Fra venstre: Kristin Svanquist, Ole Henrik Krat Bjørkholt og Trygve Ottersen er tre navn som skiller seg ut i søkerbunken til stillingen som ny DMP-direktør.

Disse vil bli direktør i DMP

Blant søkerne til toppstillingen i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) finner vi nåværende nestleder Trygve Ottersen, tidligere DMP-ansatt og nåværende myndighetskontakt i Merck Norge, Kristin Svanquist, samt en tidligere statssekretær fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år ble det kjent at Audun Hågå, mangeårig sjef i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), tidligere kjent som Legemiddelverket, går av med pensjon. 

Over lengre tid har HOD nå søkt etter hans erstatter, og den offentlige søkelisten er nå ute.

I tillegg til at tre navn er unntatt offentligheten fra søkerlisten, og én søknad er trukket, finner vi følgende navn på listen (se faktaboks).

Disse vil bli ny sjef i DMP

  • Jahanzeb Mughal (43) Jobbsøker Oslo Mann
  • Shahedeh Tayamon (41) Overingeniør (Seksjonsleder stedfortreder), Oslo universitetssykehus Akershus Kvinne
  • Søker er unntatt offentlighet Mann
  • Søker er unntatt offentlighet Mann
  • Trygve Ottersen (41) Fungerende assisterende direktør Mann
  • Ole Henrik Krat Bjørkholt (45) Nylig avgått statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Drammen Mann
  • Anne-Kristin Bjerga Bjåen (59) Enhetsleder, Tilsyn og narkotikaforvaltning Kvinne
  • Dr Andrew Sellers (56) Expert in Pharmaceutical Law OSLO Mann
  • Søker er unntatt offentlighet Mann
  • Kristin Svanqvist (50) Myndighetskontakt Kvinne
  • Søknad trukket

HealthTalk var tidlig ute med å spekulere i om Trygve Ottersen (41) kunne være aktuell for stillingen. Veteranen fra Folkehelseinsituttetet (FHI) har siden starten av sommeren vært utleid fra FHI til DMP for å lede direktoratets satsing på beredskap, og har vært i rollen som «fungerende assisterende direktør», altså nestsjef i DMP.

Til HealthTalk uttalte Ottersen at han ikke hadde søkt stillingen da vi pratet med ham, men at han var klar over den, og at flere hadde tipset ham. Søkerlisten viser nå at Ottersen har søkt på stillingen. 

Et annet interessant navn som dukker opp i søkerlisten er Kristin Svanquist (50). Hun har tidligere jobbet flere år i DMP og ble et sentralt navn der før hun byttet beite til legemiddelindustrien. I dag jobber hun som myndighetskontakt i legemiddelselskapet Merck Norge. 

Av de offentlige navnene, finner vi også Ole Henrik Krat Bjørkholt (45). Bjørkholt er avgått statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, departementet som nå har lett etter ny arvtager etter Audun Hågå. 

Hemmelig

Tre av søkerne på listen har fått sine navn unntatt offentligheten. For at en jobbsøkers navn skal kunne holdes hemmelig på en offentlig søkerliste, kreves det en konkret og tungtveiende grunn. Dette innebærer at det må vurderes om offentliggjøring av navnet kan påføre søkeren eller andre en betydelig ulempe.

I henhold til offentlighetsloven § 25, kan søkeren be om å bli unntatt fra søkerlisten. Det er opp til den offentlige arbeidsgiveren å vurdere om kravet om unntak oppfyller lovens kriterier.Unntak kan bare gjøres dersom det er nødvendig for å unngå at søkeren eller andre lider en klar ulempe. Typiske eksempler på "klar ulempe" kan være:

  1. Søkeren er i en sensitiv posisjon i sin nåværende jobb, hvor det kan skade deres nåværende arbeidsforhold hvis det blir kjent at de søker en annen stilling.
  2. Søkerens navn offentliggjøres, og dette kan føre til en betydelig risiko for deres personlige sikkerhet.
  3. Andre særlige omstendigheter som tilsier at offentliggjøring av navnet vil ha negative konsekvenser for søkeren.

Selv om en søker anmoder om å bli unntatt fra søkerlisten, må arbeidsgiveren vurdere om offentlighetshensyn veier tyngre. Hvis arbeidsgiveren ikke finner grunnlag for å holde navnet hemmelig, skal søkeren informeres om dette, og vedkommende kan da velge å trekke søknaden.Det er altså ikke en automatisk rett til å bli unntatt fra søkerlisten, men det må foreligge en vurdering av om unntaket er berettiget etter lovens strenge vilkår.

Powered by Labrador CMS