En ny studie viser at en eldre GLP-1-medisin som ble utviklet for å behandle fedme og diabetes kan bidra til å beskytte hjernen til personer med tidlig Alzheimers sykdom

Gammel slankemedisin bremser Alzheimers i liten studie

En ny studie viser at en eldre GLP-1-medisin som ble utviklet for å behandle fedme og diabetes kan bidra til å beskytte hjernen til personer med tidlig Alzheimers sykdom

Publisert

Fase 2- studien testet Novo Nordisk eldre GLP-1-medisin Saxenda (liraglutid), forløperen til Ozempic og Wegovy, på pasienter med tidlig Alzheimers sykdom over en periode på ett år. 204 pasienter deltok i studien der halvparten fikk Saxenda, mens den andre halvparten fikk placebo.

Studien som ble utført av forskere ved Imperial College London nådde ikke det primære endepunkt - eller hovedmål - som var endring i en måling av hvor mye sukker hjernen bruker til energi. Men studien nådde sitt sekundære endepunkt som var å påvise at pasienter som fikk medisinen hadde nesten 50 prosent mindre krymping i deler av hjernen som kontrollerer hukommelse og læring enn de som fikk placebo. De som fikk Saxenda hadde også 18 prosent langsommere nedgang i kognitiv funksjon enn placebogruppen målt etter ADAS EXEC z score - en sammensatt poengsum basert på 18 forskjellige tester av hukommelse, forståelse, språk og en type kognisjon som innebærer evnen til å danne mentale forestillinger om romlige forhold og relasjoner. I tillegg fant forskerne fant at langsommere krymping i hjernevolum var forbundet med en langsommere nedgang i kognitiv funksjon.

Mange helsefordeler

De svært populære GLP-1-medisinene har vist seg å gi en rekke helsefordeler, inkludert redusert risiko for hjerte- og nyresyldommer. De nye resultatene som ble presentert tirsdag på den årlige internasjonale konferansen til Alzheimersforeningen, antyder at disse terapiene også kan være nyttige i behandlingen av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers.

Forskere antar at GLP-1-medikamenter virker i hjernen ved å redusere betennelse og beskytte nevroner mot celledød. Medikamentene kan også motvirke insulinresistens i hjernen, noe som i økende grad studeres som en egenskap ved Alzheimers. Disse teoriene er hovedsakelig basert på prekliniske studier, og forskerne må fortsatt bevise dem i kliniske studier på mennesker.

– Vi tror at GLP-1-klassen har flere funksjoner, og på grunn av disse mange funksjonene, er det sannsynlig at den vil ha en gunstig effekt ved Alzheimers, sier Paul Edison som er hovedutprøver av studien og professor i nevrovitenskap ved Imperial College London.

Edison er også involvert i fase 3-studier i regi av Novo Nordisk, som undersøker den orale versjonen av semaglutid, virkestoffet i Ozempic og Wegovy, hos pasienter med tidlig Alzheimers. Semaglutid er mer effektivt enn liraglutid når det gjelder vekttap, men det gjenstår å se om dette kan overføres til Alzheimersbehandling. Studiene begynte i 2021 og resultatene forventes i 2025.

Rebecca Edelmeyer som er forskningsdirektør for den britiske Alzheimersforeningen, forteller til Reuters at resultatene som ble publisert på tirsdag var "virkelig enestående". – Dette er første gang vi ser denne typen resultat i en klinisk studie, sier hun. 

Powered by Labrador CMS