Beslutningsforum 26. august:
Oppfattet immunterapi-kombo mot spiserørskreft som «uaktuell å innføre»
Mandag sa Beslutningsforum nei til å innføre en immunterapi-kombinasjon fra Bristol Myers Squibb (BMS) for behandling av kreft i spiserøret. – Oppfattet den som ganske uaktuell å innføre, uttaler Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum. BMS Norges kommunikasjonssjef, Margaret Brusletto, svarer kort: – Vi noterer oss uttalelsen.
Totalt 14 legemidler og metoder var oppe til vurdering i Beslutningsforums siste møte 26. august. Til tross for at de fleste vedtakene var positive, ble det også noen avslag.
Ett av disse var de to immunterapiene Yervoy og Opdivo, den såkalte ipi-nivo-immunterapi-kombinasjonen for pasienter med inoperabel, avansert, tilbakevendende eller metastatisk plateepitelkarsinom i øsofagus med PD-L1-ekspresjon i tumorcellene.
– Ikke bedre effekt
– Kombinasjonsbehandlingen anses ikke å gi bedre effekt enn de tilgjengelige behandlingene vi allerede har, så den ble oppfattet som ganske uaktuell å innføre, forklarte Rootwelt til HealthTalk i et videointervju etter møtet.
Fra før av er allerede Opdivo (nivolumab) én av de to medisinene som i kombinasjon med kjemoterapi er tilgjengelig for denne pasientgruppen:
- Nivolumab i kombinasjon med fluoropyrimidin- og platinabasert kombinasjonskjemoterapi til førstelinjebehandling av voksne pasienter med inoperabel, avansert, tilbakevendende eller metastatisk plateepitelkarsinom i øsofagus med PD-L1-ekspresjon i tumorceller ≥1%
- Pembrolizumab (Keytruda) i kombinasjon med platina og fluoropyrimidin-basert kjemoterapi til
førstelinjebehandling av lokalavansert inoperabelt eller metastatisk karsinom i øsofagus hos
voksne med tumor som uttrykker PD-L1 med CPS ≥10
Selv om Opdivo er inkludert i den hurtiginnføringsordningen for immunterapier, gjelder dette ikke kombinasjonen med Yervoy. Hurtiginnføringsordningen skal gi legemiddelselskaper raskere saksbehandling mot at de holder seg under et pristak satt av Nye metoder-systemet.
BMS: – Vi noterer oss uttalelsen
– Hva er BMS sin reaksjon på avslaget dere fikk mandag?
– Det er veldig synd for pasientene det gjelder. Vi føler en sterk forpliktelse overfor pasienter som kan få hjelp av våre behandlingsmetoder innen immunterapi, uttaler Margaret Brusletto, kommunikasjonsansvarlig i BMS Norge, til HealthTalk.
– Hva er deres kommentar til uttalelsen fra Beslutningsforums leder?
– Vi noterer oss uttalelsen og har ingen ytterligere kommentar, sier Brusletto.
– Dere er med i hurtiginnføringsordningen for immunterapier med Opdivo, men ikke med Yervoy som del av kombinasjonsbehandling. Hva er årsaken til det, og vil dere nå revurdere å også ta med Yervoy etter mandagens negative vedtak?
– Per i dag eksisterer det ingen hurtiginnføringsordning for kombinasjonsbehandlinger med to patenterte legemidler, så slik vi ser det er det ikke aktuelt.
Bekrefter regel
HealthTalk spør derfor Beslutningsforum om det stemmer at kombinasjonsbehandlinger med to immunterapier ikke kan bli med i hurtiginnføringsordningen.
– Det stemmer at ordningen for forenklet vurdering i dag kun omfatter monoterapi og kombinasjon med generiske/biotilsvarende legemidler med lav kostnad, bekrefter leder Terje Rootwelt.
– Hvorfor er det ikke en mulighet i dag?
– Dette ble vurdert i forarbeidet til ordningen. Det er flere årsaker til at det på det tidspunktet ikke var ønskelig å gå videre med et pristak for kombinasjoner med andre patenterte legemidler.
Én årsak er ifølge Rootwelt at beslutningstakerne har såpass god oversikt fordi det er innført mange metoder med monoterapi eller kombinasjoner med kjemoterapi.
– Derfor har vi kommet frem til et pristak som kan ligge til grunn for en innføring. For PD(L)-1 i mer kostbare kombinasjoner er det hittil ikke innført i tilstrekkelig mange saker til at man har den samme erfaringen. Derfor vurderes slike metoder med den normale prosessen med metodevurdering.
– Vil dere eventuelt vurdere det som en mulighet i fremtiden?
– Det er foreløpig ingen planer for det.