Beslutningsforum 18. november:

TOMMEL OPP TIL ALLE: Beslutningsforum, her ved Terje Rootwelt og Ulrich Spreng, sa mandag 18. november ja til alle behandlingen som var oppe til vurdering.

Beslutningsforum sa ja til alle behandlingene

Mandag vedtok Beslutningsforum å innføre alle de fire behandlingene som ble diskutert på deres november-møte. Der ble det blant annet godkjent nye behandlinger for føflekkreft- og lungekreft-pasienter.

Publisert

Kun fire behandlinger/behandlingskombinasjoner var oppe til vurdering i Beslutningsforums november-møte på mandag 18. november. Dette var behandlinger for føflekkreft (melanom), ikke-småcellet lungekreft, samt to ulike behandlingskombinasjoner for akutt myelogen leukemi (AML).

Ingen av behandlingene fikk avslag, noe som betyr at norske kreftpasienter nå kan se frem til at disse avanserte behandlingsmulighetene blir tilgjengelige gjennom den offentlige helsetjenesten.

Lungekreft

    Alektinib (Alecensa) fra legemiddelselskapet Roche innføres som monoterapi til adjuvant behandling etter fullstendig tumorreseksjon hos voksne pasienter med ALK-positiv ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) med høy risiko for tilbakefall.

Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst og leder av Beslutningsforum, uttaler at innføringen av denne behandlingen imøtekommer et sterkt ønske fra fagmiljøet:

– Markedsføringstillatelsen kom i sommer, og nå blir den tilgjengelig, sier Rootwelt.

Anders Roos som er  patient journey partner i Roche Norge uttrykker også glede over vedtaket:

– Vi er glade for at denne behandlingen nå blir tilgjengelig for norske pasienter. Dette er en pasientgruppe som historisk sett har hatt høy risiko for tilbakefall etter kirurgi. Han mener vedtaket representerer et betydelig fremskritt for norske kreftpasienter som har ventet på tilgang til denne behandlingen gjennom det offentlige helsevesenet.

Føflekkreft 

Kombinasjonsbehandlingen Opdualag, som består av immunterapien Opdivo (nivolumab) og relatlimab, et LAG-3-blokkerende antistoff, er nå innført som førstelinjebehandling for avansert melanom (ikke-resektabel eller metastatisk) hos pasienter fra 12 år og oppover. Denne behandlingen er spesielt rettet mot pasienter med PD-L1-ekspresjon i tumorceller under 1 prosent.

Innføringen markerer et viktig skritt for pasienter med denne alvorlige kreftformen, og kombinasjonsbehandlingen representerer en ny strategi innen immunterapi ved å målrette både PD-1- og LAG-3-signalveiene for å styrke immunresponsen mot kreftcellene.

Beslutningsforum påpeker at vilkår for innføringen er at behandlingen kun skal benyttes til pasienter som vurderes uegnet for behandling med nivolumab (Opdivo) i kombinasjon med ipilimumab (Yervoy), og at behandlingen maksimalt gis i to år.

I tillegg sa Beslutningsforum ja til to behandlinger mot den alvorlige blodkreftsykdommen akutt myelogen leukemi (AML):

  • Decitabin og cedazuridin (Inaqovi) er nå godkjent som monoterapi for behandling av voksne pasienter med nylig diagnostisert akutt myeloid leukemi (AML) som ikke er egnet for standard induksjonskjemoterapi. Denne behandlingen gir en ny mulighet for pasienter som har begrensede behandlingsalternativer på grunn av alder eller andre medisinske faktorer som gjør dem uegnet for intensiv kjemoterapi. Inaqovi kombinerer decitabin, et epigenetisk legemiddel som påvirker kreftcellers vekst, med cedazuridin, som forbedrer biotilgjengeligheten av decitabin ved oral administrasjon. Dette gir pasienter en mer praktisk behandlingsform sammenlignet med intravenøs behandling. Innføringen markerer et fremskritt i behandlingstilbudet for en utfordrende pasientgruppe.
  • Gilteritinib (Xospata) videreføres nå som monoterapi for behandling av voksne med residiverende eller refraktær akutt myelogen leukemi (AML) med FLT3-mutasjon. Preparatet fikk en betinget godkjenning i april 2021, avhengig av at leverandøren leverte ytterligere dokumentasjon som avtalt.

    Denne dokumentasjonen er nå levert, og en oppdatert vurdering fra Beslutningsforums metodevurderingsorgan (DMP) bekrefter at behandlingen kan videreføres i det offentlige helsetilbudet.

    Gilteritinib er en målrettet terapi som spesifikt hemmer FLT3-tyrosinkinase, en mutasjon som ofte forekommer ved AML og er assosiert med dårlig prognose. Med denne godkjenningen fortsetter pasienter med denne mutasjonen å ha tilgang til en behandling som kan forlenge overlevelse og forbedre behandlingsresultater.

Powered by Labrador CMS