Dramatisk nedgang: Kliniske studier forsvinner fra Europa til USA og Kina
Antallet kliniske studier som gjennomføres i de europeiske landene har sunket drastisk de siste årene. Stadig flere studier gjennomføres i andre deler av verden, og spesielt i to fremtredende land.
Utviklingen kommer frem i en ny rapport fra analyseselskapet IQVIA, bestilt av den europeiske legemiddelforeningen EFPIA og Vaccines Europe.
Ifølge rapporten hadde EØS-landene i 2013 22 prosent av alle industrifinansierte kliniske studier. I 2023 var andelen kun 12 prosent. Antallet studier har gått ned i nesten samtlige EØS-land.
Den store nedgangen i EØS-studien skyldes dårligere regulatoriske forhold og lavere villighet til å investere, ifølge rapporten. I tillegg har land som USA og Kina, som trekkes frem som best i klassen, store pasientpopulasjoner som gjør dem ettertraktet for kliniske studier.
Kina har doblet antallet kliniske studier siden 2018, og står i dag alene for 18 prosent av de globale kliniske studiene.
Norge ligger omtrent på det samme nivået for kliniske studier som de gjorde i 2018. Et lite hopp ble gjort mellom 2018 og 2021, men Norge har de siste årene fått færre studier. Rapporten viser likevel at Norge ligger foran både Finland og Sverige når det gjelder antallet studier per 100 000 innbyggere.
– Rapporten beskriver et landskap der det blir mer og mer krevende å være konkurransedyktig når det gjelder å tiltrekke seg forskningsinvesteringer og kliniske studier fra internasjonal legemiddelindustri, uttaler Ina Dahlsveen, seniorrådgiver i LMI, i en sak på LMIs nettside.