Podcast:

«Nykode-ledelsen har gjort flere strategiske feilvurderinger»

Hans og Lars diskuterer de siste Nykode-nyhetene, og peker på strategiske feilvurderinger. – Nå har selskapet langt på vei mistet kontrollen over sin egen skjebne, og er helt avhengig av eksisterende eller potensielt nye partnerskap, sier redaktøren i denne podcasten.

Publisert Sist oppdatert

Andre temaer som også tas opp i podcasten:

  • En immunterapikombinasjon for spiserørskreft fikk tommelen ned i Beslutningsforum. Det kom overraskende på produsenten. Men burde avslaget egentlig kommet som noen overraskelse?

  • EU har godkjent en Blærekreft-medisin som dobler overlevelsen - men det kan ta over ett år før den blir godkjent i Norge

  • Haukeland skal få lov til å behandle pasienter med avansert CAR-T celleterapi. Da trenger ikke lenger Vestlendingene å reise til Oslo for behandling 

  • Og vi skal til ESMO - Europas største kreftkongress. Vi slår følge med et rekordstort kobbel av norske leger og forskere. Hør om hvilke studier som er de mest aktuelle å følge.

Men Hans og Lars starter med de siste Nykode-nyhetene om at 1 av 5 i selskapet må gå. 

Hans peker spesielt på at C-04-studien i avansert livmorhalskreft, som kunne ha muliggjort en lansering av kreftvaksinen VB10.16 i USA før selskapets midler ble oppbrukt, nå er historie.

Kan det være for sent?

Selskapet opplyser at deres plan B er å starte en ny studie i tidlig livmorhalskreft, kalt C-05, hvor MSDs immunterapi Keytruda skal kombineres med Nykodes kreftvaksine VB10.16. Imidlertid vil resultatene fra denne studien først være klare mot neste tiår, lenge etter at selskapets midler er forventet å være oppbrukt. Nykode anslår selv å ha finansiering frem til første halvår 2026.

HealthTalk-redaktøren mener Nykode ser ut til å ha mistet kontrollen over sin egen skjebne. 

– Initiativet virker dessverre å være tapt i og med skrinleggingen av C-04-studien. For å overleve må Nykode nå lykkes med sine eksisterende partnerskap med Genentech og Regeneron, samt utforske nye potensielle partnerskap. Blant de mulige nye partnerne fremstår MSD som den mest sannsynlige kandidaten, mener han. 

Brutal industri

Det illustrerer brutaliteten i bioteklindustrien. Når man gjør en strategisk feil, er det ikke lett å rette opp og dét kan få dramatiske konsekvenser for selskapet. 

– På tre år har Nykodes markedsverdi falt dramatisk fra 17 milliarder kroner til litt over 2 milliarder, et fall på rundt 90 prosent. Med nyheten om skrinleggingen av C-04 studien falt kursen med 50 prosent over natten. Dette har fått flere til å stille spørsmål ved selskapets strategi og ledelse. 

Biotekindustrien er generelt i hardt vær, men når et selskap faller så ekstremt, er det et tegn på at at markedet har fått redusert tillit, både til selskapet og kanskje også til ledelsen. 

– Hvordan styret vil håndtere situasjonen fremover gjenstår å se, men det er tydelig at det må tas grep for å snu skuta, sier Hans Anderssen.

Han mener at Nykode-ledelsen har gjort flere strategiske feilvurderinger. 

– De burde ha innsett tidligere at den målrettede cellegiften Tivdak fra Big Pharma- kjempen Pfizer ville bli en betydelig utfordrer. Det manglet ikke på faresignaler. Tivdak fikk akselerert godkjenning av amerikanske FDA allerede 20. september 2021, en type godkjenning som ofte gis når det er et udekket medisinsk behov, slik at pasienter kan få tidligere tilgang til lovende nye behandlinger. I april 2024 fikk Tivdak så full godkjenning, og fra dét tidspunktet stoppet all rekruttering av pasienter til Nykodes C-04 studie opp ettersom legene, kanskje ikke uventet, mente at den behandlingen var et bedre valg enn den eksperimentelle behandlingen med atezolizumab og Nykodes immunterapi. 

Var man for sent ute?

Det andre man kan klandre ledelsen for, er at den randomiserte C-04-studien ble startet altfor sent – faktisk fire år for senere enn det som var mulig. Med det vi i dag vet, burde C-04-studien ha vært den første studien de igangsatte.

 I stedet kjørte Nykode seg inn i en blindvei med den enarmede C-02-studien, hvor den første pasienten startet behandlingen 2. juli 2020, Dataene fra C-02-studien ble entusiastisk ble kommunisert i 2023 da administrerende direktør Michael Engsig beskrev resultatene slik i en pressemelding

«Vi blir svært oppmuntret av de enestående dataene som indikerer en dobling i overlevelse for PD-L1+-pasienter med avansert livmorkreft, sammenlignet med behandlingsalternativer». 

Problemet var bare at C-02-studien var enarmet der VB10.16 ble testet sammen med immunterapien atezolizumab på pasienter med avansert livmorhalskreft, uten en kontrollgruppe. Dette begrenset studiens mulighet til å gi et tilstrekkelig grunnlag for å få markedsføringstillatelse. Hadde selskapet i stedet kjørt en randomisert studie som C-04 fra starten av, ville de trolig hatt VB10.16 på markedet i dag - forutsatt signifikante resultater. 

De viktigste kortene Nykodesitter igjen med er internasjonale avtaler med Genentech og Regeneron. Til tross for at disse avtalene ble inngått for rundt fire år siden, har det ikke kommet noen vesentlige nyheter, noe som markedet venter spent på. 

– Fremtiden til Nykode kan nå se ut til å stå og falle på disse avtalene, sier Hans Anderssen.

Se hele videopodcasten øverst i saken, eller lytt til podcasten der du hører på podcast. 

Powered by Labrador CMS