ESMO 2024: Praksisendrende kreftdata og et comeback for norsk kreftmedisin
Fra fase 3-studier som tester etablerte legemidler på nye krefttyper til banebrytende funn fra innovative medisiner under utvikling. ESMO 2024 i Barcelona lover en rekke banebrytende presentasjoner som kan endre praksis og gi håp til mange kreftpasienter.
ESMO, BARCELONA (HealthTalk): Årets europeiske kreftkongress, ESMO, starter i dag og byr på nye, spennende data innen blant annet bryst-, livmorhals- og analkreft. Deltakerne kan også se frem til presentasjoner om nye terapier og langtids overlevelsesresultater fra immunterapistudier som kan endre fremtidens behandlingspraksis.
ESMO-kongressen er en av verdens største samlinger av onkologer, forskere og representanter fra legemiddelindustrien, og arrangeres fra 13. til 17. september i Barcelona. Over 33 000 deltakere vil være til stede og kan se frem til å få med seg mer enn 5 000 forskningssammendrag og over 600 muntlige presentasjoner. Blant deltakerne vil det være mange nordmenn, både fysisk til stede i Barcelona og virtuelt via en online plattform.
HealthTalk er også tilstede og rapporterer på podcast, video og artikler. Det blir også flere intervjuer med norske leger og ledende internasjonale opinionsledere på konferansen som fortløpende legges ut her på HealthTalk.no, på vår podcastkanal og på våre sosiale mediekanaler.
For å sikre at du alltid er oppdatert, så anbefaler vi at du abonnerer gratis på vårt nyhetsbrev her og at du følger oss på Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok og X (Twitter).
Her er noen av høydepunktene du kan forvente fra årets kongress:
Trippel-negativ brystkreft
Ett av de to presidentielle symposiene vil fokusere på praksisendrende studier, med vekt på nye og langsiktige resultater fra immunterapi i krevende krefttyper, som kan gi håp for pasienter med vanskelige behandlingsutsikter.
Et av de to presidentielle symposiene som vil fokusere på praksisendrende studier, med vekt på resultater fra immunterapi i kreftformer som er vanskelig å behandle.
Blant de mest imøtesette presentasjonene er data fra KEYNOTE-522-studien, som vurderer effekten av Keytruda (pembrolizumab) i kombinasjon med kjemoterapi hos pasienter med trippel-negativ brystkreft. Endelige resultater for totaloverlevelse (OS) vil bli presentert etter at studien tidligere har vist forbedringer i patologisk komplett respons (pCR) og hendelsesfri overlevelse (EFS).
Denne behandlingen ble godkjent av Beslutningsforum i august i fjor.
Får vi et «comeback» for norsk legemiddel?
Det har vært stille rundt det norskutviklede radiofarmasøytiske medikamentet Xofigo (Radium-223) de siste årene. Medikamentet, som opprinnelig ble utviklet av Algeta og senere kjøpt opp av Bayer for 2,1 milliarder euro, brukes til behandling av prostatakreft, men har hatt begrenset klinisk anvendelse.
På ESMO 2024 presenteres de første dataene fra PEACE-3-studien som undersøker Xofigo i kombinasjon med Xtandi (enzalutamide) hos menn med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC).
– Legemidlet er noe brukt i norske sykehus, der rundt 10 prosent av norske prostatakreft-pasienter i dag får dette medikamentet. Det har så langt det som best kan beskrives som nisjeindikasjon, forteller uroonkolog Daniel Heinrich.
Han tror positive resultater potensielt kan utvide bruksområdet til Xofigo. HealthTalk kommer tilbake med resultatene etter presentasjonen på lørdag 14. september.
Livmorhalskreft
Et annet «presidential symposium» vil inkludere data fra KEYNOTE-A18-studien, som evaluerer Keytruda kombinert med kjemoradioterapi hos pasienter med høyrisiko lokalt avansert livmorhalskreft. Norske pasienter har deltatt i studien, og det er ventet at dataene vil gi ny innsikt i behandlingen av denne pasientgruppen.
Ved den første interimanalysen viste Keytruda i kombinasjon med samtidig kjemoradioterapi (CCRT) en statistisk signifikant og klinisk meningsfull forbedring i progresjonsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med placebo. På ESMO kommer det resultater for totaloverlevelse (OS) fra den andre interimanalyse. Beslutningsforum har foreløpig ikke vurdert å innføre denne behandlingen, men det forventes at en beslutning vil bli tatt i løpet av høsten.
