ESMO 2024:

Mage- og spiserørskreft: – Gode nyheter for uhelbredelige pasienter

Ved å legge immunterapi til dagens standardbehandling for pasienter med HER2-positiv kreft i overgang mellom spiserør og magesekk, økte overlevelsen med flere måneder. – Hver måned du kan plusse på i overlevelse for disse pasientene er positivt, sier St. Olavs-overlege Ingunn Hatlevoll.

Publisert Sist oppdatert

ESMO, BARCELONA (HealthTalk): – Nå har vi endelig fått presentert de modne overlevelsestallene for denne gruppen, som viser at ved å legge pembrolizumab til i førstelinjebehandling, også for HER2-positive pasienter med metastatisk og inoperabel kreft i spiserøret- og magesekken, oppnås en ytterligere økning i overlevelse.

Det forteller Ingunn Hatlevoll til HealthTalk. Vi møter overlegen, som til daglig jobber med gastrointestinal (GI) kreft på St. Olavs hospital i Trondheim, og som sitter i Nasjonal faggruppe for ventrikkelcancer,utenfor Hall Madrid på ESMO-kongressen i Barcelona. Der ble resultatene fra Keynote-811-studien lagt frem lørdag formiddag. 

Ny standardbehandling

De ferske resultatene viser at pasienter med såkalt avansert HER-2-positiv kreft i overgangen mellom spiserøret og magesekken kan bedre sin overlevelse ved å legge til immunterapien pembrolizumab (Keytruda) til dagens standardbehandling, som er kreftmedisinen trastuzumab (Herceptin) og kjemoterapi. 

Sara Lonardi fra Veneto Institute of Oncology presenterte overlevelsesresultatene fra Keynote-811-studien. Her er hun under QA-sesjonen.

Studieforfatterne konkluderer i sitt abstract at «dette bekrefter dette regimet som standardbehandling i førstelinje-settingen.

Totaloverlevelsen med tillegg av pembrolizumab økte fra cirka 15,5 måneder til litt over 20 måneder, ifølge Hatlevoll.

– Det høres kanskje ikke så mye ut, men dette er en gruppe som i utgangspunktet har en ganske dårlige prognose med ikke veldig lang gjenværende levetid, så hver måned du kan plusse på i overlevelse er jo positivt, sier Hatlevoll, og legger til:

– Pasientene er i en fortvilet situasjon med en uhelbredelig sykdom, og målet er å få dem til å leve så lenge som mulig, og så bra som mulig. Så det å kunne tilby ny behandling for å øke overlevelsen er jo alltid hyggelig, sier overlegen. 

Tror på snarlig tilgang i Norge

Studien som i år ble lagt frem på ESMO er en oppfølging av en studie som ble presentert på ESMO i fjor. Den studien viste at kombinasjonsbehandlingen reduserte risikoen for sykdonmsprogresjon eller død med 30 prosent, sammenlignet med standardbehandlingen. På årets ESMO kom data for totaloverlevelse. 

Magekreft er den fjerde vanligste årsaken til kreftrelaterte dødsfall globalt, med en fem års overlevelsesrate på kun seks prosent i avanserte stadier. Over 70 prosent av pasientene får diagnosen først når sykdommen allerede har nådd et avansert stadium.

– Hva kan du si om norske pasienters mulighet for tilgang til denne nye behandlingskombinasjonen?

– USA godkjente denne behandlingen allerede for tre år siden, basert på tidligere resultater som var veldig lovende. Så kom Europa etter i fjor. Så dette er jo en godkjent behandling i Europa og i Norge, men i Norge er den ikke innført i det offentlige. Den er til metodevurdering, så jeg regner med at den snart blir tilgjengelig også på norske sykehus, sier Hatlevoll.

Powered by Labrador CMS