SJOKKERT: Kjetil Kollstad, daglig leder i Unilabs Norge, frykter for selskapets avdeling for laboratoriemedisin dersom de ikke får snudd avgjørelsen om å gi 100 prosent av Helse Sør-Øst-anbudet til Fürst.

Unilabs tapte milliardanbud - tar staten til retten

Helse Sør-Øst har tildelt hele rammeavtalen for polikliniske laboratorietjenester til Fürst fra 2025. Unilabs Laboratoriemedisin får ingenting. Nå frykter Unilabs-sjefen nedleggelse og oppsigelser, og i januar blir det rettsak.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er veldig overrasket. Hva skal man si? Jeg vil ikke bruke ordet sjokk, men det er nesten en sjokktilstand. Vi trodde ikke dette ville skje. 

Uttalelsen kommer fra Kjetil Kollstad, daglig leder i Unilabs Norge, én av to sentrale leverandører av laboratorietjenester i Norge. 

Fra samarbeid til monopol

Det er kun to selskap som leverer denne type laboratorietjenester på det norske markedet. Markedsandelene til de to selskapene er svært ulike: Unilabs Laboratoriemedisin står for omtrent 7 prosent av volumet, mens Fürst dominerer markedet med de resterende 93 prosent.

Fakta om anbudet:

  • Anskaffelsen dekker totalt 13 910 000 analyser fordelt på ulike medisinske fagområder. 

  • Den økonomiske rammen er satt til 140 millioner NOK for 2025, og totalt 980 millioner NOK for hele kontraktsperioden, inkludert opsjon på forlengelse. 

  • I tillegg finnes det en opsjon som gir helseforetakene mulighet til å gjøre egne bestillinger under rammeavtalen ved behov. 

  • Dersom denne opsjonen benyttes fullt ut, er maksimal økonomisk ramme for hele kontraktsperioden 2,5 milliarder NOK. 

Kilde: Begjæring om midlertidig forføyning.

I flere år har Unilabs Laboratoriemedisin og Fürst, delt på Helse Sør-Øst sin rammeavtale for polikliniske laboratorietjenester. Men fra 2025 blir blir bildet et helt annet. Fürst har sikret seg hele avtalen som har en verdi på 980 millioner kroner, men som kan ha en maksimal økonomisk ramme på 2,5 milliarder kroner.

Unilabs, som i forrige anbudsperiode hadde 40 prosent av avtalen, står nå snart igjen uten noe som helst. 

Kollstad påpeker at det å tildele alt til én aktør strider mot Helse Sør-Østs tidligere uttalelser om å unngå monopol.

– Alt går til én aktør, til tross for at Helse Sør-Øst tidligere har vært tydelige på at de ikke ønsker monopol. Vi trodde heller ikke at de ville benytte seg av unntaksmulighetene i anbudsdokumentene, sier en skuffet Kollstad til HealthTalk.

Konsekvensene er store for laboratoriedivisjonen, som i 2023 omsatte for 159 millioner kroner – hvor 80 prosent av inntektene kom fra avtalen med Helse Sør-Øst, med et tilsvarende anslag for 2024. Nå står 80 ansatte i fare for å miste jobben.

Derfor har Unilabs trukket Helse Sør-Øst til retten og bedt om midlertidig forføyning for å få stanset inngåelse av ny avtale mellom Fürst og Helse Sør-Øst. Saken skal opp i Østre Innlandet tingrett i Hamar 10. januar neste år. 

Urettferdige vilkår?

Kollstad opplyser at Unilabs etter dialog med Helse Sør-Øst har fått forlenget den nåværende avtalen med tre måneder. 

HealthTalk har sendt en rekke spørsmål til Helse Sør-Øst om tildelingen av rammeavtalen for polikliniske laboratorietjenester. De svarer kort i en e-post at «Helse Sør-Øst RHF ønsker ikke å kommentere denne saken siden den skal opp i tingretten i begynnelsen av januar».

Kollstad mener det ikke er mulig å finne erstatning for denne avtalen.

– Vi er avhengige av avtaler med Helse Sør-Øst og de andre helseregionene for betaling av analysene. I de andre regionene har det i liten grad vært anbudsprosesser, og det kan derfor ikke sammenlignes med Helse Sør-Øst-avtalen, sier han.

Kollstad mener anbudsprosessen har favorisert den største aktøren, som i dette tilfellet er Fürst.

– Vi kan ikke by på 100 prosent av rammeavtalen, da vi ikke har kundegrunnlag til det. Dette virker som en prosess hvor utfallet i praksis allerede var diktert, mener Unilabs Norge-sjefen. 

Bedre løsninger for kundene

Han forteller at Unilabs Laboratoriemedisin lenge har argumentert for at to aktører gir bedre konkurranse, lavere priser, og mer innovasjon.

– Konkurranse gir et insentiv til å levere bedre løsninger for kundene. Et monopol vil fjerne dette insentivet fullstendig.

– Hva ønsker dere å få ut av å ta saken til retten?

– På vegne av alle våre ansatte håper vi at tingretten ser det på samme måte som oss – at det er konkurransevridning i anbudskriteriene. Vi håper på et annet utfall enn at alt går til én aktør. Dersom anbudet blir annullert og det lyses ut et nytt, håper vi at fordelingen blir mer rettferdig, og at vi får tilgang til en viss andel av anbudet.

Dette svekker også beredskapssikkerheten, mener Unilabssjefen. 

– Vi har nettopp vært gjennom en pandemi, og spørsmålet er hva som skjer ved en ny pandemi. Med monopol vil systemet være veldig sårbart, som vi har sett i andre situasjoner, for eksempel med Telenor og nødnettet.

Politikerengasjement

Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) har også engasjert seg i saken, og har stilt et skriftlig spørsmål til helseminister Jan Christian Vestre om tildelingen av anbudet. Hoksrud peker blant annet på at valget av kun én leverandør kan føre til høyere priser.

Vestre svarte tidligere i desember at det er lagt opp til at Helse Sør-Øst RHF kan bruke mer midler enn nødvendig på polikliniske laboratorietjenester for å holde to leverandører i markedet. Samtidig peker han på at det er en grense, og at man ville gått over denne grensen dersom man brukte to leverandører i kommende anbud. Les spørsmål og svar i Stortinget her. 

 Derfor har de valgt én leverandør

I konkurransegrunnlaget for rammeavtalen er det lagt til rette for at avtalen skal tildeles to tilbydere, og målet med dette er å kunne opprettholde konkurranse i markedet. Dette kan gjøres med ulike prosentkombinasjoner, som 70-30, 60-40 og 50-50. Valget av leverandørene baseres på hvilken kombinasjon som gir den beste prisen samlet sett.

Men Helse Sør-Øst har unntaksregler for å kunne tildele hele rammeavtalen til én tilbyder.

Ifølge anbudsdokumentene har Helse Sør-Øst mulighet til å tildele hele avtalen til én leverandør dersom følgende vilkår er oppfylt: 

Totalprisen for to aktører overstiger de økonomiske rammene for anskaffelsen, eller en kombinasjon av to tilbud er mer enn 25 prosent dyrere enn ett samlet tilbud. 

Disse kriteriene åpnet for at avtalen kunne tildeles Fürst. Helse Sør-Øst skriver i anbudstildelingsdokumentene at begge disse kravene er innfridd, og dermed gir Helse Sør-Øst mulighet til å tildele hele rammeavtalen til Fürst. Helse Sør-Øst ønsker som nevnt ikke å kommentere saken før den kommer opp i retten i januar.

Powered by Labrador CMS