Analyse: Novo Nordisk blir verdens største legemiddelselskap i 2030
Fedme- og diabetesmedisiner vil ta over topplasseringen fra kreftlegemidler og bli de mest solgte legemidlene i 2030 ifølge analyseselskapet Evaluate. Det globale legemiddelmarkedet vil nå ufattelige 1,7 billioner dollar.
Novo Nordisk og Eli Lilly høster allerede enorme overskudd med sine effektive diabetes- og fedmemedisiner. Men ifølge Evaluate har vi bare sett begynnelsen på denne utviklingen. De forventer nå at Novo Nordisk og Eli Lilly vil bli henholdsvis verdens største og nest største legemiddelselskap målt i omsetning i 2030, med forventede inntekter på 86,9 milliarder dollar for Novo Nordisk og 86,4 milliarder dollar for Eli Lilly. AbbVie spås å ta tredjeplassen med en omsetning på 68,3 milliarder dollar. Dette er en oppsiktsvekkende opphenting, for tilbake i 2022 var Novo Nordisk rangert som det 17. største legemiddelselskapet og Eli Lilly var på 12.-plass
Den sammensatte årlige vekstraten (CAGR) for Novo Nordisk i perioden 2023-2030 forventes å bli 12,6 %. CAGR er en måling av den gjennomsnittlige årlige vekstraten.
Lillys tirzepatide-produkter, Mounjaro og Zepbound, samt Novos semaglutid-baserte Ozempic og Wegovy og deres nyeste legemiddelkandidat CagriSema, forventes å være blant de toppselgende legemidlene innen 2030, med en samlet omsetning på over 100 milliarder dollar.
Enormt marked
Diss fem endokrinologiske legemidlene vil sammen med Sanofi og Regenerons legemiddel Dupixent og AbbVies Skyrizi bidra til å drive de totale globale inntektene fra reseptbelagte legemidler til rundt 1,7 billioner dollar. AbbVie, som nylig mistet patentet for bestselgeren Humira i USA, forventes i 2030 å hente nesten 50 % av sine inntekter fra Skyrizi og den nyere Rinvoq, ifølge Evaluate.
1,7 billioner dollar tilsvarer 1.700 milliarder dollar. Dette er et svært stort beløp. Til sammenligning er det totale bruttonasjonalproduktet (BNP) til mange land langt mindre enn dette beløpet. Ifølge Verdensbanken, var Norges BNP i 2022 omtrent 482 milliarder dollar.
Keytruda viker førsteplassen
I flere år har MSDs kreftlegemiddel Keytruda innehatt førsteplassen, men forventes å måtte ta veien helt ned til niendeplass i 2030, med diabeteslegemidlet Ozempic på førsteplassen. Dupixent, som er godkjent for behandling av flere inflammatoriske tilstander, forventes å ta andreplassen, mens diabeteslegemidlet Mounjaro kommer inn på tredjeplass.
En viktig faktor er at Keytrudas hovedpatent utløper i 2028, noe som påvirker rangeringen ettersom konkurranse fra generiske legemidler sannsynligvis vil dempe salget i 2030.
Evaluate har også tro på CNS-legemidler (legemidler som påvirker sentralnervesystemet), ikke minst drevet av nye Alzheimers-legemidler og legemidler for luftveiene. Også her vil Novo Nordisk og Lilly gjøre seg bemerket: Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) godkjente i starten av juli Lillys donanemab, et monoklonalt antistoff designet for å bremse progresjonen av tidlig Alzheimers sykdom. Novo Nordisk gjennomfører to fase 3-studier – EVOKE og EVOKE+ som undersøker effekten av semaglutid hos 1.800 pasienter med tidlig Alzheimers sykdom. Novo forventer resultater fra disse studiene i 2026. I mellomtiden viser en observasjonsstudie nylig publisert i tidsskriftet Lancet's eClinicalMedicin av forskere ved Oxford University at Ozempic kan være knyttet til lavere risiko for Alzheimers. Studien undersøkte mer enn 100 millioner medisinske journaler fra amerikanske pasienter for å se om Ozempic økte risikoen for flere nevrologiske og psykiatriske tilstander det første året med bruk sammenlignet med tre vanlige antidiabetiske legemidler. Studien fant at Ozempic, eller semaglutid, ikke var knyttet til høyere risiko for noen av de nevrologiske eller psykiatriske tilstandene som ble undersøkt, som angst eller depresjon. Pasienter som tok Ozempic hadde imidlertid lavere forekomst av kognitiv tilbakegang og nikotinbruk.
Innovasjonsmotor
Oppsvinget i nye legemidler er drevet av “en sterk innovasjonsmotor” som driver fremgang på tvers av alle legemiddelområdene, skriver Evaluate.
Nye modaliteter og teknologier fortsetter å åpne opp for nye mål og målstyringsmekanismer: Antistoff-legemiddelkonsjugater (ADC-er), multispesifikke antistoffer, RNA-baserte terapier, gen-/celleterapier og radioligander forventes alle å vokse kraftig frem mot 2030.
På fedmeområdet er Wegovy og Zepbound “bare begynnelsen,” spår Evaluate. De to medisinene rakte inn om lag 5 milliarder dollar i salg i fjor, bare en brøkdel av de 130 milliardene som er spådd for det totale GLP-1-markedet innen 2030. Nye legemidler forventes å ta markedsandeler innen slutten av tiåret, slik som Novos utviklende CagriSema eller Lillys orale GLP-1 orforglipron, i tillegg til produkter fra andre legemiddelprodusenter som AstraZeneca, Pfizer og Amgen.
Men alt handler ikke om diabetes- og fedmelegemidler: Samlet sett tror Evaluate at kreftlegemidler beholder sin posisjon som det mest verdifulle terapiområdet i 2030, med over 370 milliarder dollar i forventet salg. CNS (sentralnervesystemet) tar sølvplassen med 166 milliarder dollar, og endokrinologi (fedme og diabetes) tar tredjeplassen med 121 milliarder dollar i salg.