Beslutningsforum:

NYE BESLUTNINGER: Fra venstre: Leder Terje Rootwelt og fagdirektør i Helse Sør-Øst Ulrich Spreng er klare for nye ja og nei i neste Beslutningsforum-møte førstkommende mandag 21. oktober.

Beslutningsforum: Ny vurdering av MS-medisin - og blir det ja til behandling av alvorlig håravfall?

15 saker skal opp til behandling Beslutningsforum på mandag. Størst spenning er knyttet til om forumet vil si ja til MS-legemidlet Tysabri og et helt nytt legemiddel til behandling av flekkvis hårtap - og spennende kombinasjon mot kronisk lymfatisk leukemi (KLL).

Publisert Sist oppdatert

I november 2019 vedtok Beslutningsforum at nydiagnostiserte pasienter med relapserende remitterende multippel sklerose (RRMS) ikke lenger kan få behandling med MS-legemidlet Tysabri (natalizumab). 

Nydiagnostiserte pasienter ble i stedet satt på rituksimab - et billig generisk legemiddel som ikke har markedsføringstillatelse for behandling av MS. Vedtaket betød at bruken av ritximab økt eksplosjonsartet og om lag 90 prosent av nydiagnostiserte pasienter får nå behandling med rituximab. Pasientene som allerede hadde tatt i bruk Tysabri kunne fortsette behandlingen. Det gjorde at bruken falt som en stein. Men nå har Biogen redusert prisen på Tysabri. På mandag skal Beslutningsforum vurdere om tilbudet er godt nok til å innføre Tysabri. 

Hvor alvorlig er alvorlig håravfall?

HealthTalk har den siste tiden skrevet om misnøye mot metodevurderingen av legemidlet Litfulo mot flekkvis hårtap (alopecia areata). Hudlege Inger Marie Skoie er sterkt kritisk til Direktoratet for medisinske produkters metodevurdering. Hun frykter at manglende forståelse for alvorligheten av sykdommen vil føre til et nei i Beslutningsforum.

Litfulo og skal opp i møtet på mandag, og vurderes som behandling av alvorlig flekkvis håravfall hos pasienter fra 12 år og oppover. 

Mye kreftbehandling

Kreftsykdommer står som vanlig sentralt i Beslutningsforums møter, og det er intet unntak på mandag 21. oktober:

Lungekreft:

  • Roche-medisinen Tecentriq (atezolizumab) skal vurderes som førstelinjebehandling av voksne pasienter med avansert, ikke-småcellet lungekreft, som er uegnet for platinabasert kjemoterapi.

  • Retsevmo (selperkatinib) fra Eli Lilly skal opp til behandling som monoterapi av voksne med såkalt avansert RET-fusjonspositiv ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) som ikke tidligere er behandlet med en RET-hemmer. Beslutningsforum skal i dette møtet vurdere ny pris på behandlingen.

Skjoldbruskkjertelkreft:

Eli Lilly har ytterligere to saker der Retsevmo vurderes mot skjoldbruskkjertelkreft:

  • Avansert RET-fusjonspositiv skjoldbruskkjertelkreft som trenger systemisk behandling etter tidligere behandling med sorafenib og/eller lenvatinib. Ny pris vurderes også her.

  • Avansert RET-mutert medullær skjoldbruskkjertelkreft hos voksne og ungdom over 12 år som trenger systemisk behandling etter tidligere behandling med kabozantinib og/eller vandetanib. Også her skal ny pris vurderes.

Blodkreft:

  • Johnson & Johnsons Imbruvica er en BTK-hemmer som har fått mye spalteplass på grunn av det omstridte off label-anbudet på BTK-hemmere mot mantelcellelymfom. I mandagens møte skal Beslutningsforum vurdere BTK-hemmeren i kombinasjon med Venclyxto (venetoklaks) fra AbbVie som behandling for voksne med kronisk lymfatisk leukemi (KLL). 

Kombinasjonen ble fremhevet i en studie på EHA-kongressen i Madrid i sommer, der overlege Eirik Tjønnfjord fra Sykehuset Østfold omtalte kombinasjonen som den beste behandlingen av KLL per nå. 

Karsinom:

  • En annen behandlingskombinasjon som vurderes er Imfinzi (durvalumab) og Imjudo (tremelimumab) fra fra AstraZeneca som førstelinjebehandling av voksne med avansert eller inoperabel hepatocellulært karsinom. 

Eli Lillys Olumiant (baricitinib) er oppe til vurdering i to saker:

  • Som monoterapi eller i kombinasjon med metotreksat til behandling av aktiv juvenil idiopatisk artritt hos pasienter fra 2 år og eldre som har hatt utilstrekkelig respons på tidligere behandling.

  • Som behandling av alvorlig atopisk dermatitt hos voksne og barn fra 2 år og eldre som er kandidater for systemisk behandling.

Ytterligere saker som skal behandles:

  • Cuvitru (normalt humant immunglobulin) som substitusjonsbehandling ved primært immunsviktsyndrom med nedsatt antistoffproduksjon eller hypogammaglobulinemi. Beslutningsforum skal vurdere et nytt pristilbud fra produsenten.

  • Spevigo (spesolimab) som monoterapi for behandling av oppbluss hos voksne med generalisert pustuløs psoriasis (GPP).

  • Agilus (dantrolen natrium) i kombinasjon med egnede støttetiltak for behandling av malign hypertermi hos voksne og barn i alle aldre.

  • Respreeza (alfa-1-antitrypsin) som vedlikeholdsbehandling for å bremse progresjon av emfysem hos voksne med dokumentert alvorlig alfa-1-proteinasehemmermangel.

  • Prolastin (alfa-1-antitrypsin) or langvarig substitusjonsbehandling hos personer med dokumentert alvorlig alfa1-proteinasehemmermangel.

Powered by Labrador CMS