STOR TRO PÅ AI: Solveig Hofvind, leder for Mammografiprogrammet i Kreftregisteret.

Norsk studie: AI kan oppdage brystkreft flere år før diagnose

– Vi fant at brystet som senere utviklet kreft, hadde dobbelt så høy AI-score som det motsatte brystet, allerede fire-seks år før kvinnene fikk diagnosen, sier Solveig Hofvind, prosjektleder for studien og leder for Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret, FHI.

Publisert Sist oppdatert

Studien, nylig publisert i JAMA Network Open, er ledet av Jonas Gjesvik med medforfattere fra Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet (FHI), University of Washington og University of California. Forskerne har benyttet en kommersielt tilgjengelig AI-algoritme utviklet for tidlig oppdagelse av brystkreft.

Algoritmen analyserte mammografibilder fra nesten 120 000 kvinner som deltok i Mammografiprogrammet mellom 2004 og 2018. Blant disse fikk 1 600 kvinner påvist brystkreft. Algoritmen genererte en risikoscore fra 0 til 100, som indikerte sannsynligheten for at brystkreft kunne utvikles i fremtiden.

Oppsiktsvekkende resultater

Ved å analysere risikoscoren over flere screeningrunder fant forskerne at algoritmen kunne identifisere økt risiko for brystkreft hos kvinner opptil seks år før diagnosen ble stilt. Den kunne også forutsi hvilket bryst som var i risiko:

– Vi fant at brystet som senere utviklet kreft, hadde dobbelt så høy AI-score som det motsatte brystet, allerede fire-seks år før kvinnene fikk diagnosen, sier Solveig Hofvind, prosjektleder for studien og leder for Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret, FHI. 

Dette viser at AI-algoritmen har en presisjon som kan gi store fremskritt innen tidlig oppdagelse av brystkreft.

AI kan revolusjonere brystkreftscreening

I dag tilbys alle norske kvinner mellom 50 og 69 år mammografi hvert annet år, uavhengig av individuell risiko. Studien åpner for en fremtid med persontilpasset screening, hvor kvinner med høy risiko kan få tettere oppfølging, mens de med lav risiko kan screenes sjeldnere.

Hofvind mener at AI-teknologi kan bidra til mer målrettede screeningprogrammer, noe som vil øke presisjonen og være mer kostnadseffektiv. Hun legger til at dagens «one-size-fits-all»-modell har sine begrensninger, og at fagmiljøene lenge har etterlyst bedre måter å tilpasse screeningsprogrammer til kvinners ulike risikoprofiler.

Utprøving av nye metoder

Over de siste 15 årene har det vært utført flere studier for å finne bedre alternativer til standard mammografi. Dette inkluderer:

  • Blod- og spyttprøver

  • MR og ultralyd

  • Analyse av mammografisk tetthet

  • Ulike screeningsintervaller

Ingen av disse metodene har hittil vist seg å være både solide og kostnadseffektive nok til å erstatte dagens system.

– AI representerer et stort fremskritt, sier Hofvind. 

Hun forteller at det nå pågår flere studier for å samle mer kunnskap om hvordan teknologien kan integreres i Mammografiprogrammet.

Verdens største AI-studie innen brystkreftscreening

Mammografiprogrammet startet i 2024 en av verdens største studier på kunstig intelligens i mammografiscreening. Studien inviterer 140 000 kvinner og skal undersøke om AI kan være like bra eller bedre enn leger til å påvise brystkreft. Studien ledes av Kreftregisteret i samarbeid med helseforetakene.

Powered by Labrador CMS