Nye data skuffer: Ultimovacs-vaksine øker ikke overlevelsen

Tilleggsbehandling med UV1-vaksine gir ingen effekt på overlevelse for pasienter med brysthinnekreft, viser nye data fra NIPU-studien. – Selvsagt skuffende, sier OUS-overlege Vilde Drageset Haakensen, som presenterte dataene på ESMO.

Publisert Sist oppdatert

ESMO, BARCELONA (HealthTalk): – Dessverre ser vi at det ikke er en signifikant forskjell i overlevelse. Dette er selvsagt skuffende, sier forsker og overlege Vilde Drageset Haakensen. HealthTalk møter Haakensen etter at hun har presentert studien på ESMO - Europas største kreftkongress - i Barcelona. 

Hun peker imidlertid på ett positivt tegn i en undergruppe av pasienter med såkalt epitelioid histologi

– Selv om heller ikke denne gruppen har en statistisk signifikant overlevelsesfordel, ser vi positive tendenser i progresjonsfri overlevelse, som måler hvor lenge en person lever uten at sykdommen forverres, sier hun. 

Epitelioid subtypen utgjør omtrent 70 prosent av alle pasienter med brysthinnekreft, også kalt mesoteliom.

NIPU-studien undersøker effekten av å legge til Ultimovacs sin universalvaksine UV1 til immunterapi hos mesoteliompasienter som har sykdomsprogresjon etter førstelinjebehandling med platinabasert kjemoterapi. 

Vil ikke stoppe studien

– Vi så på ESMO i fjor i Madrid at det ikke var signifikante forskjeller i progresjonsfri overlevelse, og nå ser vi heller ikke forskjeller i totaloverlevelse. Betyr det at studien stopper her? 

– Nei, vi fortsetter. Det er mye spennende vi kan undersøke videre. For det første ser vi som nevnt en tendens til effekt i epitelioid-undergruppe, og vi har allerede presentert noen analyser hvor vi har stimulert T-cellene for å undersøke om de utvikler en respons på vaksinen. Dessverre fikk vi bare analysert dette på åtte av pasientene som fikk vaksinen, men av disse utviklet tre en tydelig vaksinrespons, noe som er veldig interessant. 

SKUFFET: Tilleggsbehandling med UV1-vaksine gir ingen effekt på overlevelse for pasienter med brysthinnekreft, viser nye data fra NIPU-studien. – Selvsagt skuffende, sier OUS-overlege Vilde Drageset Haakensen.

Nå vil Haakensen og kollegene undersøke hvilke pasienter som reagerer positivt på vaksinen, og hvordan dette kan overføres til klinisk praksis. 

– Vi vil derfor gjennomføre flere analyser for å studere immunresponsen og forsøke å forstå hva som fremmer eller hemmer responsen på vaksinen, sier Haakensen. 

Stor oppmerksomhet på fjorårets ESMO

NIPU-studien er forskerinitiert og er ledet av OUS-overlege og UiO-professor Åslaug Helland. De første overlevelsesdataene, presentert på ESMO i 2023, viste at studien ikke nådde sitt hovedmål om forbedret progresjonsfri overlevelse (PFS) vurdert ved blindet, uavhengig sentral vurdering (BICR). 

Den gangen uttrykte Helland et forsiktig håp om at overlevelsedataene kunne bli positive:

– Dataene viser en positiv tendens til forbedring i totaloverlevelse i UV1-gruppen, sammenlignet med kontrollgruppen, men det er fortsatt tidlig, og dataene må modnes før vi kan konkludere, sa hun. 

Dette håpet ble imidlertid slukket med årets presentasjon på ESMO, som viste at det ikke var noen signifikant forbedring i totaloverlevelse (OS) for pasientene som mottok UV1-vaksinen i tillegg til immunterapi, sammenlignet med de som kun fikk immunterapi. 

Her kan du lese detaljene fra studieresultatet. 

Studiedesign

I studien ble 118 pasienter randomisert til to grupper: den ene gruppen fikk ipilimumab og nivolumab alene (Arm B), mens den andre gruppen fikk samme behandling i kombinasjon med UV1 telomerasevaksine (Arm A). Pasientene ble fulgt opp i en medianperiode på 24,9 måneder. Ved slutten av oppfølgingen hadde 73 prosent av pasientene gått bort. .

Resultatene viste ingen signifikant forskjell i total overlevelse mellom de to behandlingsgruppene. For alle pasienter var hazard ratio (HR) for toltaloverlevelsen 0,8. Med et 80 % konfidensintervall (CI) på 0,61–1,08, betyr det at tillegget av UV1-vaksinen ikke førte til en statistisk signifikant forbedring i overlevelse.

Subgruppeanalyse gir håp

Den samlede analysen viste heller ikke viste signifikante forskjeller i progresjonsfri overlevelse. Det var imidlertid en positiv trend i progresjonsfri overlevelse (PFS) blant pasienter med epitelioid histologi. Denne subgruppen viste en median PFS på 5,5 måneder i UV1-armen sammenlignet med 2,9 måneder i kontrollarmen (HR 0,64).

Immunrespons og videre forskning

Hos enkelte pasienter som mottok UV1-vaksinen ble det påvist en spesifikk immunrespons mot UV1, men denne responsen var begrenset til et fåtall pasienter. Blant de åtte evaluerte, utviklet fire av pasientene som mottok UV1 en spesifikk immunrespons, mens ingen pasienter i kontrollgruppen viste en tilsvarende respons.

Powered by Labrador CMS