ASH 2024 - San Diego

OUS-overlege Jon Riise på bilde med mantelcellelymfom

OUS-hematolog «ikke overrasket» over sterke CAR-T-data på mantelcellelymfom

I september godkjente Beslutningsforum CAR-T-behandlingen Tecartus som tredjelinjebehandling for pasienter med mantelcellelymfom. ASH-studie gir nå håp om at behandlingen kan være like effektiv når den brukes allerede i andrelinje. – Svært lovende, sier OUS-overlege Jon Riise.

Publisert

ASH, SAN DIEGO (HealthTalk): Mantelcellelymfom har lenge vært en sykdom med begrensede behandlingsmuligheter, spesielt i avanserte stadier. Nå viser en oppdatert analyse fra ZUMA-2-studien at CAR-T-behandlingen Tecartus ikke bare er effektiv for pasienter som har fått tidligere behandling med BTK-hemmere, men også for de som aldri har mottatt denne typen behandling.

– Resultatene for pasienter som ikke har fått BTK-hemmere, er nesten identiske med de som har fått det. Dette er egentlig ikke overraskende, fordi pasientene i andrelinje er friskere og har fått mindre behandling tidligere. Det er vanlig å se like eller bedre resultater når behandlingen flyttes tidligere i sykdomsforløpet, forklarer overlege Jon Riise.

Pasientene som i september fikk godkjent Tecartus som tredjelinjebehandling har har tidligere gjennomgått minst to runder med systemisk behandling, inkludert en Bruton-kinasehemmer (BTK-hemmer).

Overlegen påpeker at selv i en høyrisikogruppe, hvor mange pasienter har TP53-mutasjoner, viser behandlingen med CAR-T i andrelinje lovende resultater. 

– Tallene bekrefter at Tecartus er en svært potent behandling, med potensial for å brukes tidligere i behandlingsforløpet, sier han.

Lovende data fra ZUMA-2-studien

ZUMA-2-studien evaluerer sikkerhet og effekt av Tecartus hos pasienter med tilbakevendende eller refraktært mantelcellelymfom (R/R MCL). Studien er delt inn i to kohorter:

  • Kohort 1: Pasienter som tidligere hadde mottatt BTK-hemmer.

  • Kohort 3: Pasienter som ikke tidligere hadde mottatt BTK-hemmer

Resultater fra studien:

    I begge kohorter var den objektive responsraten (ORR) 91 prosent.

    Komplett respons (CR) (ingen synlig kreft igjen) var 68 prosent i kohort 1 og 73 prosent i kohort 3.

    Median progresjonsfri overlevelse (PFS) i kohort 3 var 27,1 måneder, og ett år etter behandling var 75 prosent sykdomsfrie. Total overlevelsesrate (OS) etter ett år var 90 prosent.

– Dette er svært lovende resultater, spesielt for en sykdom som tradisjonelt har vært vanskelig å behandle, sier Riise.

Vanskelig å kurere - men store fremskritt

Mantelcellelymfom har lenge blitt sett på som en sykdom som er vanskelig å kurere. Før CAR-T-behandling ble tilgjengelig, har målet vært å oppnå lange remisjoner – perioder hvor pasientene forblir sykdomsfrie.

– Vi har alltid antatt at de fleste pasienter ville oppleve tilbakefall før eller siden, og at prognosen etter tilbakefall ofte var alvorlig. Selv før CAR-T-behandling oppnådde vi lange remisjoner hos mange pasienter, men Tecartus representerer et stort fremskritt for denne pasientgruppen. For pasienter i tredjelinje hadde vi tidligere svært få gode behandlingsalternativer, sier Riise.

Han påpeker at det fortsatt er usikkerhet rundt om noen av pasientene som får CAR-T kan anses som kurert, eller om de «bare» har fått en langvarig remisjon. 

– Uansett er dette et betydelig fremskritt for pasienter med mantelcellelymfom, sier han.

Kan noen pasienter kureres?

Riise trekker paralleller til Yescarta, en annen CAR-T-behandling som brukes mot diffust storcellet B-cellelymfom. 

– For Yescarta ser vi at overlevelseskurven flater ut etter to år, hvor omtrent 50 % av pasientene kan være kurert. For mantelcellelymfom er det vanskeligere å oppnå en så stabil kurve, men femårsdata tyder på at cirka 30 prosent av pasientene fortsatt er sykdomsfrie fem år etter behandling. Dette gir håp, sier han.

Riise mener at oppfølging over tid vil være avgjørende for å forstå om flere pasienter faktisk kan kureres med Tecartus. 

– Femårsdata for kohort 1 i ZUMA-2, som også presenteres på ASH, kan gi viktig innsikt. Vi vet at mange pasienter dessverre får tilbakefall selv etter CAR-T-behandling, men dersom overlevelseskurven flater ut, kan det indikere at flere faktisk er kurert, avslutter han.

Standardbehandlingen av nydiagnostiserte pasienter med mantelcellelymfom er en kombinasjon av antistoffet rituximab og cellegift. BTK-hemmer er i dag andrelinjebehandling og tredjelinjebehandling er CAR-T handling med Tecaertus.

Håndterbare bivirkninger

Bivirkningene rapportert i ZUMA-2-studien var håndterbare og i tråd med forventet sikkerhetsprofil for CAR T-celleterapi. Dette ble fremhevet av professor Tom van Meerten, som presenterte dataene på ASH-konferansen.

Powered by Labrador CMS