REAGERER: – Jeg har god oversikt over de kliniske fagmiljøene som jobber med HPV-relatert kreft og sykdom, og ingen av oss har blitt forespurt, sier OUS-overlege Andreas Hopland.

Ingen eksterne eksperter i spesialistgruppe for anbud på HPV-vaksine

Spesialistgruppen bak det nye anbudet på HPV-vaksiner består utelukkende av ansatte i Folkehelseinstituttet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP). – Ingen av oss som jobber med HPV-relatert sykdom og kreft har blitt forespurt, sier en kritisk OUS-urolog Andreas Hopland.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble ny anbudskonkurranse på HPV-vaksiner til det norske, offentlige barnevaksinasjonsprogrammet offentliggjort. Anbudet har en verdi på nærmere 700 millioner kroner over en fireårsperiode, og kvaliteten på vaksine (likt fordelt på effekt og sikkerhet) skal ifølge Sykehusinnkjøp vektes med 70 prosent. Pris skal kun vektes med 30 prosent. 

Vaksinen tilbys i dag både til jenter og gutter i 7. klasse. 

Det finnes i dag to tilgjengelige HPV-vaksiner som deltar i anbudskonkurransen: Cervarix fra GSK, som er nåværende leverandør, og Gardasil9 fra MSD. Cervarix beskytter mot to typer HPV-virus, mens Gardasil9 beskytter mot ni, inkludert de som kan føre til kjønnsvorter. Dette gir en bredere beskyttelse mot flere HPV-relaterte sykdommer.

Kun egne eksperter

I anbudsdokumentene opplyser Sykehusinnkjøp at det er en spesialistgruppe som har besluttet hvordan tilbudene skal vektes i nytt anbud på HPV-vaksine. Men ingen steder i dokumentene er det oppgitt hvem som faktisk utgjør denne spesialistgruppen. 

HealthTalk kontaktet derfor Sykehusinnkjøp for å få innsyn i hvem som er medlemmer av spesialistgruppen. Sykehusinnkjøp henviste videre til DMP, og etter en innsynsbegjæring fikk vi innsikt i hvem som sitter i spesialistgruppen:

  • Fredrik Skår, FHI, lege, avdeling smittevern og vaksine

  • Berit Feiring, FHI, avdeling metodeutvikling og analyse

  • Lill-Iren Schou Trogstad, FHI, Cand.med, PhD, seksjonsleder i avdeling for metodeutvikling og analyse

  • Ivar Wilhelm Grosvold, FHI, seniorrådgiver, avdeling smittevern og vaksine

  • Berit Sofie Hustad Hembre, DMP, spesialist i indremedisin og infeksjonsmedisin

  • Helsedirektoratet utpeker eventuelt selv en observatør til spesialistgruppen

Alle medlemmene i spesialistgruppen for HPV-vaksineanbudet er tilknyttet enten FHI eller DMP. Det er ingen eksterne eksperter i gruppen, som for eksempel representanter for det kliniske fagmiljøet eller screeningprogrammet som håndterer HPV-relaterte sykdommer. 

I brevet HealthTalk har mottatt nevnes det også at «På forespørsel fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har Folkehelseinstituttet (FHI) kommet med forslag til spesialister til gruppen».

– Ingen av oss har blitt spurt

Overlege Andreas Hopland ved OUS er kritisk til sammensetningen av spesialistgruppen. Han og flere medforfattere skrev nylig en kronikk om temaet i HealthTalk. 

– Jeg har god oversikt over de kliniske fagmiljøene som jobber med HPV-relatert kreft og sykdom, og ingen av oss har blitt forespurt. Så vidt jeg vet er heller ingen i livmorhalsprogrammet eller Kreftregisteret blitt forespurt om å være en del av en ekspertgruppe for HPV-vaksinen. Jeg synes det er problematisk at FHI velger å kjøre en så lukket prosess, sier han.

To like - og ulike - vaksiner

Begge HPV-vaksinene beskytter mot de to farligste HPV-typene, med høyest risiko for utvikling av livmorhalskreft. Gardasil9 gir også direkte beskyttelse mot fem andre kreftfremkallende HPV-virustyper. 

– Disse er oftere til stede i forstadier til livmorhalskreft. Noen av disse forstadiene vil også utvikle seg til livmorhalskreft, og siden det ikke finnes screeningmetoder for å vite hvem disse er, så må alle følges opp og mange behandles, uttaler Hopland. 

Han viser videre til at nesten 7000 kvinner opereres for forstadier til livmorhalskreft i Norge hvert år. 

– Gardasil9 gir altså en bredere beskyttelse mot disse HPV-typene enn Cervarix, selv om Cervarix også har delvis kryssbeskyttelse mot noen av disse virusene. 

Selv om Norge har tilbudt Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet i en årrekke, tilbyr de fleste andre europeiske land nå Gardasil9. Det er Norge, Finland og Nederland som fortsatt tilbyr Cervarix. 

Nabolandene vurderer ulikt

Flere i det norske fagmiljøet har over lengre tid gått i bresjen for at også Norge skal tilby Gardasil9, inkludert urolog Andreas Hopland. OUS-overlegen viser til at naboland som Sverige og Danmark har vurdert sykdommer som kjønnsvorter og residiverende respiratorisk papillomatose (RRP), som er kjønnsvorter i luftveiene, har så omfattende samfunnskostnader at vaksiner uten beskyttelse mot HPV 6 og HPV 11 ikke brukes i de Danske og Svenske vaksinasjonsprogrammene. 

Hopland mener det nye anbudet som nå er lagt ut er så godt som identisk med de to foregående anskaffelsene fra 2016 og 2020, Han mener det nå er prekært å velge en vaksine som i tillegg til å beskytte mot livmorhalskreft også beskytter mot kjønnsvorter og kjønnsvorter i luftveiene.

– Stakkars de barna som får dette

– Kjønnsvorter (kondylomer) er den vanligste HPV-medierte sykdommen, og ti prosent av befolkningen får kondylomer i løpet av livet. RRP er ikke så mange tilfeller, men de som får dette er ekstremt kostnadskrevende å behandle, og de stakkars barna som får dette må opereres hver 4-8 uke i flere år, sier Hopland. Både kjønnsvorter og RRP vil utryddes i land som tilbyr beskyttelse med Gardasil9-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.

Svenskene har ifølge Hopland løst dette ved at HPV-typene 6 og 11, som beskytter mot kjønnsvorter og RRP, må være inkludert i det svenske anbudet, eller at vaksinen må være 9-valent. Danmark har også hatt som krav i sine anbud at vaksinen må dekke 9 HPV typer. 

Hopland mener FHI ikke vil lytte til faggruppenes bekymringer. En bekymringsmelding i form av et samlet brev fra gruppen ble sendt til FHI og DMP allerede i mai. Det er ikke slik at de to etatene ikke har vært klar over dette før nå. 

– Hvis effekt teller mer enn pris, så bør man jo ha fokus på den totale folkehelseeffekten, altså at kondylomer og RRP vektes høyere enn dagens 3,5 % i anbudet - og man bør se helhetlig på samfunnskostnadene, ikke bare innkjøpspris, avslutter han.

Powered by Labrador CMS