– Vurderer man å screene for søliaki bør man ikke bruke TG2 IgG-testen, sier Eivind Ness-Jensen.

Flere med cøliaki kan forbli udiagnostisert ved bruk av dagens screeningsmetoder

En ny studie ledet av Eivind Ness-Jensen viser at dagens testmetoder for cøliaki ikke fanger opp alle som har sykdommen. – Enkelte pasienter kan ha cøliaki uten at det blir oppdaget med de vanlige testene, sier han.

Publisert

Han presenterte studien på UEG Week, Europas største konferanse for mage- og tarmsykdommer.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom som påvirker tynntarmen og utløses av gluten, et protein som finnes i hvete, bygg og rug. For å diagnostisere cøliaki brukes vanligvis blodprøver for å lete etter antistoffer, og en vevsprøve fra tarmen for å bekrefte skader som er typiske for sykdommen.

Hos de fleste pasienter leter man etter spesifikke antistoffer kalt TG2 IgA. Men noen pasienter har en mangel på IgA, noe som gjør disse testene mindre pålitelige. Derfor testes det i Norge også samtidig for en annen type antistoffer, kalt TG2 IgG.

Hva oppdaget studien?

Ness-Jensens team fant ut at selv blant personer som ikke mangler IgA, kan det hende at TG2 IgA-antistoffene ikke fanges opp. I stedet produserer disse pasientene TG2 IgG-antistoffer, noe som betyr at de risikerer å ikke få diagnosen cøliaki fordi standardtestene ikke oppdager det. 

– Det betyr kort og godt at TG2 IgG ikke er en god test for å avdekke søliaki i en generell befolkning som vi gjorde i denne studien. Skal man screene for søliaki bør man altså ikke bruke TG2 IgG-testen, sier Ness-Jensen.

Hvordan ble studien gjennomført?

Studien er basert på HUNT4-studien, en stor befolkningsundersøkelse med 56 000 deltakere fra Trøndelag. Forskerne testet blodprøver fra 54 505 personer for både TG2 IgA og TG2 IgG. Deltakerne som testet positivt, ble invitert til en undersøkelse av tynntarmen for å bekrefte om de hadde cøliaki.

Resultater

Av de 1107 personene som testet positivt for enten TG2 IgA eller TG2 IgG, fikk 593 en bekreftelse gjennom vevsprøver, og 403 av disse hadde cøliaki. Blant de som hadde en respons på TG2 IgG, var det 75 personer som ikke hadde IgA-mangel, og fire av disse fikk bekreftet cøliaki.

Powered by Labrador CMS