ASH 2024 - San Diego
– Ny og viktig behandling for kronisk lymfatisk leukemi
Den nye BTK-hemmeren pirtobrutinib reduserer risikoen for sykdomsprogresjon eller død med 46 prosent hos pasienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL) som har hatt tilbakefall etter behandling med tidligere BTK-hemmere. – Dette er et gjennombrudd, sier KLL-forsker Sigrid Skånland.
ASH, SAN DIEGO (HealthTalk): Dette fremgår av resultater fra BRUIN CLL-321-studien, som ble presentert på ASH-kongressen i desember.
– Behandlingslandskapet for KLL har blitt dramatisk forbedret med introduksjonen av kovalente BTK-hemmere. Dessverre vil de fleste pasienter på et tidspunkt få tilbakefall, sier Skånland, som er prosjektgruppeleder ved Avdeling for kreftimmunologi på Institutt for kreftforskning.
Når pasienter med KLL har hatt sykdomsprogresjon etter behandling med kovalente BTK-hemmere som ibrutinib, acalabrutinib eller zanubrutinib, er behandlingsalternativene begrensede, og resultatene kan være dårlige.
– Resultatene vi ser med pirtobrutinib er derfor et viktig fremskritt og et sterkt ønsket nytt behandlingsalternativ for disse pasientene, sier Skånland til HealthTalk.
Slik virker ny BTK-hemmer
BTK (Bruton tyrosin kinase) er et signalmolekyl som spiller en avgjørende rolle i utviklingen av flere typer B-cellekreft, inkludert KLL og mantelcellelymfom. BTK-hemmere er en gruppe medisiner som blokkerer dette molekylet og dermed reduserer vekst og overlevelse av kreftceller.
Tidligere har førstegenerasjons BTK-hemmere, som kovalent binder seg permanent til BTK, vært standardbehandling. Pirtobrutinib. (Jaypirca), derimot, er en reversibel BTK-hemmer som binder seg midlertidig til enzymet, noe som gir fleksibilitet i behandlingen og kan redusere bivirkninger.
– Dette betyr også at pasienter som har blitt behandlet med andre BTK-hemmere tidligere, kan fortsette å dra nytte av BTK-hemming. Dermed forlenges den kliniske fordelen ved å blokkere BTK-enzymer, noe som er særlig viktig for pasienter som har utviklet motstand mot andre BTK-hemmere, forklarer Skånland.
Reduserte risiko for sykdomsprogresjon
BRUIN CLL-321 er en randomisert fase 3-studie som sammenligner pirtobrutinib med idelalisib pluss rituximab eller bendamustin pluss rituximab hos pasienter med KLL som har fått minst én BTK-hemmer før.
Resultatene fra studien viser at pirtobrutinib reduserte risikoen for sykdomsprogresjon eller død med 46 prosent sammenlignet med de andre behandlingskombinasjonene. Videre forlot medianen for tiden til neste behandling eller død (TTNT) kontrollgruppen på 10,9 måneder, mens pirtobrutinib forlot medianen på 23,9 måneder.
– Dataene understreker den kliniske fordelen ved å fortsette å utnytte BTK-signalveien med pirtobrutinib for pasienter med KLL,” sier Sigrid Skånland, KLL-forsker og prosjektgruppeleder ved Avdeling for kreftimmunologi på Institutt for kreftforskning.
Klinisk betydning og sikkerhet
De positive resultatene fra BRUIN CLL-321-studien er særlig viktige, da de gir et nytt behandlingsalternativ for pasienter som har utviklet motstand mot kovalente BTK-hemmere. “Dette er et gjennombrudd, da de fleste pasientene som har fått tilbakefall etter behandling med kovalente BTK-hemmere har få gode behandlingsalternativer, sier Skånland.
Medikamentet forlenget også hendelsesfri overlevelse (EFS) til 14,1 måneder mot 7,6 måneder i kontrollgruppen (HR = 0,39), og tiden til neste behandling eller død (TTNT) var 23,9 måneder sammenlignet med 10,9 måneder i kontrollarmen (HR = 0,37).
Behandlingssikkerheten var også bedre med pirtobrutinib, da det var færre alvorlige bivirkninger (TEAE) sammenlignet med IC-gruppen, og færre pasienter måtte avbryte behandlingen på grunn av bivirkninger:
Ikke godkjent ennå
Pirtobrutinib er foreløpig ikke godkjent i Norge, men Eli Lilly, som utviklet legemidlet, forventer å få markedsføringstillatelse fra det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i april 2025. Deretter vil de søke om metodevurdering for godkjenning i Beslutningsforum.
Selskapet har akselerert godkjenningsprosessen i Norge etter at Beslutningsforum i september vedtok på innføre et anbud på BTK-legemidler. Pirtobrutinib vil også snart bli vurdert for behandling av mantelcellelymfom.
En ny mulighet for KLL-pasienter
Pirtobrutinib representerer en viktig ny mulighet for pasienter med KLL som har fått tilbakefall etter behandling med tidligere BTK-hemmere. – Resultatene viser at pirtobrutinib kan gi pasienter en viktig forlengelse av deres kliniske fordeler, spesielt for de som har utviklet motstand mot tidligere behandling, avslutter Skånland.