Europeiske farmasiselskaper som Sanofi, Novartis og AstraZeneca krever høyere medisinpriser i EU, og advarer om at dagens lave priser kan føre til at investeringer flyttes til USA. Selskapene ønsker en felles europeisk listepris nærmere amerikanske nettopriser, som ligger langt høyere enn dagens europeiske nivåer.

Europeiske legemiddelselskaper krever høyere medisinpriser i Europa etter trusler om amerikanske tollbarrierer

Europeiske farmasigiganter som Sanofi, Novartis og AstraZeneca krever høyere priser på legemidler i Europa. Bakgrunnen er frykt for at EUs strenge prisregulering vil føre til at europeiske selskaper i økende grad flytter investeringene til USA, hvor høyere priser gjør markedet langt mer attraktivt.

Publisert

Kortversjonen

  • Europeiske farmasiselskaper som Sanofi, Novartis og AstraZeneca krever høyere medisinpriser i EU, og advarer om at dagens lave priser kan føre til at investeringer flyttes til USA.
  • Selskapene ønsker en felles europeisk listepris nærmere amerikanske nettopriser, som ligger langt høyere enn dagens europeiske nivåer.
  • USA betaler nesten tre ganger så mye som Europa for legemidler, noe som allerede har ført til store investeringer fra europeiske selskaper i det amerikanske markedet.
  • Norge har et av Europas strengeste prisregimer, der myndighetene presser prisene ytterligere ned gjennom makspriser og forhandlinger, noe som gjør det ekstra utfordrende for selskapene.

I et innlegg publisert i Financial Times krever toppsjefene i Sanofi og Novartis at EU justerer legemiddelprisene opp mot det amerikanske nivået. De mener dagens europeiske prisregulering svekker innovasjon og skremmer bort investeringer.

– Europa bruker en betydelig mindre andel av BNP på innovative legemidler enn USA. Derfor faller Europa stadig lenger bak i kampen om investeringer i forskning og produksjon, sier AstraZenecas toppsjef Pascal Soriot i en kommentar til Reuters.

Sanofi og Novartis foreslår en felles europeisk listepris for nye medisiner som ligger innenfor rekkevidden av de amerikanske nettoprisene, det vil si prisene amerikanske forsikringsselskaper og myndigheter faktisk betaler etter rabatter. Dette er en tydeligere og mer konkret oppfølging av et tidligere brev sendt til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, undertegnet av over 30 toppledere i legemiddelindustrien.

Store prisforskjeller mellom Europa og USA

Prisforskjellene mellom USA og Europa er enorme. USA betaler ofte nesten tre ganger så mye for medisiner som andre utviklede land. For eksempel har blodfortynningsmiddelet Eliquis fra Bristol Myers Squibb en listepris på 606 dollar per måned i USA. Biden-administrasjonen har forhandlet ned prisen til 295 dollar for Medicare fra 2026, mens det samme legemiddelet koster 114 dollar i Sverige og kun 20 dollar i Japan.

En anonym industrikilde uttalte til Reuters at det er urealistisk å matche amerikanske listepriser i Europa, men å legge seg nærmere amerikanske nettopriser kan være mulig.

Norges strenge prisregulering

Norge har et av Europas mest strenge prissystemer for legemidler. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) setter maksimalpriser basert på Europas laveste prisnivå, før Sykehusinnkjøp ytterligere reduserer prisene gjennom prisforhandlinger og anbud. Dette fører til at legemiddelselskapene selger medisinene med store rabatter i Norge – langt under prisnivået i USA.

USA lokker europeiske investeringer

Situasjonen er ytterligere komplisert av at USA nå vurderer tiltak som kan presse andre land til å heve prisene sine, blant annet gjennom tollbarrierer. Dette har fått flere europeiske selskaper, inkludert Roche, Eli Lilly, Johnson & Johnson og Novartis, til å annonsere store investeringsplaner i USA.

AstraZenecas toppsjef Pascal Soriot advarer om at Europa nå må ta grep:

– Akkurat som Europa har økt investeringene i forsvar, må vi nå også investere mer for å beskytte vår helsemessige suverenitet, sier Soriot.

En talsperson fra EU-kommisjonen bekrefter overfor Reuters at de er klar over farmasiindustriens strategiske betydning og ønsker å gjøre det europeiske markedet mer attraktivt for investeringer.

Powered by Labrador CMS