UEG Week 2024

– Resultatene fra Colonize-studien viser at behandlingen er like effektiv som antibiotika, sier doktorgradsstipendiat Frederik Emil Juul fra Klinisk Effektforskning ved Oslo universitetssykehus

Norsk studie: Overføring av avføring er like bra som antibiotika mot alvorlig bakterieinfeksjon

UEG WEEK, WIEN (HealthTalk): Fekal transplantasjon – overføring av tarmflora fra en frisk donor – kan være like effektivt som antibiotikabehandling for å bekjempe en potensielt dødelig infeksjon – En studie vi har ventet på i flere år, sier professor Christian Lodberg Hvas.

Publisert

Colonize-studien undersøkte om fekal mikrobiota-transplantasjon kan være et bedre alternativ enn standard antibiotikabehandling ved primærinfeksjon med Clostridioides difficile-infeksjonen (CDI). 

Målet var å redusere både sykdomsvarigheten og risikoen for tilbakefall. Studien ble utført ved 12 norske sykehus, og det var doktorgradsstipendiat Frederik Emil Juul fra Klinisk Effektforskning ved Oslo universitetssykehus som presenterte resultatene på UEG Week, Europas største kongress for gastroenterologi. 

At studien ble presentert som en «late breaker» understreker dens nyhetsverdi og betydning innen gastroenterologisk forskning.

– Globalt helseproblem

– Antibiotikaassosiert kolitt forårsaket av CDI er et økende globalt helseproblem. Vanlig behandling innebærer antibiotika som vancomycin eller fidaxomicin, men fekal mikrobiota-transplantasjon er i dag kun anbefalt for tilbakevendende CDI. Vi ønsket å undersøke om FMT kunne gi like god, eller bedre, effekt ved førstegangsinfeksjoner. Resultatene viser at behandlingen er like effektiv som antibiotika, sier Juul.

Avføring fra friske personer – avføringsdonorer – blir tynnet ut og deretter gitt til personer med forstyrrelser i tarmfloraen, der diaré er det mest vanlige symptomet. Målet er å etablere tarmfloraen fra avføringsdonoren hos mottageren og dermed behandle forstyrrelsen.

Studien inkluderte voksne pasienter med akutt CDI som hadde tre eller flere tilfeller av løs avføring daglig, samt positiv test for C. difficile-toksin, men uten tidligere infeksjon. Pasientene ble tilfeldig fordelt til enten én fekal mikrobiota-transplantasjon gitt rektalt, eller en ti dagers kur med vancomycin. FMT ble fremstilt ved hjelp av avføring fra friske donorer i alderen 16–30 år ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) Harstad, uten forberedende tiltak før behandlingen.

Forhindret tilbakefall

Hovedmålet var å måle hvor mange pasienter som oppnådde klinisk bedring etter 14 dager uten tilbakefall innen 60 dager. Resultatene viste at 67 prosent av pasientene som mottok FMT, hadde bedring uten tilbakefall etter 14 dager, sammenlignet med 63 prosent i vancomycin-gruppen. Etter 60 dager var det ingen tilbakefall hos 78 prosent av FMT-pasientene, mot 63 prosent blant de som fikk vancomycin. Det var ingen signifikante forskjeller i bivirkninger mellom de to gruppene, ifølge Juul.

Disse sykehusene var med i studien

  • Vestre Viken HF, Bærum Hospital
  • Haukeland universitetssykehus
  • Nordlandssykehuset
  • Sykehuset Østfold Kalnes
  • UNN Harstad
  • Sørlandet Hospital HF
  • Sykehuset Levanger
  • Sykehuset Innlandet HF
  • Akershus University Hospital
  • Diakonhjemmet Hospital
  • Lovisenberg sykehus
  • Oslo Universitetssykehus

Han ønsker ikke å kommentere resultatene ytterligere før studien er publisert i et fagfellevurdert tidsskrift, men bekrefter at det vil skje om kort tid.

– Svar på viktige spørsmål

Professor Christian Lodberg Hvas, en av Europas ledende eksperter på behandling av CDI med fekal transplantasjon, har fulgt studien med stor interesse.

– Dette er en etterlengtet studie som har vært utfordrende å gjennomføre. Over 1.200 pasienter måtte screenes for å få nok deltakere, noe som viser hvor krevende studien har vært. Men den gir svar på viktige spørsmål, sier Hvas til HealthTalk.

Professor og overlege Christian Lodberg Hvas, understreker viktigheten av tidlig diagnose og behandling av Clostridium difficile-infeksjon (CDI), spesielt blant eldre pasienter hvor dødeligheten kan være opp mot 50 prosent.

– Det er et spennende funn at FMT er like effektivt som vancomycin, men vi må huske på at internasjonale studier har vist høyere effekt av vancomycin, opp mot 80-90 prosent. Likevel er det interessant at FMT uten antibiotika ser ut til å fungere like godt som vancomycin uten FMT, sier Hvas.

Kan FMT bli førstelinjebehandling?

På spørsmål om FMT kan bli førstelinjebehandling for CDI, er Hvas forsiktig i sine vurderinger.

Colonize-studien

Colonize er en forskningsstudie ved sykehus i hele Norge. Målet er å teste om pasienter med førstegangsinfeksjon med bakterien C. difficile kan behandles med tarmflorabehandling fra utvalgte avføringsdonorer. I dag behandles sykdommen med antibiotika.

Forskningsstudien ledes av forskningsgruppen Klinisk effektforskning, som er tilknyttet Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Forskningsstudien starter sommeren 2019. Colonize er et akronym for COmparative effectiveness of intestinaL microbiOta versus vaNcomycin for primary c. difficile Infection – randomiZEd trials.

– Det er for tidlig å si om FMT kan erstatte vancomycin som førstelinjebehandling. Selv om forskjellen i effektivitet mellom behandlingsformene ikke er stor, må vi også ta hensyn til utfordringene med å samle inn donormateriale. Antibiotikabehandling er både enklere og rimeligere, påpeker han.

Ubalanse i tarmfloraen

Clostridioides difficile-infeksjon kan oppstå som følge av ubalanse i tarmfloraen etter antibiotikabehandling for andre infeksjoner. CDI kan variere fra mild diaré til alvorlig betennelse i tykktarmen, og rammer ofte sykehuspasienter. Ifølge Juul er CDI blitt stadig vanligere siden årtusenskiftet, og den er nå den ledende årsaken til dødsfall på grunn av diaré i høyinntektsland.

Standard behandling er antibiotika, men én av fire pasienter opplever tilbakefall eller vedvarende symptomer. FMT har vist seg å være mer effektivt enn antibiotika ved tilbakevendende CDI, men blir først vurdert etter flere tilbakefall og antibiotikakurer. – Prinsippet med FMT er enkelt: Avføring fra friske donorer bearbeides og gis til pasienter med forstyrrelser i tarmfloraen for å gjenopprette en sunn tarmbalanse og dermed behandle infeksjonen, forklarer Hvas.

Powered by Labrador CMS