RFK Jr. vil «rense opp» i FDA og gjør seg klar til konflikt med Big Pharma
Utnevnelsen av Robert F. Kennedy Jr. som helseminister kan få omfattende konsekvenser for legemiddelutvikling, folkehelsepolitikk og medisinsk forskning. Hva betyr dette for helsepolitikken fremover? HealthTalk diskuterer saken i vår podcast.
Ledere i bioteknologi- og legemiddelindustrien, samt forskningsmiljøer, reagerte med overraskelse og uro da nyheten ble kjent torsdag at Donald Trump har valgt Robert F. Kennedy Jr. til å lede det amerikanske Helse- og omsorgsdepartementet, ifølge bransjetidsskriftet STAT.
Kennedy, en miljøaktivist som også er kjent for å spre vaksineskepsis, vil få ansvaret for nasjonale helsemyndigheter dersom han blir godkjent av Senatet som USAs helse- og sosialminister. Dette innebærer blant annet tilsyn med offentlige helseprogrammer som dekker over 140 millioner amerikanere, inkludert lavinntektsfamilier, eldre over 65 år og personer med funksjonsnedsettelser. I tillegg vil han få ansvar for medisinsk forskning og andre sentrale områder innen folkehelse.
Kennedy får kontroll over et departement med 80 000 ansatte. De statlige organene som er underlagt departementet avgjør blant annet om Medicare og Medicaid skal betale for legemidler og sykehusbehandlinger; om amerikanere skal beskyttes mot smittsomme sykdommer, og gjennomfører milliardinvesteringer i medisinsk forskning på sykdommer som kreft og Alzheimers.
Kritisk til FDA
Kennedy har vært spesielt kritisk til FDA, et byrå som fører tilsyn med medisiner, mat og tobakksprodukter verdt nesten tre billioner dollar, altså 3000 milliarder dollar. I intervjuer og på sosiale medier har han anklaget byråets ansatte for å handle i interesse av store legemiddel- og matvarekonserner, fremfor å beskytte offentligheten.
På plattformen X (tidligere Twitter) skrev Kennedy i slutten av oktober: "FDA sitt angrep på folkehelsen er i ferd med å ta slutt. Hvis du jobber i FDA og er en del av dette korrupte systemet, har jeg to meldinger til deg: 1. Bevar dokumentene dine, og 2. Pakk sakene dine."
I en uttalelse på Truth Social, hans egen sosiale medieplattform, sa Donald Trump at Kennedy ville gjenopprette nasjonens helsebyråer «til tradisjonene for gullstandard i vitenskapelig forskning, og fyrtårn for åpenhet, for å avslutte epidemien av kroniske sykdommer, og for å gjøre Amerika stort og sunt igjen!»
Markedet reagerer
Nyheten om Kennedys utnevnelse førte til at aksjene til vaksineprodusenter som Pfizer og Moderna falt, og kursene var ned med så mye som 2 % i etterhandel, ifølge Reuters.
Eli Lilly, som er sterkt avhengig av medisiner for behandling av fedme, opplevde også en betydelig nedgang. Selskapets aksjer falt med 3 %, tilsvarende en nedgang på 25,60 dollar. Dette var den største nedgangen blant de store helseaksjene torsdag. Kennedy og andre som er tilknyttet bevegelsen "Make America Healthy Again" har uttrykt kritikk mot slike legemidler.