MISFORSTÅELSE: Fra venstre: Farmasøytene Hanne Fiskvik Fleiner og Mari Norvik skriver i en RELIS-utredning at HPV-vaksinen Cervarix ikke beskytter dårligere mot HPV-relatert kreft enn Gardasil 9.

RELIS: Cervarix gir like god beskyttelse mot kreft som Gardasil 9

De regionale legemiddelinformasjonssentrene (RELIS) fastslår i en ny artikkel at HPV-vaksinen Cervarix, som nylig vant HPV-anbudet, beskytter like godt mot HPV-relatert kreft som Gardasil 9. – Viktig å rydde opp i misforståelser, skriver artikkelforfatterne.

Publisert Sist oppdatert

RELIS – regionale legemiddelinformasjonssentre – er etablert for å bidra til rasjonell og riktig legemiddelbruk gjennom produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell. 

I en av HealthTalks aller mest leste saker fra 2023 uttalte RELIS at de ikke kunne utelukke at deler av vekttapet fra slankemedisinen Wegovy skyldes bivirkninger. Det er derfor stor interesse når RELIS slenger seg på i debatten rundt legemidler.

– Misforståelsene truer barnevaksinasjonsprogrammet

I RELIS-utredningen, som er skrevet av farmasøytene Hanne Fiskvik Fleiner og Mari Norvik, skriver artikkelforfatterne at den massive medieoppmerksomheten rundt HPV-vaksinene og anbudet har gjort at foreldre har tatt barna sine ut av barnevaksinasjonsprogrammet (BVP) og kjøpt Gardasil 9 på eget initiativ. 

«Misforståelsene truer BVP, gir merkostnader for familier og kan potensielt skape et vaksinasjonsklasseskille», skriver de. 

Slik oppsummerer RELIS HPV-debatten:

  • Cervarix har også beskyttende effekt mot HPV-typer som ikke inngår i vaksinen, på grunn av såkalt kryssbeskyttelse

  • Cervariz og Gardasil 9 beskytter mot ulike typer HPV, men ikke ulike typer kreft.

  • På befolkningsnivå får man samme kreftbeskyttelse uavhengig av hvilke typer HPV man vaksineres mot

  • Begge vaksinene beskytter svært godt, og gir like god beskyttelse, mot HPV-relatert kreft og forstadier til kreft i livmorhals, anus, vulva og vagina

  • Det er først og fremst tilleggsbeskyttelse mot kjønnsvorter som skiller Gardasil 9 fra Cervarix

Videre skriver artikkelforfatterne at dokumentasjonen som ble lagt frem for spesialistgruppen med det medisinske ansvaret for anbudet ikke støtter oppfatningen om at Gardasil9 gir bedre beskyttelse mot HPV-relatert kreft enn Cervarix.

«Det ble konkludert med at de to vaksinene gir like god beskyttelse mot HPV-relatert kreft og forstadier til kreft i livmorhals, anus, vulva og vagina, som er de godkjente indikasjonene for begge. Ingen av vaksinene er godkjent til forebygging av kreft i munnhule, svelg eller penis, og disse kreftformene er derfor ikke vektlagt i vurderingen», står det i utredningen fra RELIS. 

RELIS påpeker videre at Gardasil9 i tillegg beskytter mot kjønnsvorter, men at denne beskyttelsen ble vurdert som mindre viktig i anbudsprosessen, der kreftforebygging hadde høyest prioritet.

«Beskyttelse mot kjønnsvorter inngikk i totalvurderingen i anbudsprosessen, men ble ikke vektet like høyt i anbudsprosessen som beskyttelse mot kreft». 

Cervarix gir også kryssbeskyttelse

Cervarix og Gardasil 9 inneholder begge proteiner fra høyrisiko HPV-genotypene 16 og 18 som er ansvarlig for omtrent 78 prosent av tilfellene av livmorhalskrefttilfellene i Norge.

I tillegg inneholder Gardasil 9 proteiner fra HPV-typene 6 og 11, som forårsaker kjønnsvorter, og proteiner fra fem andre høyrisiko-HPV-typer (31, 33, 45, 52 og 58).

RELIS viser imidlertid til forskning som dokumenterer at Cervarix gir kryssbeskyttelse mot flere av de HPV-typene som ikke inngår i vaksinen.

«Det er en misoppfatning at man må ha Gardasil 9 for å være beskyttet mot andre HPV-relaterte krefttyper enn livmorhalskreft. Begge HPV-vaksinene beskytter mot andre typer kreft, som kreft i anus, vulva og vagina.»

Når det gjelder HPV-typene 52 og 58, som dekkes av Gardasil 9, men ikke Cervarix, viser RELIS til at disse virusvariantene knapt finnes i Norge.

«Det er under fire krefttilfeller (livmorhalskreft) hvert år i Norge som skyldes disse to typene HPV som du ikke får beskyttelse mot gjennom Cervarix. Kryssbeskyttelsen som Cervarix gir, holder slike tilfeller nede», skrives det. 

Når det gjelder tilleggsbeskyttelsen mot kjønnsvorter som Gardasil 9 gir, viser artikkelforfatterne til at det ikke er sett tilfeller av at HPV-typene 6 og 11 gir kjønnsvorter, og at typene nesten ikke forekommer i Norge per i dag.

«Eventuell supplering med Gardasil 9 som et tillegg til Cervarix gitt i BVP vil ikke gi tilleggsbeskyttelse mot livmorhalskreft eller andre HPV-relaterte kreftformer, men vil gi beskyttelse mot kjønnsvorter», konstaterer RELIS-forfatterne.

Powered by Labrador CMS