Målrettet behandling etter brystkreftoperasjon
På ESMO kommer det også 4-årsdata fra Natalee-studien, som undersøker effekten av Novartis sin CDK 4/6-hemmer Kisqali (ribociclib) i adjuvant behandling av kvinner med tidlig brystkreft. Resultatene kan ha stor betydning for fremtidige behandlingsvalg, spesielt ettersom rivalen Verzenios (abemaciclib) fra Eli Lilly allerede har markedsføringstillatelse i Europa basert på MonarchE-studien.
På San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) i desember i fjor presenterte Novartis data fra Natalee-studien som viste at Kisqali etter operasjon reduserer risikoen for tilbakefall hos kvinner diagnostisert med den vanligste typen brystkreft i tidlig stadium. Kvinnene i studien, som hadde hormonreseptor-positiv, HER2-negativ brystkreft, ble behandlet i tre år med Kisqali i kombinasjon med adjuvant aromatasehemmer. På ESMO 2024 vil 4-årsdata fra studien bli presentert. Foreløpig er denne behandlingen ikke godkjent i Europa og heller ikke vurdert av Beslutningsforum.
Rivalen Verzenios (abemaciclib) fra Eli Lilly har som nevnt allerede fått markedsføringstillatelse i både USA og Europa for adjuvant behandling av HR+/HER2- brystkreft i tidlig fase hos kvinner med høy risiko for tilbakefall etter operasjon. Imidlertid har Beslutningsforum foreløpig sagt nei til å tilby Verzenios til norske pasienter, men det er ventet at en ny vurdering vil bli gjort i løpet av høsten.
Enhertu hos pasienter med hjernemetastaser fra brystkreft
Andre interessante presentasjoner inkluderer data fra POD1UM-303/InterAACT 2-studien som undersøker etifanlimab-dlw i kombinasjon med kjemoterapi hos pasienter med lokalt tilbakevendende eller metastatisk plateepitelkarsinom i analkanalen, samt nye resultater fra DESTINY-Breast12-studien, som undersøker Enhertu (trastuzumab deruxtecan) hos pasienter med hjernemetastaser fra brystkreft.
Til tross for fremskritt innen diagnostisering og behandling, utvikler 10 til 15 % av kvinner med metastatisk brystkreft hjernemetastaser. Blant kvinner med HER2-positiv brystkreft er andelen enda høyere, med opptil 50 % som opplever spredning til hjernen. Den målrettede cellegiften Enhertu har vist sterke og langvarige responser hos pasienter med HER2-positiv metastatisk brystkreft i flere studier, inkludert DESTINY-Breast01, -02 og -03. Det er imidlertid behov for mer kunnskap om hvordan Enhertu kan hjelpe pasienter med hjernemetastaser. DESTINY-Breast12-studien er spesifikt utformet for å undersøke effektiviteten av Enhertu hos pasienter med metastatisk brystkreft som har spredt seg til hjernen. Hovedfokus for studien er å måle objektiv responsrate (ORR) og progresjonsfri overlevelse (PFS).
Studien har inkludert rundt 500 pasienter fra cirka 19 land, deriblant Norge der professor og overlege Olav Engebråten har ledet studien.
Fokus på unge med kreft
En annen sentral presentasjon vil belyse den økende kreftforekomsten blant unge. Dr. Shuji Ogino fra Harvard T.H. Chan School of Public Health vil diskutere om tidlig kreftutvikling skyldes genetiske eller livsstilsfaktorer, og hvordan miljøeksponeringer i tidlig voksen alder kan påvirke kreftutvikling.
Norske bidrag
To norske studier vil også være i fokus. Kombinasjonen av immunterapi og kjemoterapi representerer en ny førstelinjebehandling for metastatisk kolorektal kreft med en spesifikk molekylær profil (MSS/pMMR). Benjamin Geisler har undersøkt om biomarkørbasert pasientutvelgelse kan forbedre effekten og kostnadseffektiviteten ved bruk av FLOX (oksaliplatinbasert kjemoterapi) i kombinasjon med immunterapien Opdivo (nivolumab) fra BMS, sammenlignet med standard FLOX-behandling alene.
Anja Schiel fra Direktoratet for medisinske produkter vil holde en presentasjon om bruk av metodevurderinger i Norge og internasjonalt.