SABCS

– Langtidsdataene fra OlympiA bekrefter at adjuvant behandling med olaparib i ett år fortsatt gir klinisk meningsfull overlevelsesfordel for pasienter med tidlig brystkreft, selv etter seks år. Det sa Judy Garber, under en pressekonferanse på San Antonio Breast Cancer Symposium

Legemiddel fortsetter å beskytte pasienter mot tilbakefall av brystkreft

Pasienter med høyrisikotidlig brystkreft som ble behandlet med Lynparza (olaparib) etter operasjon har fortsatt lengre overlevelse enn de som fikk placebo, seks år etter endt behandling.

Publisert Sist oppdatert

Det viser de nyeste dataene fra fase 3-studien OlympiA, som ble presentert på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) i San Antonio i Texas nå nylig. Pasientene i studien har høyrisiko, BCRAmutert, HER2-negativ tidlig brystkreft.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Norge, med over 3200 nye tilfeller hvert år. Internasjonale studier indikerer at BRCA-mutasjoner finnes hos omtrent 5–10 prosent av brystkreftpasientene.

Judy E. Garber, sjef for avdelingen for kreftgenetikk og forebygging ved Dana-Farber Cancer Institute og en av hovedutprøverne ved studien, understreker at dataene bekrefter effekten av olaparib som et viktig tilskudd i behandlingen av pasienter med høyrisiko BRCA-positiv, HER2-negativ tidlig brystkreft.

BRCA og Lynparza

BRCA1 og BRCA2 er gener som produserer proteiner som hjelper til med å reparere skadet DNA og opprettholde cellenes genetiske stabilitet. Hvis disse genene er mutert, kan DNA-skader ikke repareres ordentlig, noe som kan føre til at cellene blir ustabile. Denne ustabiliteten øker risikoen for ytterligere genetiske endringer som kan føre til kreft. PARP-hemmere som olaparib kan utnytte denne svakheten, da de hindrer reparasjon av DNA-skader, spesielt enkeltstrengsbrudd, som fører til dobbelstrengsbrudd og kreftcelledød. Olaparib kan også bidra til å styrke immunresponsen mot svulster.

– Disse langtidsdataene fra OlympiA bekrefter at adjuvant behandling med olaparib i ett år fortsatt gir klinisk meningsfull overlevelsesfordel for pasienter med kimbane BRCA-mutert høyrisiko HER2-negativ tidlig brystkreft, selv etter seks år. Fordelen vedvarer i alle undergrupper, og toksisitets- og graviditetsdataene er betryggende for denne generelt yngre gruppen, sier hun, og legger til: 

– Disse dataene forsterker viktigheten av BRCA-testing ved diagnosetidspunktet, slik at vi kan identifisere alle kvalifiserte pasienter som kan ha nytte av behandling med olaparib så tidlig som mulig.

Studien oppnådde sitt primære endepunkt, invasiv sykdomsfri overlevelse (IDFS), ved den første interimanalysen i mars 2020, og det sekundære endepunktet, forbedret totaloverlevelse (OS), ved den andre interimanalysen i juli 2021.

Nå har forskerne fulgt opp pasientene i median 6,1 år, med noen pasienter fulgt i opptil 9,6 år. Resultatene viser at den invasive sykdomsfrie overlevelsesraten (IDFS) var 79,6 prosent for pasienter som opprinnelig ble randomisert til å motta olaparib, sammenlignet med 70,3 prosent for de som fikk placebo. Dette tilsvarer en risikoreduksjon for tilbakefall på 35 prosent (hazard ratio 0,65).

Når det gjelder totaloverlevelse (OS), var 87,5 prosent av pasientene behandlet med olaparib i live etter seks år, mot 83,2 prosent i placebo-gruppen. Dette innebærer en risikoreduksjon for død på 28 prosent (hazard ratio 0,72).

Sikkerheten og toleransen for olaparib var i tråd med den tidligere kjente sikkerhetsprofilen, og ingen nye sikkerhetssignaler ble identifisert ved lengre oppfølging. Ingen tegn på økt risiko for myelodysplastisk syndrom eller akutt myeloid leukemi ble observert sammenlignet med placebo.

Olaparib er godkjent i EU for behandling av gBRCAm, HER2-negativ høyrisiko tidlig, lokalt avansert eller metastatisk brystkreft.

Powered by Labrador CMS