ASH Oppsummert:
De viktigste studiene fra ASH 2024: Norske blodkreft-leger oppsummerer
HealthTalk var til stede på ASH 2024, verdens største hematologi-kongress, der ny forskning innen blodsykdommer og blodkreft sto i sentrum. I vår siste podcast-episode oppsummerer redaksjonen og flere norske blodkreftleger de største høydepunktene fra årets kongress.
Under kongressen, som samlet nærmere 30 000 deltakere, ble det presentert over 8000 forskningsabstrakter. Et titalls leger fra Norge deltok i år på kongressen i San Diego, og flere deltok med egne forskningsprosjekter.
CAR-T i fokus
Blant de viktigste temaene på årets kongress var CAR-T-celleterapi. Dette er en avansert form for persontilpasset immunterapi som har revolusjonert behandlingen av flere typer blodkreft. CAR-T-behandling er allerede innført i Norge for lymfom og nylig også for mantelcellelymfom i tredje linje.
Behandlingen genmodifiserer pasientens egne immunceller til å gjenkjenne og angripe kreftceller. Selv om den er kostbar, gir den langvarig effekt, med mange pasienter som blir kurert.
Hør hele vår ASH Oppsummert-episode av HealthTalk-podcasten her:
«Et paradigmeskifte i behandlingen av kreft», sa overlege Martin Maisenhölder fra Universitetssykehuset Nord-Norge. Han var imponert over resultater som viste at real-world data bekrefter funnene fra kliniske studier, noe som gir trygghet for effekt i praksis. Behandlingen gir langvarig effekt og potensielt kurative resultater for mange pasienter.
Nye fremskritt innen myelomatose
En annen sentral sykdom på kongressen var myelomatose, også kjent som benmargskreft. Her vakte en studie på Blenrep stor oppmerksomhet.
Etter å ha blitt trukket fra markedet som monoterapi, viser Blenrep nå lovende resultater i kombinasjonsbehandling. Norske eksperter, som Tobias Slørdal fra St. Olavs hospital, mener at Blenrep kan bli en ny standardbehandling i andre linje dersom den blir godkjent.
Se hva Slørdahl sier om studien i videoen øverst i saken eller i vår siste podcast-episode.
Også den tidligere fasen av sykdommen, ulmende myelomatose, fikk fokus. Studien AQUILA viste at tidlig behandling med Darzalex kan forsinke sykdomsutvikling betydelig, noe som kan endre dagens praksis med «vent-og-se»-strategi.
Overlege Fredrik Schjesvold har også fremhevet at tidlig behandling kan være avgjørende for livslengde og livskvalitet.
Nye BTK-hemmere for KLL
For kronisk lymfatisk leukemi (KLL) ble det presentert flere nyheter om BTK-hemmere. Spesielt interessant var studien på pirtobrutinib, en nestegenerasjons BTK-hemmer som fungerer selv etter tidligere behandlingssvikt med andre BTK-hemmere. Overlege Sigrid Skånland understreker overfor HealthTalk hvor viktig dette er for pasienter med begrensede behandlingsalternativer.
Kombinasjoner av BTK-hemmere, som sanobrutinib og sonrotoclax, viste også lovende resultater, med færre bivirkninger og langvarig sykdomskontroll. Likevel påpekte norske eksperter som Eirik Tjønnfjord utfordringen med at ikke engang flere av dagens standardbehandlinger ennå ikke er innført i Norge.
Norske forskere i front
Flere norske leger bidro med egne studier og innsikter under kongressen. Deres deltakelse sikrer at Norge holder tritt med internasjonale fremskritt innen blodkreftbehandling.
– Det er avgjørende for oss å være oppdatert på det nyeste innen behandling, til beste for pasientene, sa Maisenhölder.
Hør hele vår ASH Oppsummert-episode av HealthTalk-podcasten her: