DMP om HPV-kritikken:
– Vi tar det med oss videre
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) sier de vil vurdere deltakelse fra fagmiljøer i legemiddelanbud, men valgte ikke å gjøre det denne gangen. Overlege ved Oslo universitetssykehus Andreas Hopland kritiserer prosessen for å være lukket.
HealthTalk har den siste tiden fulgt prosessen med nytt anbud på HPV-vaksiner, der avtalen har en verdi på opp mot 700 millioner kroner over fire år for enten GSK eller MSD avhengig av selskapet som vinner anbudet.
Flere fagpersoner har lenge argumentert for at MSDs Gardasil9 burde innlemmes i barnevaksinasjonsprogrammet fordi den dekker flere HPV-typer enn konkurrenten GSKs Cervarix, som har vunnet de to siste anbudsrundene.
Det har også vært kritikk mot sammensetningen av spesialistgruppen som jobber med anbudet, siden den kun består av ansatte fra Folkehelseinstituttet (FHI) og DMP, uten ekstern faglig ekspertise.
Stilt en en rekke spørsmål - svarer kort
HealthTalk sendte flere spørsmål til DMP, der vi blant annet spurte om hvorfor spesialistgruppen kun består av medlemmer fra FHI og DMP, og om fagmiljøene har blitt involvert i prosessen. Vi spurte også om DMP har bedt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om politiske føringer for vaksinevalget.
Einar Andreassen, områdedirektør i DMP, svarer kort:
– I denne runden ble det ikke oppnevnt flere fra andre fagmiljøer i spesialistgruppen, men det kan bli aktuelt ved senere anbud. Vi er åpne for å vurdere deltakelse fra fagmiljøer, både når det gjelder HPV-anbud og andre anbud. Vi tar med oss dette i det videre arbeidet.
– Ikke rom for de kliniske fagmiljøene
Andreas Hopland er ikke fornøyd med svaret fra DMP og mener at det kliniske fagmiljøet ikke har blitt hørt. Han mener at dette viser at FHI, DMP og Sykehusinnkjøp allerede har bestemt seg for hvilken vaksine som skal velges, uten å gi Gardasil9 en rettferdig vurdering.
– Dette føles umiddelbart som en lukket prosess hvor det ikke er rom for de kliniske fagmiljøene og all kompetansen vi innehar. Vi har forsøkt å være både synlige og tydelige ovenfor FHI, DMP og Sykehusinnkjøp med våre brev til dem samt kronikker som ble både sendt til dem og skrevet allerede i mars i god tid før anbudet ble utlyst.
Han påpeker at det er flere i de kliniske fagmiljøene som lurer på hvorfor en spesialistgruppe ikke ønsker å ha med relevante spesialister eller eksperter på HPV og den kompetansen som finnes i Norge på feltet i sin gruppe.
– Eksempelvis er jo Kreftregisteret og Livmorhalsprogrammet underlagt FHI, slik at det finnes stor kompetanse både internt, og også eksternt hos alle oss som har uttalt oss i kronikker og brev, uttaler han til HealthTalk.
Videre kritiserer Hopland DMP for å ikke ha sett behovet for en fullstendig metodevurdering av Gardasil9.
– Det oppfattes også meget skuffende og lite tillitsvekkende til hele prosessen med valg av HPV-vaksine til barnevaksinasjonsprogrammet, sier han.