Radforsk i pengenød: – Vi havnet i en situasjon hvor vi måtte selge
Investeringsselskapet Radforsk har de siste to ukene solgt 4,2 millioner aksjer i Nykode Therapeutics. – Vi havnet i en situasjon hvor vi måtte selge, sier en åpenhjertig Radforsk-sjef Jónas Einarsson.
I den siste episode av Radium-podcasten forklarer Einarsson bakgrunnen for aksjesalget. Han sier åpenhjertig at Radforsk måtte selge, og at eneste alternativ var å selge Nykode-aksjer.
– Vi er en selvdrevet stiftelse som er liten og effektiv, men det koster penger å drive dette. I tillegg har vi også forpliktelser. Vi har også en ganske stor portefølje av unoterte selskaper, som det for tiden ikke er så lett å skaffe kapital til. Vi må delta i nye emisjoner og reallokere våre penger, påpeker Einarsson.
Den unoterte porteføljen til Radforsk består av Adjutec Pharma, ARTBIO, Ledidi, Nextera, OncoInvent og Zelluna Immunotherapy.
Det måtte bli Nykode
Tidligere i år solgte Radforsk hele sin aksjepost i Photocure. De nærmere 700 000 aksjene ga et innskudd i kassen på rundt 10 millioner kroner.
Radforsks børsnoterte aksjeportefølje består av Nykode, Ultimovacs, Circio og PCI Biotech. Stiftelsen eier 1,5 millioner Ultimovacs-aksjer, men de har blitt nærmest verdiløse etter et kursfall på 98 prosent i år. Ved årets begynnelse var Ultimovacs-aksjene verdt 187 millioner kroner, men nå har verdien rast til bare 4 millioner kroner. Markedsverdien til Circio og PCI Biotech er nærmest ubetydelig.
Denne dramatiske verdinedgangen tvang Einarsson til å selge Nykode-aksjene, som trolig har den laveste kostprisen av alle investeringene. Salget av Nykode-aksjene kan nærmest betegnes som et "brannsalg", et desperat forsøk på å skaffe likviditet. Nykode-aksjen har falt nesten 70 prosent i år og handles nå til knappe 13 kroner per aksje, noe som gir Radforsk en betydelig lavere avkastning enn tidligere.
Til tross for det kraftige verdifallet har Radforsk solgt 4,2 millioner Nykode-aksjer de siste to ukene, tilsvarende 18 prosent av sin beholdning. Etter salgene sitter Radforsk igjen med 19,8 millioner aksjer og er fortsatt den tredje største aksjonæren i Nykode.
Taus om ytterligere salg
HealthTalk har spurt Jónas Einarsson om Radforsk har planer om å selge flere Nykode-aksjer, men han svarer:
– Jeg har ingen ytterligere kommentarer utover det jeg sier i podcasten om vårt nedsalg.
Han vil heller ikke svare på om pengemangelen kan få konsekvenser for Radforsk sin videre drift. Men i Radium-podcasten sier han:
– Nå har den perfekte stormen truffet oss på alle måter. Ultimovacs har vært en stor skuffelse; det var aksjen jeg virkelig trodde skulle lykkes, sier han, og fortsetter:
– Vi havnet i en situasjon hvor vi måtte selge. Det er ikke fordi vi ikke har tro på teknologien, men dessverre var det også andre som måtte selge, noe som skaper en negativ spiral. Vi måtte frigjøre likviditet, og vi solgte så mye som nødvendig, men ikke mer enn det. Om vi må selge mer senere, vet jeg ikke. Vi får se hvordan markedet utvikler seg.
Ifølge 2023-regnskapet har Radforsk en gjeld på 152 millioner kroner og en egenkapital på 697 millioner kroner, hovedsakelig bestående av selskapets børsnoterte aksjeportefølje. Egenkapitalen har imidlertid fått en kraftig knekk gjennom 2024 og er nå redusert til rundt 145 millioner kroner. Dermed står Radforsk i fare for å ha negativ egenkapital. Dette svekker stiftelsens økonomiske stabilitet og evne til å håndtere gjeldsforpliktelser.