OUS-lege om HPV-avgjørelse: – Vi er ekstremt skuffet
Overlege Andreas Hopland ved Oslo universitetssykehus har lenge vært en av forkjemperne for å bytte HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Det lyktes han ikke med. – Vi kommer til å fortsette å jobbe for å få byttet til en bedre vaksine, sier han.
Mandag 20. januar ble det klart at HPV-vaksinen Cervarix fra legemiddelselskapet GSK nok en gang vant anbudet for HPV-vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet.
Seieren kommer til tross for massivt press fra både fagmiljø og interesseorganisasjoner om å velge en annen vaksine - Gardasil 9 fra MSD. I motsetning til Cervarix, som beskytter mot to typer HPV-virus, beskytter Gardasil 9 mot ni. Dette gir blant annet økt beskyttelse mot andre krefttyper og mot kjønnsvorter.
Men myndighetene har vurdert at begge vaksinene beskytter like godt mot livmorhalskreft, og kombinert med stor prisforskjell gikk Cervarix nok en gang seirende ut av anbudet, som har en verdi på nesten 700 millioner kroner over fire år.
Skuffet - men ikke overrasket
Andres Hopland, overlege ved Oslo universitetssykehus, legger ikke skjul på sin skuffelse.
– Vi er ekstremt skuffet. Vi er skuffet over at Norge ikke velger å gjøre som resten av Vesten. Vi er skuffet over at samfunnskostnadene ikke regnes inn i prisen. Vi er skuffet over vektingen i anbudet, og vi er skuffet over resultatet med tanke på at de vurderes som like god beskyttelse, noe som vi er uenig i, sier han.
Han påpeker at Gardasil 9 er godkjent i USA mot kreft i svelget (tonsillekreft), til tross for at det påpekes av Direktoratet for medisinske produkter (DMP) at vaksinen ikke har slik godkjenning i EU-landene.
– Er du overrasket over resultatet?
– Nei. Basert på at dette anbudet så og si var skrevet helt likt som tidligere anbud, og med tanke på den manglende transparensen i denne prosessen, så er jeg ikke overrasket.
HealthTalk avdekket i fjor at alle medlemmene i spesialistgruppen for HPV-vaksineanbudet var tilknyttet enten Folkehelseinstituttet (FHI) eller DMP. Det var ingen eksterne eksperter i gruppen, som for eksempel representanter for det kliniske fagmiljøet eller screeningprogrammet som håndterer HPV-relaterte sykdommer.
– Jeg synes det er problematisk at FHI velger å kjøre en så lukket prosess, sa Hopland til HealthTalk om saken i oktober 2024.
Frykter for tilliten
Hopland sier han frykter at avgjørelsen vil gå utover tilliten til barnevaksinasjonsprogrammet.
– Dette setter også helsesykepleiere i en enda større skvis, da de kommer til å få mange henvendelser fra foreldre og foresatte som vil ha barna ut av barnevaksinasjonsprogrammet og kjøpe Gardasil 9 privat, sier OUS-legen.
– Så du tror andelen som kjøper Gardasil 9 privat vil øke som følge av anbudsresultatet?
– Ja, absolutt.
– Du har vært en av forkjemperne i fagmiljøet for å bytte HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet. Vil du nå legge ballen død?
– Nei, vi kommer til å fortsette å jobbe for å få byttet til ny vaksine av hensyn til våre kommende generasjoner, sier Hopland.