater enn kladribin i å redusere nye MR-lesjoner, attakker og sykdomsprogresjon.

– Studien bekrefter at rituksimab er en trygg og svært effektiv behandling, sier Nygaard, som også var medforfatter på studien. 

Som HealthTalk skrev om under ECTRIMS-kongressen, kom det også oppdaterte fireårsdata på kladribin, med merkevarenavn Mavenclad, som viste at dette også er en effektiv behandling. – Gode data, uttalte professor og overlege Øivind Torkildsen ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus.

CAR-T mot MS?

Årets ECTRIMS-kongress satte også fokus på hva som kan bli fremtiden innen MS-behandling. Et spennende behandlingsprinsipp, som til nå har blitt sentralt innen behandling av kreft og autoimmune sykdommer, er CAR-T-celleterapi. 

Nygaard påpeker i podcasten at CAR-T mot MS er en spennende tanke. Dataene til nå er veldig begrensede, men mye tyder på at behandlingen kan redusere betennelse i hjernen til MS-pasienter, og at dette kan bli en lovende behandlingstilnærming i fremtiden. 

Vil du vite mer om de viktigste MS-nyhetene fra ECTRIMS-kongressen? Se hele videopocasten øverst i saken, eller lytt til podcasten der du hører på podcast. God lytt!

Powered by Labrador CMS