PRISREDUKSJON: Fra venstre: Pål Rydstrøm og Eirik Sverrisson i Sykehusinnkjøp er strålende fornøyd med det første anbudet på ustekinumab-legemidler.

Legemiddel gikk av patent - vant likevel anbudskonkurranse

I juli gikk patentet for Stelara (ustekinumab) fra Johnson & Johnson ut. Likevel vant originalprodusenten anbudskonkurransen mot flere produsenter av kopimedisin. – Prisen blir nå kraftig redusert, sier Sykehusinnkjøp.

Publisert Sist oppdatert

Rettelse fredag 8. november: Sykehusinnkjøp har informert HealthTalk. om at de i sin opprinnelige nyhetssak på egne nettsider skrev at 7000 Chrons-pasienter bruker medisinen Stelara årlig. Det er feil. Det riktige er over 2000 pasienter. Feilen er nå rettet. 

Stelara (ustekinumab) tilhører klassen biologiske legemidler og brukes mot hudsykdommer, revmatisme og mage-tarmsykdommer. Markedet for legemidlet er stort og i 2023, det siste året før patentutløpet, omsatte det ifølge Farmastat for i underkant av 500 millioner kroner.

Over 2000 pasienter med Chrons sykdom behandles årlig med legemidlet, som også er godkjent som behandling av ulcerøs kolitt, plakkpsoriasis, pediatrisk plakkpsoriasis og psoriasisartritt (PsA). 

Behandling for flere pasienter

Det er i det såkalte ustekinumab-anbudet, TNF BIO 2406 b-2, at Sykehusinnkjøp nå har inngått ny kontrakt med Johnson & Johnson for Stelara - nå til en betydelig lavere pris 

Sykehusinnkjøp, som er ansvarlige for anbudsgjennomføringen, skriver på egne nettsider at de er svært fornøyde med anskaffelsen, der seks leverandører leverte tilbud.

– Disse besparelsene går rett tilbake i sykehusbudsjettene og sørger for mer og bedre behandling til pasienter i Norge. Vårt mål er alltid å gi helseforetakene rom til å prioritere behandling til flere pasienter enn før, samt innføring av nye gode legemidler, sier fagsjef Pål Rydstrøm og prosjektleder Eirik Sverrisson i Sykehusinnkjøps divisjon legemidler.

Gikk av patent

Frem til juli i år hadde legemidlet Stelara patentbeskyttelse. Dette gir produsenten et gitt antall år med monopol-salg av sitt legemiddel før generikaprodusenter kan lage og selge kopimedisiner av deres produkt. Når flere aktører konkurrerer med samme legemiddel, går prisene ned gjennom anbudskonkurranser. 

Det er uvanlig at originalprodusenten vinner det første anbudet etter et patentutløp, men Johnson & Johnsons lave pristilbud sikret dem kontrakten. De rabatterte prisene holdes konfidensielle, men Sykehusinnkjøp bekrefter en betydelig prisreduksjon når avtalen trer i kraft 1. desember. Anbudsperioden varer til 31. januar 2026.

For TNF-BIO-området som helhet viser Sykehusinnkjøps statistikk at antallet pasienter som har fått behandling, er tredoblet på ti år – fra rundt 20.000 pasienter i 2014 til over 60.000 pasienter i fjor.

Sykehusinnkjøp har vært i hardt vær når det gjelder TNF BIO-anbudet den siste tiden: Først ble det kommende anbudet avlyst grunnet feil i en oversettelse, og senere avslørte HealthTalk også rangeringsfeil i det pågående anbudet, som nå vil forlenges med tre måneder. 

Powered by Labrador CMS