ASH 2024 - San Diego

Fra Tromsø til San Diego: Dette ser lymfom-ekspert Martin Maisenhölder frem til på ASH

Han har reist i over ett døgn for å delta på verdens største blodkreft-kongress i San Diego. – Det er viktig for pasientene våre at vi er her, sier lymfekreft-ekspert Martin Maisenhölder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

ASH, SAN DIEGO (HealthTalk): Sommerlig antrukket i hvit t-skjorte møter HealthTalk overlege Martin Maisenhölder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø utenfor Hall A i San Diego Convention Center - midt i desember. 

Se hele videointervjuet med Martin Maisenhölder øverst i saken for å høre lymfekreft-ekspertens vurdering av flere av studiene som presenteres på årets ASH–kongress. 

CAR-T-forventninger

Nordlendingen, som blant annet har fagansvaret for innføring av CAR-T-celleterapi for lymfekreft-pasienter ved UNN, tar seg tid til en prat med HealthTalk til tross for et hektisk program som går over flere dager. Og Maisenhölder har klare forventninger til forskningen som legges frem på ASH i år.

– Jeg har forventninger om å få langtidsdata på CAR-T, og kanskje noe om nye indikasjoner for CAR-T. Vi forventer også mye på immunterapi og bispesifikke antistoffer, spesielt hvordan de kan kombineres med andre behandlingsmetoder som kjemoterapi og signalveishemmere, sier han.

Maisenhölder sier det også er veldig spennende å se skiftet fra kjemoterapi og stråling til mer immunrettet behandling og bruk av signalveishemmere. 

– Og på Hodgkins lymfom er det også veldig mye spennende som skjer innenfor immunterapi i kombinasjon med kjemoterapi, forteller UNN-overlegen. 

– Behandlingslandskapet har endret seg dramatisk de siste årene. Hva har skjedd på 5–10 år?

– Det har skjedd et paradigmeskifte. Vi har gått fra behandlinger som ikke skiller mellom kreftceller og normale celler, til mer målrettet behandling som bruker immunforsvaret til å angripe kreftceller.

Han nevner også signalveier,som handler om hvordan kreftceller overlever og deler seg, og hvordan disse kan hemmes for å stoppe kreftutvikling. 

– Det er en helt ny tilnærming, sier han.

Tre hovedmål

– Hva betyr dette for pasientene?

– Vi Vi har tre hovedmål med behandlingen: Vi ønsker jo selvfølgelig å kurere flere, og det gjør vi. Vi ønsker også å få de pasientene som ikke kan bli kurert til å leve lenger og bedre. Det ser det også ut som vi får til. Og det siste som også er veldig viktig, og som kanskje ikke nevnes i like stor grad, er jo at vi ønsker å gi pasientene behandling som gir mindre seneffekter av behandlingen. Bivirkninger er et kjempestort problem, og kanskje litt underkommunisert.

Martin Maisenhölder, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, på ASH-kongressen i San Diego i 2024.

Han uttrykker håp for at de nye behandlingene kan gi pasientene bedre livskvalitet og færre langvarige problemer som følge av behandlingen.

– Det er fantastisk å se resultatene, både når det gjelder effekt, bivirkninger og lengre progresjonsfri overlevelse. Det viktigste er at det er veldig bra for pasientene våre, og det gir oss flere behandlingsalternativer, sier han.

Se hele videointervjuet med Martin Maisenhölder øverst i saken for å høre lymfekreft-ekspertens vurdering av flere av studiene som presenteres på årets ASH–kongress.

Powered by Labrador CMS