Beslutningsforum 21. oktober:

Nei til kombo-behandling mot blodkreft: – For høy pris på de to legemidlene

To legemidler fra Johnson&Johnson og AbbVie mot kronisk lymfatisk leukemi (KLL) ble ikke innført av Beslutningsforum mandag. – Nok et eksempel på at norske myndigheter vurderer kostnadseffektivitet svært ulikt andre land, sier Anne Sveaass i J&J.

Publisert

Mandag 21. oktober var en rekke kreftlegemidler oppe til vurdering i Beslutningsforum, foraet som beslutter hvilke legemidler og behandlinger staten skal betale for norske innbyggere.

Nei til kreftkombinasjon

En av kreftsakene det var knyttet forventninger til var kombinasjonsbehandling med BTK-hemmeren Imbruvica fra Johnson&Johnson og BCL-2-hemmeren Venclyxto fra AbbVie.

Kombinasjonsbehandlingen ble i en studie som ble presentert på blodkreft-kongressen EHA i sommer sammenlignet med kombinasjonen av Venclyxto og Gazvya (obinutzumab). Studien viste at Venxlyxto og Imbruvica i kombinasjon var den beste behandlingen. 

Sykehuset Østfold-overlege Eirik Tjønnfjord var overfor HealthTalk tydelig på at dette er den mest effektive behandlingen som i dag finnes mot KLL, og han oppfordret Beslutningsforum til å innføre behandlingen så raskt som mulig.

Slik gikk det ikke - i alle fall ikke i oktober-møtet til Beslutningsforum. 

– Vi endte opp med å si nei. Samlet kostnad for de to legemidlene er for høy i forhold til dokumentert nytte, så her må vi ha nye forhandlinger. Så er det jo slik at ved noen mutasjoner og i senere behandlingslinjer så kan dette brukes, men ved denne indikasjonen så er det dessverre for høy samlet pris, sa Beslutningsforum-leder Terje Rootwelt da HealthTalk intervjuet han og fagdirektør Ulrich Spreng i Helse Sør-Øst. 

– Behandlingskombinasjonen ble trukket frem på EHA-kongressen som den beste behandlingen av KLL. Er dette en behandling dere ønsker å gå i videre diskusjoner om?

– Vi ønsker det, men det er ikke opplagt lett å komme videre med dette: Det ene legemidlet har jo vært i bruk i veldig mange år, men så kommer det jo flere tilsvarende legemidler, og det blir vel også etter hvert et patentfall. Vi ønsker å kunne ta det i bruk, men foreløpig er dessverre samlet pris for høy, gjentok Rootwelt. 

Anne Sveaass, daglig leder i Johnson & Johnson Norge, innrømmer at hun er svært skuffet på vegne av norske pasienter med tidligere ubehandlet KLL etter dagens avslag, som hun påpeker ville hatt stor nytte av ibrutinib (Imbruvica) i kombinasjon med venetoklaks (Venclyxto).

Bilde av Anne Sveaass, daglig leder i Johnson & Johnson Norge (J&J Innovative Medicine).

– Vi mener vi har gitt et pristilbud som er kostnadseffektivt og oppfyller prioriteringskriteriene. Norske myndigheter har mottatt den samme dokumentasjon og betingelser forøvrig som i andre europeiske land. 

Hun mener dette er nok et eksempel på at norske myndigheter vurderer kostnadseffektivitet svært ulikt andre land. 

– I Danmark, Sverige, Finland og over 20 andre land i Europa som Norge liker å sammenligne seg med, har Imbruvica og Venvlyxto allerede blitt innført og tatt i bruk av KLL-pasienter, sier Sveaass.

Hun er klar på at J&J nå vil se på muligheter til å fortsette dialogen med norske myndigheter, med håp om at behandlingen skal bli tilgjengelig for norske pasienter.

Trippel-ja til Lilly-medisin

Mandag 21. oktober hadde legemiddelselskapet Eli Lilly oppe tre saker med sitt kreftlegemiddel Retsevmo - alle med ny prisvurdering. Og Ulrich Spreng kunne komme med gode nyheter.

– Det er nå besluttet innført for tre ulike kreftformer: Det er to typer skjoldbruskjertelkreft og kreftformen ikke-småcellet lungekreft. Og her har firmaet kommet med et pristilbud som gjør det mulig for Beslutningsforum å si ja til det.

FORNØYD: Lars Petter Strand, nordisk medisinsk direktør i Eli Lilly.

– Dette er en spennende behandling med en RET-hemmer, skyter Rootwelt inn.

– Er det trygt å si at selskapet har gått betraktelig ned i pris nå?

– Vi kommenterer ikke på prisene, men her har prisen gått ned og vi kunne si ja, og det er vi veldig glade for, sa Rootwelt.

– Vi er fornøyde med dagens avgjørelser i Beslutningsforum, og er spesielt glade på vegne av pasientene. Medisinen er tiltenkt å hjelpe pasienter med sjeldne kreftformer, noe som gjør dagens beslutning ekstra gledelig, sier Lars-Petter Strand, nordisk medisinsk direktør i Eli Lilly, til HealthTalk. 

Viktig for eldre lungekreftpasienter

I tillegg ble immunterapien Tecentriq (atezolizumab) fra legemiddelselskapet Roche innført som førstelinjebehandling av voksne med avansert, ikke-småcellet lungekreft (NSCLC), som er uegnet for platinabasert kjemoterapi. Dette er eldre og skjøre lungekreftpasienter.

Anders Roos i Roche Norge.

Tecentriq er en del av den såkalte hurtiginnføringsordningen for immunterapier. Dette vil si at selskaper som har sagt ja til å bli med i ordningen ved å godkjenne et gitt pristak fra Beslutningsforum, ikke trenger nye metodevurderinger og kan få raskere tilgang til markedet. Tecentriq er også godkjent som subkutan injeksjon, altså som en sprøyte som settes under huden, og denne godkjenningen gjelder også for denne indikasjonen. 

- Disse eldre og mer skjøre pasientene representerer en relativt stor andel av de årlige

tilfellene av NSCLC, men er samtidig en pasientgruppe som vanligvis ikke blir prioritert

i kliniske studier. Det er positivt at denne pasientgruppen, med begrensede terapeutiske alternativer nå kan få tilgang til immunterapi, sier Anders Roos, Patient Journey Partner i Roche Norge, i en uttalelse fra selskapet.

Powered by Labrador CMS