10 år med kliniske studier på benmargskreft: Dette vil Fredrik Schjesvold få til de neste ti årene

I år er det ti år siden Oslo Myelomatosesenter, Norges ledende senter for kliniske pasientstudier, ble grunnlagt. Til tross for suksessen har leder Fredrik Schjesvold allerede klare planer for hva han vil få til de neste ti årene.

Publisert

SCANDIC HOLMENKOLLEN PARK (HealthTalk): Torsdag i forrige uke var en merkedag for Oslo Myelomatosesenter, som er en del av Oslo universitetssykehus (OUS). Da markerte senteret sin tiårsdag med en storslagen feiring på Scandic Holmenkollen Park i Oslo.

Etter et kort seminar med innlegg fra Schjesvold selv og flere prominente gjester, var det duket for middag og mingling. Men før festlighetene tok av fikk HealthTalk et intervju Schjesvold om forskningssenterets reise så langt – og hva han ser for seg de neste ti årene. 

Trekker frem pasientene

Schjesvold er tydelig på hva som er senterets største prestasjon det siste tiåret.

– Det viktigste er at vi har behandlet 908 pasienter i studier. Veldig mange av dem har fått en mye bedre behandling enn de ville fått i rutinepraksis. Selvfølgelig har ikke alle hatt like stor nytte av behandlingen: Noen har fått kontrollbehandlinger, andre har fått behandlinger som ikke virket – men alle har fått tett oppfølging. Det er en sentral del av kliniske studier, sier Schjesvold. 

Det viktigste er at mange norske pasienter, har fått bedre behandling enn de ellers ville fått, påpeker senterlederen.

– Og det har vi gjort uten at det har kostet staten en krone! Alt er finansiert av de kliniske studiene. Våre kliniske studier har ikke bare dekket kostnadene, men også spart den norske staten for en halv milliard kroner. Det er hovedgevinsten, slik jeg ser det, sier Schjesvold. 

To tydelige mål for fremtiden

– Hva håper du at Oslo Myelomatosesenter skal få til i løpet av de neste ti årene?

– Det er to ting jeg vil fokusere på fremover: For det første ønsker vi å øke antallet studier. Akkurat nå er det ikke mangel på pasienter, men på studier. Målet mitt er at alle pasienter i Norge som ønsker å være med i en klinisk studie, skal få muligheten til det.. Jeg tror vi kan øke volumet med 30-50 prosent. Da vil vi komme til et et punkt hvor det er pasientpopulasjonen som begrenser antall studier, ikke motsatt. 

Schjesvold har også et annet viktig mål: å sikre senterets videreføring gjennom neste generasjon forskere.

 – I dag er Oslo Myelomatosesenter internasjonalt sett tett knyttet til mitt navn, men i løpet av de neste fem årene ønsker jeg at senteret assosieres med den neste generasjonen. Jeg vil at de yngre forskerne som i dag driver mange av våre studier, skal bli en del av det internasjonale miljøet på myelomatose, sier Schjesvold, og fortsetter:

– Det er jo ikke slik at jeg er spesielt glad i å snakke om meg selv som «Forrige generasjon», men det handler om at de under meg som driver mange av våre studier, skal komme seg ut og bli en del av det internasjonale miljøet på myelomatose. 

Tid til studier - og samarbeid med industrien

– Hva må de andre norske miljøene innen klinisk forskning gjøre for å komme dit dere har kommet i dag?

–For at kliniske studier skal lykkes, må legene ha tid til å drive med dem. Du kan ikke forvente at det skal gjøres på siden av alt annet de har ansvar for. Det kan fungere i liten skala, men ikke når du vil ha volum. 

Han peker på at løsningen ikke nødvendigvis er å ansette flere men å gi eksisterende leger mer tid til å delta i kliniske studier.

– Du kan starte med å gi en lege som er interessert i kliniske studier. 20-30 prosent av arbeidstiden sin til dette. Hvis det går bra, kan du gradvis øke til 50 prosent. På den måten kan man løse utfordringen med at mange leger ikke har tid til å engasjere seg i studier i dag.

Til slutt understreker Schjesvold at sykehusledelsen også må forstå viktigheten av å delta i samarbeid med industrien.

– Tett kommunikasjon og samarbeid med legemiddelindustrien er avgjørende for å få kliniske studier til Norge, spesielt hvis man ikke allerede er etablert som et globalt senter. Det er slik vi har bygget våre kontakter og fått flere studier hit, sier han.

Powered by Labrador CMS