DMP-sjefen skal gå av - farmasøyter spilles inn som mulige arvtakere
Direktør Audun Hågå i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) går snart av med pensjon. To farmasøyter - én stortingsrepresentant og én foreningsleder - spilles inn som aktuelle for direktørjobben.
Rett før fellesferien ble det klart at Helse- og omsorgsdepartementet nå er på utkikk etter en ny direktør for DMP, som er fag- og tilsynsmyndighet for legemidler og medisinsk utstyr.
Bakgrunnen for søket er at mangeårig DMP-sjef Audun Hågå fra neste år går av med pensjon. Hågå har hatt det øverste ansvaret i direktoratet siden 2013, altså mer enn ti år. Direktørstillingen i DMP er en åremålsstilling på seks år, med mulighet for forlengelse etter ny utlysning.
I stillingsannonsen skriver Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at «Direktøren skal sikre at direktoratet opprettholder høy faglig kvalitet og bidra til stabile og gode rammevilkår. Oppgaven som direktør i Direktoratet for medisinske produkter er utfordrende og kompleks og innebærer mulighet til å sette retning for etatens utvidede og endrede rolle, herunder oppfølging av forsyningssikkerhet og den nasjonale beredskapen for medisinske produkter».
Interne og eksterne kandidater
HealthTalk har kontaktet flere sentrale personer i det norske legemiddel-miljøet for å få deres tanker om hvilke kvaliteter en ny DMP-direktør bør ha, og om de har innspill til konkrete personer som kan være aktuelle for stillingen.
Birgitte Lloyd, leder i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), sier til HealthTalk at hennes umiddelbare tanke selvsagt er at en ny direktør i et direktorat for medisinske produkter bør ha farmasøytisk bakgrunn.
– Hen må tørre å være nytenkende og synlig - men samtidig lytte til kompetansen som finnes blant alle de flinke ansatte i direktoratet. Innen legemidler og medisinske produkter forøvrig, er det så stor bevegelse og fart fremover, at jeg ønsker meg en direktør som er opptatt av utvikling og som evner å se på og lære fra andre land det er naturlig å sammenlikne oss med, uttaler Lloyd.
– Hvem mener du kan være aktuell som ny direktør i DMP?
– I direktoratet finnes det allerede flere farmasøyter jeg tenker kunne egne seg, men de to som nå sitter i direktørens ledergruppe, Dag Jordbru og Sayeh Ahrabi, bør være gode kandidater til å lede et av Norges viktigste direktorat i tiden fremover. Farmasiforståelse og legemiddelekspertise er helt avgjørende for et så viktig samfunnsoppdrag - og begge leder viktige områder for framtida.
I tillegg spiller Lloyd inn en annen farmasøyt, som har gjort seg bemerket som både tydelig politiker og fagperson.
– Det er stortingsrepresentant Sveinung Stensland. Han har med seg mye erfaring fra mange år som blant annet svært dyktig helsepolitiker på Stortinget - og jeg tror han ville kunne ta med seg mye nyttig erfaring fra jobben på Løvebakken.
Avviser ønske om sjefsstolen
HealthTalk tar telefonen til Sveinung Stensland, som for anledningen er i hjembyen Haugesund. Tidligere i år ble det klart at Stensland ikke tar gjenvalg på Stortinget. Farmasøyten og stortingspolitikeren humrer litt av forespørselen, men er rask med å konstatere at han er «lunken» på toppjobben i DMP.
– Det er fortsatt en stund til jeg er ferdig på Stortinget. Jeg vet heller ikke om jeg passer helt inn der. Og dersom jeg skulle besatt den stillingen, så måtte jeg nok flytte til Oslo, og ikke pendlet, slik jeg gjør i dag.
– Du har altså ikke søkt på stillingen som DMP-direktør?
– Nei, og hvis jeg hadde det hadde jeg nok ikke klart å holde det hemmelig heller, sier Stensland.
– Hvilke kvaliteter trenger en ny DMP-direktør?
– Det er store utfordringer i DMP om dagen. Man må få opp tempoet. Alt har gått feil vei over tid, spesielt når det gjelder behandlingstider. Jeg synes synd på dem som skal bekle den stillingen.
– Har du noen konkrete navn du vil spille inn som mulig ny DMP-direktør?
– De bør ringe til Leif Rune Skymoen (adm.dir i LMI), svarer Stensland kjapt.
– Bare for moro skyld: Du er jo snart ferdig som stortingsrepresentant. Hva har du lyst til å gjøre etter det?
– Moren min satt akkurat og spurte meg om det samme. Det har jo vært veldig stas å jobbe for Apotek 1, og jeg har bare gode ting å si om dem. Jeg har jo teknisk sett fortsatt permisjon fra jobben som regionsjef etter 14 års fravær. Det har vært en lang permisjon, sier Stensland.
Han påpeker at han ikke avviser noen muligheter.
– Det skjer mye bra i både detaljhandel og i apotek, men jeg har også et godt inntrykk av andre deler av legemiddelbransjen. Det er mange spennende muligheter. Dessverre ser vi at flere selskaper trapper ned virksomheten i Norge, og det er synd. Jeg har derfor ikke store forventninger om at det vil florere med jobbtilbud, og jeg må derfor ta meg sammen om jeg skal få meg en jobb på det feltet etterhvert, sier han.
– Viktig jobb
Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), uttaler til HealthTalk at bransjeforeningen er trygge på at departementet (HOD) vil finne en god toppleder for DMP.
– Det er en viktig jobb på vegne av norske pasienter og for helsenæringen i Norge. Vi har hatt en god dialog med Audun Hågå, og vi ser fram til å jobbe sammen med den neste lederen om å løse viktige utfordringer, sier Skymoen.