
100-200 benmargskreft-pasienter kan være aktuelle for Blenrep gjennom Compassionate Use
Benmargskreft-medisinen Blenrep, som ble trukket fra Europa og USA i 2023, er igjen tilgjengelig i Norge, nå via et Compassionate Use-program. – Den klart beste tilbakefallsbehandlingen, sier leder Fredrik Schjesvold ved Oslo Myelomatosesenter.
– Hvis man ser bort fra deltakelse i studier, er dette det klart beste alternativet i Norge i dag, og bør brukes for aktuelle pasienter. Programmet vil sannsynligvis være aktuelt for mellom 100 og 200 pasienter, sier myelomatose-ekspert og overlege Fredrik Schjesvold til Blodkreftforeningen.
Etter en periode med usikkerhet og tilbaketrekning fra markedet er myelomatose-medisinen Blenrep (belantamab mafodotin) igjen aktuell. Og i Norge blir den aktuell gjennom en ordning som kan være ukjent for mange - Compassionate Use-ordningen.
For alvorlig syke pasienter
Legemidlet forbedrer betydelig behandlingsresultatene for pasienter med benmargskreft, viste studier som ble presentert på de store kreftkongressene ASCO og ASH i 2024. Nå blir Blenrep igjen tilgjengelig for norske pasienter gjennom et Compassionate Use-program, skriver Blodkreftforeningen på sine nettsider.
Blenrep er et såkalt antistoff-legemiddelkonjugat (ADC). Dette er en behandling som binder seg til kreftceller og avgir cellegift direkte i kreftcellene. ADC-er har blitt etablert behandling for blant annet brystkreft og blærekreft.
Resultatene fra DREAMM-8-studien viste at en kombinasjonsbehandling med Blenrep nesten halverte risikoen for sykdomsprogresjon eller død sammenlignet med standardbehandling. I tillegg demonstrerte DREAMM-7-studien at pasienter med tilbakevendende myelomatose som fikk behandlingskombinasjonen oppnådde en nær tredobling i progresjonsfri overlevelse.
Disse funnene er spesielt bemerkelsesverdige med tanke på at Blenrep ble trukket fra det amerikanske og europeiske markedet i 2023.
I forrige uke ble det klart at Blenrep nå blir godkjent i Storbritannia i kombinasjon med enten bortezomib og deksametason (BVd), eller pomalidomid og deksametason (BPd).
Schjesvold: – Svært gunstig
Schjesvold ved Oslo Myelomatosesenter uttrykker stor tilfredshet med at Blenrep nå er tilbake:
– Jeg synes det er veldig gledelig. Blenrep i kombinasjon med bortezomib eller pomalidomid har vist seg å være den beste tilbakefallsbehandlingen per i dag i 2. og 3. linje, bortsett fra CAR-T, og det er derfor svært gunstig at vi nå kan bruke dette i Norge, sier han til Blodkreftforeningen.
Når det gjelder bivirkninger, påpeker Schjesvold at de hovedsakelig består av midlertidig nedsatt syn og tørre øyne:
– Dette er bivirkninger vi er vant med fra tidligere bruk av medikamentet, og de lar seg vanligvis håndtere, sier han.
Dette er «Compassionate Use»
Compassionate use»-programmer (CUP) er en ordning hvor alvorlig syke pasienter kan prøve ut nye medisiner som ennå ikke har fått markedsføringstillatelse. I denne sammenhengen skal behandlingen kun brukes til pasienter i 2. eller 3. linje, og kun til pasienter som tidligere har fått et CD38-antistoff.