Podcast:
Fagdirektøren støtter anbud på ikke-godkjente legemidler: – Vi må sette pasientene først
Onkolog og fagdirektør Andreas Stensvold tar bladet fra munnen om myndighetenes planer for «off label»-anbud i siste episode av HealthTalk-podcasten. – Når vi ikke har oppnådd enighet på åtte år, er dette et greit tiltak sier Stensvold.
ESMO, BARCELONA (HealthTalk): Episoden som er spilt inn på ESMO-kongressen i Barcelona, har besøk av to sentrale gjester: Andreas Stensvold, onkolog og fagdirektør ved Sykehuset Østfold, og Anne Hansen Ree, professor og overlege ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.
Andreas Stensvold har tidligere ledet kreftavdelingen på Sykehuset Østfold og er uro-onkolog med spesielt prostatakreft som sitt spesialområde. Han sitter med det overordnede medisinske ansvaret for et av Norges største sykehus.
Anne Hansen Ree er en av landets fremste eksperter på tarmkreft.
Åpen om anbudsplanene
Kort tid før ESMO-kongressen publliserte HealthTalk artikler om myndighetenes planer om å innføre anbud på legemidler uten korrekt EU-godkjenning, etter åtte års mislykkede forhandlinger med et legemiddelfirma om et kreftlegemiddel.
Planene har utløst sterke reaksjoner fra både bransjeorganisasjonen LMI og selskapet Johnson & Johnson.
Stensvold mener derimot at myndighetenes grep er forsvarlig.
– Jeg må ærlig si, at når man brukt åtte år og hatt tre runder med forhandlinger uten å komme i mål så må vi prioritere det som er best for pasientene. Off-label behandling er en løsning. Behandlingene er godkjent i USA, så jeg er ikke bekymret når vi må bruke europeiske off-label behandlinger. Jeg synes dette er godt innenfor, sier Stensvold. Han legger til at det også kan fungere som et signal til legemiddelindustrien.
– Kreftbehandling har benyttet off-label behandling i mange år, så dette er ikke noe nytt. Og jeg mener at når man har prøvd å bli enige i åtte år, er dette en legitim løsning. Jeg mener dette også en god korreks til industrien, for å være helt ærlig, sier Stensvold
Ny presedens?
– Tror du dette kan sette en ny presedens for hvordan vi godkjenner og innfører legemidler i tiden fremover?
– Om dette setter en presedens, er jeg usikker på. Men det gir oss flere muligheter å spille på. Da jeg leste om saken, tenkte jeg på da vi fikk begynne med immunterapi mot kolorektalkreft med MSI-high, uten europeisk godkjenning, basert på en bestilling fra Bestillerforum.
– Industrien hevder at slike anbud undergraver prinsippene for legemiddelgodkjenning. Hva tenker du om det?
– Jeg forstår det argumentet, og dette vil ikke bli hovedreglen. Men jeg ser det ikke som et stort problem. Dette blir unntakstilfeller, selv om det kanskje skjer litt oftere fremover.
Håper på 20 millioner til ny tarmkreftstudie
Anne Hansen Ree er også gjest i episoden. Hun og forteller at forskergruppen hennes på Ahus presenterer sekundæranalyser fra Metimmox-1-studien, som undersøkte effekten av oxaliplatin-basert kjemoterapi og immunterapi med nivolumab (Opdivo) på pasienter med metastatisk, mikrosatelitt-stabil kolorektalkreft. Gruppen er ferdig med rekrutteringen til Metimmox-2, men ønsker å starte en større Metimmox-3-studie.
– Hvor mye penger trenger dere, og hvor skal du få pengene fra?
– Vi trenger mellom 20-25 millioner kroner, og jeg håper å finne finansiering fra blant annet Kreftforeningen og Helse Sør-Øst, sier Hansen Ree.
Les mer om forskningsprosjektet her.
– Vi får håpe de sitter og hører på podcasten nå da?
– Det hadde vært veldig fint, sier Hansen Ree med et smil.
Mer tarmkreft blant unge
Et av hovedtemaene på årets ESMO-kongress er den økende forekomsten av tarmkreft blant unge internasjonalt. Hansen Ree er opptatt av temaet og påpeker at Norge, sammen med New Zealand, ligger på tredjeplass i antall tilfeller av tarmkreft blant personer under 50 år, kun “slått” av Australia og USA.
– Jeg har lyst til å vie mye av min arbeidskapasitet for å gjøre noe med dette, sier hun.
Lytt til eller se hele podcast-episoden for å lære mer om tarmkreft blant unge, Metimmox-prosjektet på Ahus og resten av samtalen med to av Norges fremste på kreftfeltet.