Podcast: 

– Vi har fått et samfunn som er ekstremt fedmefremkallende

6 av 10 nordmenn ønsker å gå ned i vekt - i snitt over 10 kilo, viser ny rapport. – Et digitalisert liv og et ekstremt tilbud av usunn mat gjør det veldig krevende for individet, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Publisert

Torsdag 30. januar lanserte Opinion «Den norske fedmerapporten 2025» utarbeidet på oppdrag fra legemiddelselskapet Navamedic. Etter et lanserings-frokostmøte på Deicmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo inviterte HealthTalk en rekke sentrale stemmer på fedme- og overvektsfeltet til «Den store fedmedebatten».

Lytt til hele podcast-episoden for å få med deg Kristian Høines, Tine Sundfør, Mari-Mette Graff og Ola Gaute Aas Asklands refleksjoner rundt bruken av slankemedisiner, utviklingen av fedme og overvekt i samfunnet og hva som må til for å løse samfunnets utfordringer med fedme og overvekt. 

– Har aldri skrevet ut så mye slankemedisin

Fastlege og programleder for podcasten KVALLM, Kristian Høines, sier at han aldri tidligere har forskrevet så mye slankemedisiner som han gjør nå.

– Det skyldes jo at disse medisinene har blitt så tilgjengelige og allment kjente. De markedsføres ikke bare av legemiddelfirmaene, men også gjennom mediene og sosiale medier. I tillegg er de jo effektive, så folk opplever at de faktisk fungerer, sier Høines. 

Fastlegen peker likevel på en utfordring: En god del av pasientene som kommer og vil ha slankemedisiner, er kanskje ikke er de pasientene som har størst behov for dem. 

Kristian Jong Høines, fastlege og programleder i podcasten KVALLM.

– Vi fastleger er jo primært opptatt av å forebygge sykdom og fremme bedre helse. Og nå ser vi flere bruker disse legemidlene som et slankemiddel , snarere enn et helsefremmende tiltak, sier han. 

Nordmenn sliter med egen vekt og helse

Ola Gaute Aas Askheim, seniorrådgiver i Opinion, presenterte «Den norske fedmerapporten 2025» under frokostmøtet. Han fortalte under podcasten at noe av det som overrasket han mest, var hvor massivt ønsket om vektreduksjon er i den norske befolkningen. 

Ola Gaute Aas Askheim, seniorrådgiver i Opinion.

– Vi finner altså at 6 av 10 nordmenn over 18 år ønsker å gå ned vekt. Og når vi sammenholder dette med den relativt massive andelen, i hvert fall 25 prosent av befolkningen, som er misfornøyd med egen kropp, og en god del er også misfornøyd med både mental og fysisk helse, så begynner det å danne seg et bilde av en befolkning som sliter, sier Aasheim. 

Ekstremt samfunn

De to podcast-gjestene fikk så med seg Tine Sundfør, kjent klinisk ernæringsfysiolog, i programmet. Sundfør påpekte tidlig at vi mennesker har levd i tusenvis av år med én hovedutfordring: Å klare å finne nok mat.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog.

Sundfør mener vi lever i et fedmefremkallende miljø – og at det er vanskelig for individet å stå imot.

– Menneskehjernen er designet for å sikre at vi overlever. I tusenvis av år har hovedutfordringen vært å finne nok mat. Hjernen vår gir oss sterkt ubehag hvis vi får for lite mat – og stor tilfredsstillelse når vi spiser, sier hun. 

– Men plutselig har vi fått et samfunn som er det jeg vil kalle et fedmefremkallende miljø. Et miljø der tilbudet av mat, og spesiell usunn mat, er helt ekstremt til alle døgnets tider. De fleste av oss har fått et mer stillesittende liv, både i arbeid og i fritid. Kombinasjonen av disse tingene er ekstremt krevende for individet, sa hun. 

Hjernen har ikke hengt med i tiden, den lever som vi hadde det for tusenvis av år siden, konstaterer Sundfør.

– Slankemedisiner løser ikke fedmeproblemet alene

HealthTalk-redaktør Hans Anderssen hentet deretter inn Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige, og spurte Graff om slankemedisiner er svaret på fedmegåten, eller om dette stikker dypere.

Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for Overvektige.

– Det stikker mye dypere. Et legemiddel vil aldri alene løse utfordringene knyttet til overvekt og fedme, hverken når det gjelder utviklingen av det eller stigmaet som er knyttet til det. Sånn som det er nå, bidrar faktisk tilgangen på disse legemidlene til å forsterke stigmaet rundt overvekt, sa Graff. 

– Tilgangen på disse medisinene kan skape en oppfatning av at overvekt kun handler om viljestyrke, noe som ikke stemmer. Fedme er en kompleks tilstand med både biologiske, psykologiske og sosiale faktorer, sier Graff.

Lytt til hele podcast-episoden for å få med deg Kristian Høines, Tine Sundfør, Mari-Mette Graff og Ola Gaute Aas Asklands refleksjoner rundt bruken av slankemedisiner, utviklingen av fedme og overvekt i samfunnet og hva som må til for å løse samfunnets utfordringer med fedme og overvekt.

Powered by Labrador CMS