Administrerende direktør Michael Engsig måtte si opp 20 prosent av sine ansatte etter at en potensiell registreringsstudie i USA ble skrinlagt.

Studiestopp tvinger Nykode til omfattende nedbemanning

Én av fem ansatte må gå i biotekselskapet Nykode etter at selskapet for to uker siden fortalte at de legger ned sin viktigste pasientstudie. – Ikke overraskende, sier DNB Markets-analytiker Geir Hiller Holom.

Publisert Sist oppdatert

De ansatte i Nykode ble informert om nedbemanningen på et møte tirsdag. I tillegg til å skrinlegge pasientstudien, legger selskapet også ned en preklinisk studie. 

Nykode har rundt 180 ansatte, hovedsakelig i Oslo, men også i København. Med en reduksjon på 20 prosent, innebærer det at 36 ansatte mister jobben. Det er ennå uklart hvor mange som vil bli berørt i henholdsvis Norge og Danmark. 

«Ekstremt trist og tung»

– Det er nedleggelsen av studien på livmorhalskreft som gjør at Nykode kutter staben med 20 prosent, sier administrerende direktør Michael Engsig på Radiumpodcasten som ble publisert onsdag ettermiddag. Han beskriver beslutningen som «ekstremt trist og tung». – Vi gjør dette for å skape et sterkere selskap, sier han.

Nyheten om at Norges største biotekselskap skrinla sin potensielle registreringsstudie C-04 på livmorhalskreft, kom samme dag som Michael Engsig presenterte selskapets resultater for andre kvartal. 

Trist for ansatte og norsk biotek

– Under kvartalspresentasjonen tok jeg opp spørsmålet om behovet for nedbemanninger, men Engsig ville ikke gi et konkret svar på planene. Når nedbemanningene nå ble kjent, kom det derfor ikke som en overraskelse, sier Geir Hiller Holom til HealthTalk.

– Jeg tror ikke markedet vil reagere noe spesielt på dette, men det er selvfølgelig trist for ansatte og norsk biotek, sier han. 

«Perfekt storm»

Nykode har de siste ukene opplevd en «perfekt storm» av utfordringer. Fase 2-studien C-04 på livmorhalskreft ble, sammen med partnerskapsstudiene selskapet har med Regeneron og Genentech, ansett som Nykodes mest betydningsfulle studie. Både selskapet og investorene hadde håpet på sterke resultater som kunne bane vei for at kreftvaksinen fikk en rask godkjenning i USA, verdens største marked for legemidler. 

Bare noen dager før nyheten om studienedleggelsen kunngjorde Genentech - en av Nykodes sentrale partnere - at de legger ned sin avdeling for kreftimmunologiforskning. Samtidig har Radforsk, Nykodes tredje største aksjonær, solgt 4,2 millioner aksjer de siste to ukene. Reaksjonen fra markedet var brutal; aksjekursen falt over 50 prosent.

HealthTalk har onsdag ettermiddag prøvd å få kontakt med administrerende direktør i Nykode Michael Engsig og Agnete Fredriksen som er direktør for forskning og forretningsutvikling, men de har ikke besvart våre henvendelser. 

Konkurranse fra Pfizer 

Avgjørelsen om å avbryte studien skyldes at den målrettede cellegiften Tivdak fra Pfizer nylig har blitt godkjent i USA, og det endrer standard of care slik at det tar lengre tid å få pasienter til vår studie, har direktør Michael Engsig tidligere fortalt HealthTalk. – I tillegg til dette, vurderte vi at den nødvendige tiden for å få godkjent VB10.16 ville vært betydelig, noe som også spilte en rolle i vår beslutning, sier han. 

Selskapet vil nå fokusere på videre utviklingen av lokalavansert livmorhalskreft og tilbakevendende metastatisk hode- og halskreft. 

Powered by Labrador CMS