Starter med CAR-T på Haukeland i 2025
Fra neste år skal alvorlig syke kreftpasienter få «neste generasjons immunterapibehandling», CAR-T-celleterapi, ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.
Helse Bergen planlegger å starte opp bruken av CAR-T-behandling i første halvår neste år, melder Bergensavisen.
– Dette betyr at alvorlig syke pasienter kan få behandlingen nærmere hjemplassen sin, sier Oddbjørn Straume, avdelingsdirektør ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.
Behandlingsmetoden tilbys fra før av Oslo universitetssykehus, slik at alvorlig syke pasienter andre steder i Norge har måttet reise dit for å få den.
CAR-T-behandling, som blir kalt neste generasjons immunterapibehandling, har de siste ti årene blitt en etablert behandling for flere pasientgrupper med leukemi og lymfekreft.
– Behandlingen er potensielt kurativ for mange ulike sykdommer fremover, som vil si at flere alvorlig syke pasienter kan bli friske, sier Gunnar Mellgren, direktør ved Laboratorieklinikken på Haukeland sykehus.
Beslutningen om å tilby denne behandlingen ved Haukeland universitetssjukehus ble tatt på et styremøte Helse vest RFH onsdag denne uken.
HealthTalk har tidligere skrevet om at både St. Olavs hospital i Trondheim og Haukeland universitetssjukehus i Bergen er høyaktuelle kandidater for å bli de neste sykehusene etter Oslo universitetssykehus(OUS) som tilbyr den avanserte behandlingen.
Overlege og forsker ved Avdeling for kreftbehandling Øystein Fluge er én av fagpersonene som har kjempet for å få behandlingsmetoden på plass på Haukeland universitetssykehus. Han fortalte til HealthTalk i november i fjor at han ikke hadde fått et tidspunkt for oppstart fra de regionale fagdirektørene.
– Vi er ennå ikke kommet i gang med sertifiseringen, men vi vil starte den prosessen når fagdirektørene gir oss et klarsignal. Til syvende og sist blir det et økonomisk spørsmål, for dette er en metode som krever en del personell, sa han.