ÅPEN KONKURRANSE: – I kvalitetskriteriene er det ikke lagt noen føringer for den ene eller andre vaksinen. Det er fullt mulig for begge de aktuelle leverandørene å vinne konkurransen, hvor også pris er et kriterium, sier Nicolai Maric Bjørnæs, leder for legemiddelanskaffelser i Sykehusinnkjøp.

Kjøper inn HPV-vaksiner for 692 millioner kroner - effekt teller mer enn pris

Sykehusinnkjøp har nå lyst ut nytt anbud på anskaffelse av vaksiner mot humant papillomavirus (HPV) til en verdi av 692 millioner kroner over fire år. Vaksineeffekten skal vurderes tyngre enn pris. – Det er fullt mulig for begge de aktuelle leverandørene å vinne konkurransen, påpeker Sykehusinnkjøp.

Publisert

Kvaliteten, altså effekten på vaksinen, skal vektes med 70 prosent i anbudet, og pris skal kun vektes med 30 prosent, viser konkurransegrunnlaget som ble lagt ut denne uken. 

Dette betyr altså i praksis at det ikke nødvendigvis er HPV-vaksinen med lavest pris som blir anbudsvinner. Det er spesialistgruppen som har besluttet denne vektingen. 

Dette er ikke nødvendigvis veldig overraskende. Fagmiljøet har, som HealthTalk og flere andre medier skrev om i mai i år, over lengre tid krevd innføring av en mer effektiv vaksine enn den man i dag har tilgang på. Dagens anbudsvinner beskytter mot to HPV-typer, mens den andre aktuelle vaksinen beskytter mot ni. (les mer om vaksinene lenger nede i saken.

– Ikke lagt noen føringer

Nicolai Maric Bjørnæs, leder for legemiddelanskaffelser i Sykehusinnkjøp, understreker at vinneren kåres på bakgrunn av en totalscore for både kvalitet og pris, og at leverandørene stiller på like vilkår.

– Opplever du at en slik vekting fra spesialistgruppen, i tillegg til generelt press fra fagmiljøet om tilgang til mer effektive vaksiner, gir tydelige føringer for hvem som vil vinne anbudet, eller mener du fortsatt at leverandørene stiller på like vilkår?

– Spesialistgruppen har gjort grundige vurderinger av den medisinskfaglige vektingen i tråd med hovedformålet med vaksinen, som er beskyttelse mot kreft forårsaket av HPV. I kvalitetskriteriene er det ikke lagt noen føringer for den ene eller andre vaksinen. Det er fullt mulig for begge de aktuelle leverandørene å vinne konkurransen, hvor også pris er et kriterium. Rammen for anskaffelse av HPV-vaksiner er vedtatt i to omganger av Stortinget, og det er ikke gjort noen endring av Stortinget i forkant av denne anbudsrunden.

To mulige vaksiner

Den nåværende anbudsvinneren fra 2017 til februar 2025, HPV-vaksinen Cervarix fra legemiddelselskapet GSK, beskytter i dag mot to HPV-typer: HPV-16 og HPV-18. Disse to HPV-typene er ansvarlige for omtrent 70 prosent av livmorhalskreftilfeller, men den beskytter samtidig ikke mot kjønnsvorter eller andre kreftfremkallende HPV-typer. 

Den andre vaksinen som er på markedet, Gardasil9 fra legemiddelselskapet MSD, beskytter mot ni HPV-typer: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. Denne vaksinen dekker både de typene som forårsaker kjønnsvorter (HPV 6 og 11) og de som er ansvarlige for en høy andel av livmorhalskreft (som HPV 16 og 18, samt flere andre kreftfremkallende typer).

Det er tidligere Folkehelseinstituttet (FHI) som har gjennomført anbud på såkalt programvaksiner i Norge, men fra og med i år er det Sykehusinnkjøp, på vegne av Direktoratet for medisinske produkter (DMP), som gjennomfører anbudet.

HPV-vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, og hovedmålet med vaksineringen er å forebygge livmorhalskreft og andre kreftformer hos begge kjønn. Fra høsten 2018 har både gutter og jenter i 7. klassetrinn fått tilbud om vaksinen. 

Powered by Labrador CMS